Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Μπαγκλαντές: Απαγορεύτηκε καθολικά το ψάρεμα για δύο μήνες το χρόνο

25 Μαΐου, 2019

Μπαγκλαντές: Απαγορεύτηκε καθολικά το ψάρεμα για δύο μήνες το χρόνο

Μπαγκλαντές: Απαγορεύτηκε καθολικά το ψάρεμα για ένα μήνα, σφοδρές αντιδράσεις από αλιευτικές οργανώσεις.

Αίσθηση προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης του Μπαγκλαντές να επιβάλλει καθολική απαγόρευση ψαρέματος, αρχής γενομένης από την προηγούμενη Δευτέρα και για τους επόμενους δύο μήνες τουλάχιστον.


Σύμφωνα με το BBC, κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι σε αυτή την απαγόρευση θα υπόκεινται όλα τα είδη αλιευτικών σκαφών.
Η απαγόρευση θα διαρκέσει από τις 20 Μαΐου έως τις 23 Ιουλίου και συμπίμπτει με την εποχή αναπαραγωγής, σε μια προσπάθεια να προστατευθεί ο πληθυσμός των ψαριών ο οποίος μειώνεται διαρκώς. Ο υπουργός Αλιείας και Κτηνοτροφίας, Ασραφ Αλί Χαν Χάσρου ανέφερε μεταξύ άλλων: «Οι πόροι αυτοί θα εξαντληθούν μια μέρα, αν δεν τους χρησιμοποιήσουμε με βιώσιμο τρόπο. Πρέπει να αφήσουμε τα ψάρια να μεγαλώσουν και να αναπαραχθούν, αλλιώς θα υποφέρουμε στο μέλλον».

Η κυβέρνηση λέει ότι η αλιεία θα απαγορευέται στο εξής κάθε χρόνο, μεταξύ 20 Μαΐου και 23 Ιουλίου ενώ τον έλεγχο για την τήρηση του μέτρου θα έχει η ακτοφυλακή και το ναυτικό.
Παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν υπήρξαν βραχυπρόθεσμες απαγορεύσεις εμπορικής αλιείας, είναι η πρώτη φορά που όλα τα αλιευτικά σκάφη ακόμα και των ντόπιων ψαράδων, έχουν αποκλειστεί από το ψάρεμα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Χιλιάδες ψαράδες έχουν προγραμματίσει διαμαρτυρίες και ζητούν αποζημιώσεις υποστηρίζοντας ότι έτσι θα μείνουν χωρίς καμία πηγή εισοδήματος, ενώ διάφορες αλιευτικές ενώσεις έχουν καλέσει την κυβέρνηση να επανεξετάσει την απόφασή της. Οι ντόπιοι ψαράδες αλιεύουν ψάρια όπως η φρίσσα, που αποτελεί σημαντικό μέρος της τοπικής διατροφής και εξάγονται μαζικά.

Η φρίσσα ήταν κάποτε άφθονη στα νερά κατά μήκος του κόλπου της Βεγγάλης, αλλά τα αποθέματα μειώθηκαν κατά πολύ τις τελευταίες δεκαετίες λόγω της υπεραλίευσης, καθώς τα κέρδη από την εκμετάλλευσή της είναι πάνω από 2 δισ. δολάρια, ενώ το Μπαγκλαντές είναι υπεύθυνο για το 60% περίπου του συνόλου των αλιευμάτων παγκοσμίως.

Πηγή: BBC

Tags
Απαγόρευση Ψαρέματος Μπαγκλαντές
Comodo SSL