Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Νεκροταφείο καρχαριών ανακαλύφθηκε στις ακτές των νησιών Κόκος

9 Δεκεμβρίου, 2022

Νεκροταφείο καρχαριών ανακαλύφθηκε στις ακτές των νησιών Κόκος

Η εκπληκτική ανακάλυψη έγινε από επιστήμονες στο ερευνητικό σκάφος Investigator

Επιστήμονες από την Αυστραλία ανακάλυψαν ένα «νεκροταφείο καρχαριών» στα νησιά Κόκος.

Υπάλληλοι της Αυστραλιανής Κρατικής Ένωσης Επιστημονικής και Εφαρμοσμένης Έρευνας CSIRO κατά τη διάρκεια της αποστολής του επιστημονικού σκάφους Investigator βρήκαν περισσότερα από 750 απολιθωμένα δόντια καρχαριών σε βάθος 5,4 χιλιάδων μέτρων.

Τα δόντια που βρέθηκαν στις ακτές των νησιών φέρεται να ανήκαν σε καρχαρίες διαφόρων ειδών.

Η ασυνήθιστη ανακάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια μιας επιτόπιας έρευνας για τη βιοποικιλότητα στο νέο θαλάσσιο πάρκο των Νήσων Κόκος (Keeling). Η υπεύθυνη συλλογών του Ερευνητικού Ινστιτούτου Museums Victoria, Dianne Bray, η οποία βρισκόταν στο ταξίδι, δήλωσε ότι όταν η ομάδα ανέσυρε για πρώτη φορά το δίχτυ, το αποτέλεσμα φαινόταν απογοητευτικό.

«Αρχικά νομίζαμε ότι ήταν απλώς γεμάτο ιζήματα και όζους μαγγανίου. Στη συνέχεια αρχίσαμε να το ψάχνουμε και ένας από τους συναδέλφους μου πέρασε τουλάχιστον μια ώρα απλά ψάχνοντας και μαζεύοντας δόντια καρχαρία. Δεν ήταν όλα απολιθώματα, κάποια ήταν σχετικά πρόσφατα, ήταν καρχαρίες μάκο και δύο είδη συγγενών του μεγάλου λευκού καρχαρία».

Πάνω από 750 δόντια βγήκαν από την θαλάσσια περιοχή, η οποία βρίσκεται κοντά στη βάση του βουνού Muirfield, νοτιοδυτικά των νησιών Κόκος (Keeling).

Ιδιαίτερη σημασία έχει πως βρέθηκε το δόντι ενός καρχαρία Μεγαλόδοντα ή του πλησιέστερου προγόνου του. Ο προϊστορικός θηρευτής, ο οποίος εξαφανίστηκε πριν από περισσότερα από τρία εκατομμύρια χρόνια, ήταν ο μεγαλύτερος καρχαρίας που έζησε ποτέ και το μήκος του έφτανε τα 15 με 18 μέτρα.

Ο επιμελητής ψαριών του Μουσείου της Ουάσινγκτον Γκλεν Μουρ δήλωσε ότι το «νεκροταφείο» ήταν ένα αξιοσημείωτο εύρημα. «Δεν γνωρίζω κάποια προφανή εξήγηση για το γιατί μπορεί να βρίσκονται όλα μαζί, εκτός από το ότι ίσως ήταν ένα χαμηλό σημείο στον πυθμένα του ωκεανού, οπότε τελικά θα έβρισκαν το δρόμο τους προς τα κάτω», είπε. 

Ο Δρ Μουρ ανέφερε ότι είχαν ήδη βρει μια τεράστια ποικιλία ζώων. «Βρίσκουμε μερικά καταπληκτικά ψάρια, μαλάκια και μαλακά κοράλλια», είπε. «Από τα βαθιά νερά, στα 5.000 μέτρα, υπάρχουν πράγματα που δεν μπορείτε να φανταστείτε».

Πηγή: www.lifo.gr

***

Ακολουθήστε το boatfishing.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις θαλασσινές ειδήσεις για το σκάφος, το ψάρεμα και την κατάδυση από την Ελλάδα και τον κόσμο

Tags
Καρχαρίες Νεκροταφείο Καρχαριών [jetpack-related-posts]
Comodo SSL