Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Λευκάδα: Καταδίωξη σκάφους που συμμετείχε σε παράνομη διακίνηση μεταναστών

19 Ιουλίου, 2021

Λευκάδα: Καταδίωξη σκάφους που συμμετείχε σε παράνομη διακίνηση μεταναστών

Η εν λόγω επιχείρηση του Λιμενικού σχετίζεται με την εξάρθρωση κυκλώματος διακίνησης μεταναστών

Το Λιμενικό σώμα έδωσε στη δημοσιότητα οπτικοακουστικό υλικό αναφορικά με τον εντοπισμό,την καταδίωξη και ακινητοποίηση ταχύπλοου σκάφους μεταφοράς παράτυπα εισελθόντων προσώπων (ΠΕΠ) στη Λευκάδα.

Η εν λόγω επιχείρηση σχετίζεται με την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, η οποία δραστηριοποιείτο στη διευκόλυνση παράνομης εξόδου αλλοδαπών από την Ελλάδα με προορισμό την Ιταλία, με τη χρήση πλωτών μέσων και έγινε σε συνεργασία της ΕΛ.ΑΣ και του Λιμενικού.

Το χρονικό της επιχείρησης

Ως προς το χρονικό της αστυνομικής επιχείρησης για την αποδόμηση της οργάνωσης, στις 14 Ιουλίου τα μέλη της επιδίωξαν τη δια θαλάσσης προώθηση 14 αλλοδαπών στην Ιταλία, κάνοντας χρήση ταχύπλοου σκάφους άνευ ονόματος και σημείων αναγνώρισης.

Την προηγουμένη, μέλη της οργάνωσης μετέφεραν με ΙΧΕ αυτοκίνητο τύπου τζιπ 14 αλλοδαπούς από την περιοχή της Ομόνοιας στο ακρωτήρι Δουκάτο Λευκάδας, με τη συνοδεία προπορευόμενου οχήματος, το οποίο είχε μισθωθεί τις προηγούμενες ημέρες για το σκοπόν αυτόν.

Μετά την άφιξη τους στο σημείο, οι αλλοδαποί παρέμειναν κρυμμένοι στη βλάστηση της παραθαλάσσιας βραχώδους περιοχής, εφοδιασμένοι με ιματισμό και τρόφιμα από την οργάνωση.

Τα μεικτά κλιμάκια αστυνομικών και λιμενικών έθεσαν υπό επιτήρηση τον χώρο και στις 05:30 της Τετάρτης εντόπισαν ταχύπλοο σκάφος να προσεγγίζει το σημείο. Αφού οι αλλοδαποί επιβιβάστηκαν και το σκάφος αναχώρησε, περιπολικό σκάφος του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας επιχείρησε τον έλεγχο του σκάφους, ωστόσο ο χειριστής του δεν συμμορφώθηκε στις υποδείξεις και εντολές των λιμενικών, αλλά ανέπτυξε ταχύτητα, εκτελώντας επικίνδυνους ελιγμούς, επιχείρησε ακόμα και να εμβολίσει το περιπολικό σκάφος.

Οι λιμενικοί που ακολουθούσαν το σκάφος έριξαν προειδοποιητικά πυρά, με αποτέλεσμα το σκάφος να ελαττώσει ταχύτητα. Ακολούθως, ο χειριστής του σκάφους πήδηξε στη θάλασσα, αφήνοντάς το ακυβέρνητο να κινείται σε κυκλική πορεία μέχρι να ακινητοποιηθεί.

Εν τέλει, περισυλλέχθηκε από τη θάλασσα κι ακινητοποιήθηκε, ενώ εντός του σκάφους εντοπίστηκαν οι 14 αλλοδαποί, που μεταφέρθηκαν στο Λιμεναρχείο Λευκάδας, ενώ και το σκάφος κατασχέθηκε.

Σε παράλληλη επιχείρηση στην Αττική, συνελήφθησαν άλλα επτά μέλη της οργάνωσης.

Tags
Μετανάστες Καταδίωξη Σκάφους Λευκάδα Καταδίωξη
Comodo SSL