Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

«Manta»: Το γαλλικό καταμαράν που θα μαζεύει τα σκουπίδια των ωκεανών

1 Φεβρουαρίου, 2021

«Manta»: Το γαλλικό καταμαράν που θα μαζεύει τα σκουπίδια των ωκεανών

Το «Manta» έχει την δυνατότητα να περισυλλέγει περίπου 1.000 με 3.000 τόνους σκουπίδια την ώρα.

Ο Yvan Bourgnon και η ομάδα του έχουν σχεδιάσει το «Manta» ένα σκάφος καταμαράν το οποίο θα μαζεύει τα πλαστικά σκουπίδια από  τους ωκεανούς και μετατρέπει τα ίδια τα απόβλητα σε καύσιμο για να βοηθήσει την τροφοδοσία του σκάφους.

Πηγή έμπνευσης για αυτό το σχέδιο, ήταν οι συναντήσεις του Bourgnon με «πλωτά χαλιά σκουπιδιών», οι οποίες τα τελευταία χρόνια ήταν όλο και πιο συχνές, καθώς ο ίδιος συμμετέχει σε ιστιοπλοϊκούς αγώνες.

Το «Manta», ένα καταμαράν μήκους 46 μέτρων και βάρους 2000 τόννων, έχει 70% αυτόνομη ενέργεια και κινείται από ένα συνδυασμό ιστίων υψηλής τεχνολογίας και ηλεκτρικών κινητήρων. Πάνω στο κατάστρωμα θα λειτουργεί πλωτό σύστημα ανακύκλωσης των ωκεάνιων σκουπιδιών, των οποίων η καύση θα μετατρέπεται σε καύσιμο για τον κινητήρα. Καθώς το σκάφος θα κινείται πάνω από το νερό, ιμάντες θα μαζεύουν τα σκουπίδια, τα οποία θα ταξινομούνται, για να καταλήξουν  στον καυστήρα.

Αυτή η ηλεκτρική ενέργεια, μαζί με ηλιακά πάνελ και ανεμογεννήτριες στο κατάστρωμα του σκάφους, θα προσφέρει το 70% της ενεργειακής αυτονομίας στο καταμαράν, σύμφωνα με τον Bourgnon.   Αυτή τη στιγμή, το «Manta», υπάρχει ως προσχέδιο αλλά ο Bourgnon και η ομάδα του ελπίζουν να μετατραπεί λειτουργικό πρωτότυπο έως το 2024.

Ο Bourgnon τόνισε ότι εάν κατασκευάζονταν 300 με 400 τέτοια σκάφη, θα μπορούσαν να καθαρίσουν το ένα τρίτο των πλαστικών σκουπιδιών στους ωκεανούς. Το «Manta» έχει την δυνατότητα να περισυλλέγει 5.000-10.000 τόνους δηλ. περίπου 1.000 με 3.000 τόνους την ώρα και να δουλεύει 250 ημέρες το χρόνο.    Να σημειωθεί ότι οι πιο «συντηρητικές» περιβαντολογικές εκτιμήσεις αναφέρουν ότι έως το 2060, θα υπάρχουν τρεις φορές περισσότερα σκουπίδια στη θάλασσα από ό, τι το 2021.

Πηγή: reuters/cityportal.gr

Tags
Καταμαράν Manta Καταμαράν μαζεύει σκουπίδια [jetpack-related-posts]
Comodo SSL