Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Μανασαρίδης: Δεν υπάρχει ζήτηση στα ψάρια λόγω κορωνοϊού

Ιανουάριος 22, 2021

Μανασαρίδης: Δεν υπάρχει ζήτηση στα ψάρια λόγω κορωνοϊού

Ο κος Σίμος Μανασαρίδης πρόεδρος του Συλλόγου αλιέων Ξάνθης, σε ρεπορτάζ της ΕΡΤ, περιγράφει τις συνθήκες που επικρατούν στην επαγγελματική αλιεία τους τελευταίους μήνες.

Ο κος Σίμος Μανασαρίδης εκπροσωπεί 150 επαγγελματίες αλιείς του Νομού Ξάνθης. Τον συναντήσαμε στο καΐκι του, που είναι «δεμένο» δύο μήνες τώρα, όπως τα περισσότερα καΐκια στο λιμάνι. « Δεν υπάρχουν έμποροι, δεν υπάρχει ζήτηση, η παραγωγή είναι πολύ χαμηλή, μείον 60% σε σχέση με πέρσι» τόνισε προσθέτοντας ότι σημειώνεται και μείωση της παραγωγής λόγω της χρονιάς.

Στο ψάρεμα χρονιά με χρονιά διαφέρει. «Άλλη πιο όψιμη, άλλη πιο πρώιμη. Σπανίζουν όλα τα καλά ψάρια: Σαργοί, τσιπούρες, μουρμούρες, λυθρίνια. Όλα αυτά ανήκουν σε μια άλλη εποχή. Τώρα, βγάζουμε κανένα χταπόδι, σουπιές, γαρίδες, λίγα, αλλά προσπαθούμε να κρατήσουμε την τιμή για να ζήσουμε τις οικογένειές μας».

Εκείνο που πονοκεφαλιάζει, ωστόσο, τόσο τον ίδιο, όσο και τους συναδέλφους του είναι η μικρή προσέλευση του κόσμου λόγω των περιοριστικών μέτρων, « μηδένισε» σχεδόν τη ζήτηση. «Τώρα δεν υπάρχει ζήτηση» σημειώνει ο έμπειρος αλιέας προσθέτοντας πως ο ίδιος έχει να πάει δύο μήνες στη δουλειά με το καΐκι του να στέκει στο λιμάνι δεμένο.

«Όλοι «δεμένοι» είμαστε. Αφού δεν περνά κόσμος καθόμαστε να την περάσουμε μακριά από τον κορονοϊο, χωρίς προβλήματα, να έρθει η άνοιξη, να πιάσουμε το Μάρτη για να δούμε τι ακριβώς θα κάνουμε».

Μιλώντας για τη στάση του Υπουργείου απέναντί τους όλο αυτό τον καιρό της Πανδημίας ο κος Μανασαρίδης δηλώνει: «Μέχρι στιγμής κάτι κάνει και το Υπουργείο. Μας βοήθησε δύο φορές. Αλλά προσπαθούμε να δούμε αν θα πάρουμε καμία ενίσχυση για να μπορέσουμε να «πιάσουμε» το Μάρτιο, να ζεστάνει ο καιρός. Να ξεκινήσει το εμπόριο, σιγά – σιγά να βγαίνει ο κόσμος να αγοράζει. Η κίνηση μας ενδιαφέρει».

Όσον αφορά τέλος στο μέλλον του χώρου του; «Το παρήγορο είναι», όπως ο ίδιος σημειώνει, «ότι έρχεται νέο αίμα. Ακολουθούν τα χνάρια του πατέρα, του παππού. Πού να πας σε εργοστάσιο; Αφήστε που δεν έχει θέση τώρα πια».

Φώτο: Μαρία Νικολάου | Πηγή: ert.gr

Tags
Αλιεία Ξάνθη Επαγγελματική Αλιεία Lockdown Σύλλογος Επαγγελματιών Αλιέων Ξάνθης Σίμος Μανασαρίδης
Comodo SSL