Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Γιώργος Πολυχρονίου

Milan Dezulovic, ∆ιευθυντής Πωλήσεων της DTD: Η Ευρωπαϊκή δύναµη στις καλαµαριέρες

Μάιος 28, 2017

Milan Dezulovic, ∆ιευθυντής Πωλήσεων της DTD: Η Ευρωπαϊκή δύναµη στις καλαµαριέρες

Milan Dezulovic, ∆ιευθυντής Πωλήσεων της DTD: Η Ευρωπαϊκή δύναµη στις καλαµαριέρες.

Η DTD είναι γνωστή στη χώρα µας για τα ποιοτικά προϊόντα ερασιτεχνικής αλιείας που κατασκευάζει και διανέµει σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, και όχι µόνο. Μπορεί να διαθέτει µία µεγάλη γκάµα ειδών αλιείας, όµως το «βαρύ χαρτί» της είναι οι καλαµαριέρες. Οι οποίες κάθε χρόνο εξελίσσονται παρουσιάζοντας και κάτι καινούριο.
Τα νέα µοντέλα που είδαµε στην έκθεση Efftex στο Άµστερνταµ, είναι πλέον πιστά αντίγραφα ψαριών της Μεσογείου. Όπως το µελανούρι, το σαυρίδι και άλλα ψάρια που κυνηγούν τα καλαµάρια για την τροφή τους. Εκεί είχαµε την ευκαιρία να µάθουµε περισσότερες λεπτοµέρειες για τη DTD. Καθώς και για το ψάρεµα του καλαµαριού από τον Milan Dejulovic, γιό του ιδρυτή Tonci. Που συµµετέχει στην εταιρεία (µαζί µε τον αδερφό του) σα διευθυντής πωλήσεων.

Πως ξεκίνησε η DTD την κατασκευή ειδών αλιείας και συγκεκριµένα των καλαµαριέρων;

Όπως συµβαίνει τις περισσότερες φορές, έτσι και εδώ όλα ξεκίνησαν από µία βασική ιδέα και µπόλικο πάθος για τη θάλασσα και το ψάρεµα. Πιστεύαµε ότι µπορούσαµε να χρησιµοποιήσουµε τη γνώση µας, ποιοτικά υλικά και πολλή δουλειά. Για να κατασκευάσουµε εξοπλισµό για ψάρεµα που θα «δουλεύει» και το κυριότερο θα είναι αποδοτικός.
Τα πρώτα προϊόντα που κατασκεύασε η DTD ήταν τρίαινες, πεντάαινες και καµάκια, και ο λόγος ήταν απλός: ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης της εταιρίας, ο Tonci Dezulovic, ήταν λάτρης του ψαροτούφεκου. Έχοντας σπουδές σα µηχανικός-µηχανολόγος, του φάνηκαν πολύτιµες στην παραγωγή των προϊόντων. Σύντοµα το χόµπι έγινε επάγγελµα. όταν οι φίλοι άρχισαν να ζητούν τα προϊόντα και η φήµη να εξαπλώνεται.

Οι καλαµαριέρες προέκυψαν µετά από πίεση του παππού µου και συνονόµατού µου Milan, λάτρη του ψαρέµατος του καλαµαριού. Ο οποίος ζητούσε στο πατέρα µου να του φτιάξει ένα τεχνητό για να ψαρεύει τα καλαµάρια, γιατί τότε χρησιµοποιούσαν νωπά ψάρια. Έτσι ξεκίνησαν όλα!

25 χρόνια µετά, η DTD απασχολεί πάνω από 50 άτοµα και διαθέτει 3.000 διαφορετικά προϊόντα! Το 2008 ήταν η χρονιά σταθµός, όπου συµµετέχοντας στην EFTTEX (την Ευρωπαϊκή Έκθεση Ειδών Αλιείας) η DTD έγινε γνωστή και εκτός Κροατίας, στην παγκόσµια αγορά. Σήµερα τα προϊόντα µας διανέµονται σε περισσότερες από 20 χώρες, όπως την Ισπανία, τη Γαλλία, την Αίγυπτο, τη Λιβύη, τη Ρωσία κλπ. Αυτό ήταν το αποτέλεσµα µιας σκληρής δουλειάς και της εµµονής που έχουµε στην ποιότητα.

Πως σχεδιάζετε και κατασκευάζετε µία νέα καλαµαριέρα;

Αρχικά τα πρώτα χρόνια µε πολύ δουλειά στο χέρι, φτιάχνοντας µοντέλα που δοκιµάζουµε σε εκατοντάδες διαφορετικά µεγέθη και παραλλαγές. Σήµερα τα πράγµατα είναι ευκολότερα, µε αρκετή όµως δουλειά σε διάφορα προγράµµατα όπως το Catia, το  CorelDRAW και άλλα «εργαλεία» σαν τους 3D εκτυπωτές που βοηθούν πάρα πολύ. Για να σας δώσω ένα παράδειγµα, από το χρόνο που επενδύουµε στη σχεδίαση των προϊόντων, για ένα µόνο χρώµα των µοντέλων REAL FISH. Χρειάζεται 10 ώρες εργασίας πάνω στο πρόγραµµα, χωρίς να αναφέρουµε το χρόνο που καταναλώνουµε για να δοκιµάσουµε διάφορες παραλλαγές.

Στην Ελλάδα οι καλαµαριέρες της DTD είναι γνωστές για την απόδοσή τους, σε  ποιες άλλες χώρες είναι διαδεδοµένες;

Σήµερα εξάγουµε σε πολλές χώρες, όπως Ισπανία, Πορτογαλία, Αλγερία, Λιβύη, Μαρόκο, Μάλτα, Αίγυπτο, Ιταλία, Γαλλία, Ελλάδα, Σλοβενία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Μαυροβούνιο, Κύπρο, Ρωσία, Αυστραλία. Πρόσφατα µετά από συµφωνία µε µεγάλη εταιρία της Νότιας Κορέας, εξάγουµε αρκετά προϊόντα εκεί. Προς το παρόν δε δουλεύουµε µε την Αµερική.

Ποιες είναι οι best seller καλαµαριέρες της DTD;

Υπήρχαν αρκετά επιτυχηµένα µοντέλα, όµως το best seller είναι η σειρά Real Fish και τώρα πια την ίδια δυναµική έχει και η νέα µας σειρά Wounded Fish. Ακόµα και σήµερα, όλα τα προϊόντα δοκιµάζονται εντατικά στο ψάρεµα πριν µπουν στην παραγωγή. Με άλλα λόγια ο εξοπλισµός µας δουλεύει, το µόνο που χρειάζεται είναι να ταιριάξεις τα προϊόντα στην περιοχή που ψαρεύεις και την τεχνική σου.

Πως κάποιος θα πρέπει να διαλέξει τα κατάλληλα χρώµατα, τόσο στο ψάρεµα από την ακτή, όσο και από το σκάφος;

Η επιλογή των χρωµάτων είναι από µόνη της µία επιστήµη, υπάρχουν όµως κάποιοι απλοί κανόνες που δουλεύουν τις περισσότερες φορές. Όταν επικρατεί πολύ φως, τα σκούρα χρώµατα συνήθως δουλεύουν καλύτερα. Όταν δεν υπάρχει φως, πιο ζωντανά χρώµατα και καλαµαριέρες µε φώσφορο δουλεύουν καλύτερα. Αλλά δεν υπάρχει κάποιος απόλυτος κανόνας. Αν ψαρεύουµε µε κάποιο συγκεκριµένο χρώµα και δεν έχουµε αποτέλεσµα, θα πρέπει να επιλέξουµε κάποιο εντελώς διαφορετικό χρώµα. Θέλοντας να δηµιουργήσουµε ένα «σοκ» στο υποβρύχιο περιβάλλον. Αυτή η αλλαγή αρκετές φορές προκαλεί το ενδιαφέρον των καλαµαριών, µε αποτέλεσµα να ορµήξουν στην καλαµαριέρα µας.
Όταν το νερό είναι θολό και η ορατότητα χαµηλή, τα πράσινα χρώµατα δουλεύουν άψογα.

Στην Ισπανία για παράδειγµα, η καλαµαριέρα PREMIUM BUKVA σε µπλε χρώµα, δουλεύει τόσο αποδοτικά που τα καταστήµατα  αποκαλούν το συγκεκριµένο µοντέλο και κωδικό “Messi”. Παραπέµποντας στην αποτελεσµατικότητα του πασίγνωστου ποδοσφαιριστή.

Φυσικά, η κάθε περιοχή έχει τους δικούς της κανόνες. Κανόνες που θα πρέπει να ανακαλύψεις αν θέλεις να έχεις καλά αποτελέσµατα.

Βλέπουµε τις νέες καλαµαριέρες να µοιάζουν µε φυσικά ψάρια, όπως οι Wounded Fish. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που κάνουν τη διαφορά;

Οι δύο σειρές της DTD, Real Fish και Wounded Fish, είναι οι πιο ρεαλιστικές καλαµαριέρες της αγοράς. Όταν οι καλαµαριέρες µας φαίνονται τόσο φυσικές σαν αληθινά ψάρια, τα καλαµάρια δεν είναι επιφυλακτικά και γίνονται ιδιαίτερα επιθετικά. ∆ε µένουν να παρατηρούν διστακτικά τις καλαµαριέρες µας, απλά ορµούν. Κάποια έξτρα χαρακτηριστικά όπως το παράσιτο των ψαριών στις Real Fish και το πληγωµένο ψάρι στις Wounded Fish. Είναι οι λεπτοµέρειες που κάνουν ακόµα πιο φυσικά και πιστευτά τα εργαλεία µας, παροµοιάζοντας σε αδύναµα ψάρια, άρα και εύκολη λεία. Όλα αυτά µαζί, καθώς και το εξαιρετικό ζύγισµα και η σωστή πλεύση τους, οδηγούν σε αποδοτικές ψαριές.

Ποια άλλα προϊόντα κατασκευάζει η DTD εκτός από τις καλαµαριέρες;

Έχουµε 10 γκρουπ προϊόντων και τα περισσότερα έχουν να κάνουν µε το ψάρεµα του καλαµαριού. Χωρίς όµως τα υπόλοιπα να είναι λιγότερο δηµοφιλή. Πιο συγκεκριµένα, σε καλαµαριέρες έχουµε τις σειρές: BUKVA, OITA (egi), SOFT και LEAD. Επιπλέον έχουµε TROLLING καλαµαριέρες (για συρτή µε γλώσσα), LURES (τεχνητά δολώµατα µε σαλαγκιές), FISHING SETS. OCTOPUS FISHING (για ψάρεµα χταποδιών). FISH SPEARS (τρίαινες και καµάκια) και FISHING LIGHTS (υποβρύχια φώτα για ψάρεµα καλαµαριών). Όλα αυτά τα προϊόντα µπορεί κάποιος να τα βρει στο site µας www.dtd.hr.

Comodo SSL