Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Λεοντόψαρο αντί για τσιπούρα: Πώς αλλάζει ο χάρτης της αλιείας στην Κύπρο

27 Δεκεμβρίου, 2025

Λεοντόψαρο αντί για τσιπούρα: Πώς αλλάζει ο χάρτης της αλιείας στην Κύπρο

Αντιμέτωποι με μία άνευ προηγουμένου οικολογική και οικονομική κρίση βρίσκονται οι επαγγελματίες ψαράδες της Κύπρου, καθώς η εξάπλωση εισβολικών ειδών στη Μεσόγειο ανατρέπει ριζικά τη σύνθεση των αλιευμάτων και απειλεί τη βιωσιμότητα του κλάδου.

Στο επίκεντρο της ανησυχίας βρίσκεται το λεοντόψαρο, ένα εντυπωσιακό αλλά ιδιαίτερα επιθετικό είδος, που έχει μετατραπεί σε σοβαρή απειλή για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα.

Ο έμπειρος ψαράς Φώτης Γαϊτάνος, που δραστηριοποιείται επί δεκαετίες ανοιχτά της Λάρνακας, περιγράφει στο Associated Press μια εικόνα αγνώριστη σε σχέση με το παρελθόν.

Παραδοσιακά είδη, όπως το μπαρμπούνι και η τσιπούρα, έχουν σχεδόν εξαφανιστεί από τα δίχτυα του τα τελευταία δύο χρόνια, αφήνοντας τη θέση τους σε ξενικά είδη που εισήλθαν από την Ερυθρά Θάλασσα.

Το λεοντόψαρο, με τα χαρακτηριστικά κόκκινα και πορτοκαλί χρώματα και τα δηλητηριώδη αγκάθια, δεν έχει φυσικούς θηρευτές στη Μεσόγειο.

Αναπαράγεται ταχύτατα, καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες γόνου και αποσταθεροποιώντας τα τοπικά ιχθυαποθέματα.

Ακόμη μεγαλύτερο πλήγμα, ωστόσο, προκαλεί ο λαγοκέφαλος: ένα εξαιρετικά τοξικό είδος, με ισχυρά σαγόνια, που καταστρέφει αλιευτικά εργαλεία και καθιστά μεγάλο μέρος της ψαριάς ακατάλληλο για κατανάλωση.

Η κλιματική αλλαγή, σε συνδυασμό με τη διεύρυνση της Διώρυγας του Σουέζ, έχει ουσιαστικά «ανοίξει την πόρτα» στη μαζική είσοδο οργανισμών από τον Ινδο-Ειρηνικό, επισημαίνουν οι αρμόδιες αρχές.

Μπροστά στο αδιέξοδο, ψαράδες και αρχές αναζητούν διεξόδους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ενεργοποιήσει προγράμματα αποζημίωσης για την αλίευση λαγοκέφαλου, ενώ ταυτόχρονα προωθείται μια πιο καινοτόμος στρατηγική: η αξιοποίηση του λεοντόψαρου ως εδώδιμου είδους.

Μετά την αφαίρεση των δηλητηριωδών αγκαθιών, το λεοντόψαρο θεωρείται απολύτως ασφαλές και ιδιαίτερα εύγευστο.

Στο πλαίσιο ευρωπαϊκών καμπανιών αλλά και τοπικών πρωτοβουλιών, ολοένα και περισσότερες ταβέρνες στην Κύπρο εντάσσουν το λεοντόψαρο στο μενού τους.

Ο ιδιοκτήτης ψαροταβέρνας στη Λάρνακα, Στέφανος Μεντώνης, σημειώνει ότι, παρότι οι πελάτες εμφανίζονται αρχικά επιφυλακτικοί, όσοι το δοκιμάζουν εντυπωσιάζονται από τη γεύση και την υφή του.

Παράλληλα, η χαμηλότερη τιμή του σε σχέση με ψάρια όπως το λαβράκι το καθιστά πιο προσιτό.

Όπως επισημαίνουν ειδικοί και άνθρωποι της θάλασσας, η ένταξη του λεοντόψαρου στη διατροφή δεν αποτελεί απλώς γαστρονομική περιέργεια, αλλά μια ρεαλιστική προσπάθεια να περιοριστεί ο πληθυσμός του.

Πηγή: sdna.gr

Ακολουθήστε το boatfishing.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις θαλασσινές ειδήσεις για το σκάφος, το ψάρεμα και την κατάδυση από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Tags
Κύπρος Εισβολικά ψάρια Λεοντόψαρο
Comodo SSL