Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

ΝΑΞΟΣ: Πιάστηκαν 6 τόνοι από 35 ως 84 κιλά (ΒΙΝΤΕΟ - ΦΩΤΟ)

Φεβρουάριος 21, 2019

ΝΑΞΟΣ: Πιάστηκαν 6 τόνοι από 35 ως 84 κιλά (ΒΙΝΤΕΟ - ΦΩΤΟ)

Η ψαριά του καϊκιού από την Κάρπαθο «Παναγία Πουλαριανή» συνολικού βάρους 300 κιλών τράβηξε τα βλέμματα του περαστικών λιμανιού της Νάξου αλλά και της ιστοσελίδας «naxostimes.gr» όπου το σχετικό άρθρο μέσα σε ελάχιστη ώρα έγινε viral!

Το αλιευτικό σκάφος ξεφόρτωσε στο λιμάνι της Νάξου τους έξι τεράστιους τόνους, από 35 έως 84 κιλά ο καθένας, που ψάρεψε στο πέλαγος του Νοτίου Αιγαίου όπου ξαναφορτώθηκαν σε φορτηγό αυτοκίνητο για να πάνε στον προορισμό τους.

Ο μεγαλύτερος από τους τόνους είχε μήκος 1,91 μ. και ζύγιζε 84 κιλά και για να μεταφερθεί από το αλιευτικό στη ζυγαριά χρειάστηκε ο γερανός του σκάφους… Επίσης ανάμεσα στα έξι «τέρατα» ήταν ένας ακόμη τόνος μήκους 1,74 μ. και 71 κιλά κι ένας 1,68 μ. και 64 κιλά…

Το αλιευτικό έφτασε στη μικρή σκάλα της Νάξου περίπου στις 5:00 το απόγευμα και ξεφόρτωσε τους τόνους παρουσία στελεχών του Λιμεναρχείου Νάξου που διενήργησαν έλεγχο στα ψάρια προκειμένου η αλίευση τους, το μέγεθος και το βάρος τους να είναι σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία.

Όπως ανέφερε στο naxostimes.gr στέλεχος του Λιμενικού Νάξου το συγκεκριμένο είδος ψαριού (ο τόνος) για να αλιευτεί θα πρέπει να είναι άνω του 1,15 μ. ή περισσότερο από 30 κιλά.

Σε ότι αφορά την παραπάνω «χρυσή» ψαριά τα στελέχη του Λιμεναρχείου τα μέτρησαν, τα ζύγισαν και όλα ήταν νόμιμα χωρίς να υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα με τα αλιεύματα, το πιο μικρό των οποίων ήταν 35 κιλά.

Να σημειωθεί ότι ο τόνος είναι γνωστό ωκέανιο ψάρι της οικογένειας των Σκομβριδών (Scombridae), κυρίως του γένους Θύννος (Thunnus).
Οι τόνοι έχουν σώμα υδροδυναμικό και συμπαγές και μπορούν να φτάσουν σε μεγάλες ταχύτητες, μέχρι 70 χιλιόμετρα την ώρα. Το κρέας του τόνου είναι κόκκινο, σε αντίθεση με άλλα ψάρια που έχουν λευκό κρέας.

Αυτή η απόχρωση οφείλεται στη παρουσία μυοσφαιρίνης στους μύες του τόνου. Η μυοσφαιρίνη είναι μια πρωτεΐνη που προσδένει οξυγόνο και οι τόνοι την υπερεκφράζουν. Κάποια από τα μεγαλύτερα είδη τόνου έχουν χαρακτηριστικά θερμόαιμων οργανισμών, καθώς μπορούν να αυξήσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους σε μεγαλύτερη τιμή από το νερό που τους περιβάλλει και με αυτό το τρόπο μπορούν να ζήσουν σε ψυχρές θάλασσες.


Τα ψάρια αυτά αλιεύονται σε όλες τις θάλασσες του κόσμου, με αποτέλεσμα αρκετά είδη να βρίσκονται στο χείλος της εξαφάνισης από την υπεραλίευση και την παράνομη αλιεία. Ο κόκκινος τόνος, το μεγαλύτερο είδος τόνου, κινδυνεύει με εξαφάνιση. Ο κόκκινος τόνος θεωρείται εκλεκτός μεζές στην Ιαπωνία, όπου καταναλώνεται ωμός ως σούσι.

Πηγή: Naxostimes.gr

Τόνος, ένα απαγορευμένο ψάρι για τον ερασιτέχνη αλιέα
Ο ερυθροί ή κόκκινοι τόνοι (thunnus thynnus) ή αλλιώς όπως είναι γνωστοί ως bluefin (γαλαζόπτεροι τόνοι) ανήκουν στα προστατευμένα είδη όπου ψαρεύονται σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, από επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη με συγκεκριμένες άδειες μέχρι την εξάντληση της ελληνικής ποσόστωσης κιλών. Τα επαγγελματικά σκάφη με άδεια αλίευσης τόνου έχουν ιδιαίτερες υποχρεώσεις ώστε να γίνεται καταγραφή των ψαριών και του βάρους όπου αναφέρουμε κάποια από αυτά συνοπτικά:

Θα πρέπει το σκάφος να έχει εγκατάσταση συσκευής εντοπισμού μέσω δορυφόρου το γνωστό VMS σε συνεχή λειτουργία σε κάθε αλιευτικό ταξίδι και συσκευής ERS για την ηλεκτρονική συμπλήρωση και υποβολή των στοιχείων της αλιευτικής του δραστηριότητας.

Υπάρχουν ετικέτες όπου ασφαλίζουν στο ψάρι με τα στοιχεία του και το συνοδεύει μέχρι το ταξίδι του για την πώληση μέσω των επιχειρήσεων εμπορίας τόνου (συνήθως Ιαπωνία). Η παραλαβή των ετικετών από την Δ/νση Ελέγχου Αλιευτικών Δραστηριοτήτων & Προϊόντων, γίνεται από τον επαγγελματία ψαρά αυτοπροσώπως ή μέσω εκπροσώπου του πλοιοκτήτη (απλή εξουσιοδότηση) ή με άλλο τρόπο παραλαβή τους με μέριμνα του πλοιοκτήτη.

Ο επαγγελματίας που έχει την άδεια αλίευσης τόνου θα πρέπει να είναι στο σκάφος σε κάθε αλιευτικό ταξίδι, δηλαδή δεν μπορεί το Α/Κ σκάφος του να ψαρέψει χωρίς αυτόν, όπως επίσης δεν επιτρέπεται να πάρει ψάρια από άλλα σκάφη. Όπως σχετικά αναφέρει η νομοθεσία θα πρέπει η εκφόρτωση, η διακίνηση και η πώληση τόνου να γίνεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από το σκάφος τους και με χρήση των αλιευτικών εργαλείων που έχει η άδεια αλίευσης.

Tags
Τόνος Αλιεία Τόννου Επαγγελματική Αλιεία Ψάρεμα τόννου Νάξος
Comodo SSL