Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

ΝΕΟ ΦΕΚ: Παραμένει "για λίγους" το ψάρεμα, το ψαροτούφεκο και το ψάρεμα από σκάφος

27 Μαρτίου, 2021

ΝΕΟ ΦΕΚ: Παραμένει "για λίγους" το ψάρεμα, το ψαροτούφεκο και το ψάρεμα από σκάφος

Δημοσιεύτηκε το νέο ΦΕΚ: άρση απαγόρευσης για σκάφη και ψάρεμα αλλά με περιορισμούς έως τις 5 Απριλίου 2021

«Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από τη Δευτέρα, 29 Μαρτίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 5 Απριλίου 2021 και ώρα 6:00.»

Καμία αλλαγή από το προηγούμενο ΦΕΚ, που σημαίνει, μετά από την παρέμβαση/διευκρίνηση της Διεύθυνσης της Λιμενικής Αστυνομίας, ότι επιτρέπεται το ψάρεμα από ακτή και το ψαροτούφεκο, καθώς και το ψάρεμα από σκάφος ως 8 μέτρων στέλνοντας SMS και κωδικό 6. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι ερασιτέχνες ψαράδες να πηγαίνουν πεζή ή με ποδήλατο μέχρι το πλωτό μέσο ή το σημείο που θέλουν να ψαρέψουν.

Σας επισυνάπτουμε τα σημεία που αφορούν το ψάρεμα, το ψαροτούφεκο, την άρση της απαγόρευσης για την ερασιτεχνική αλιεία και την άρση απαγόρευσης ναυσιπλοΐας

Φυσικά οι παραπάνω περιορισμοί «ελευθερώνουν» μια ελάχιστη μερίδα ερασιτεχνών που μπορούν να πάνε με τα πόδια ή με ποδήλατο στη θάλασσα, ή στο σκάφος τους που θα πρέπει να ελλιμενίζεται κοντά στο σπίτι τους. Θα θέλαμε να έχουν λάβει υπόψη το γεγονός ότι τα περισσότερα σκάφη αυτή τη περίοδο βρίσκονται εκτός νερού και είναι απαραίτητη η μετακίνηση με αυτοκίνητο για να πέσουν στη θάλασσα, όπως και ότι η μεταφορά του εξοπλισμού και των καυσίμων είναι αδύνατη χωρίς αυτοκίνητο. Δυστυχώς όμως δεν έγινε.

ΠΡΟΣΟΧΗ:
–  Η χρήση σκάφους επιτρέπεται μόνο για ερασιτεχνική αλιεία.
–  Η μετακίνηση επιτρέπεται μόνο πόδια ή ποδήλατο όπως και η μεταφορά του εξοπλισμού – καυσίμων.
–  Αφορά τα σκάφη που είναι ήδη στο νερό και όχι σε τρέιλερ.

Ποιες είναι οι διευκρινήσεις του αρμόδιου γραφείου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στο boatfishing.gr

Σε απάντηση ανωτέρω σχετικού, σας γνωρίζουμε ότι κατ’ εφαρμογή του άρθρου 3, παρ. 2, περ. (θ) της Κ.Υ.Α. υπ’ αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ.17698/2021 (Φ.Ε.Κ. 1076 Β’/20-03-2021), επιτρέπεται η διενέργεια ερασιτεχνικής αλιείας με τη χρήση πλωτού μέσου έως οκτώ (08) μέτρων, υπό την προϋπόθεση της τήρησης της ελάχιστης απόστασης ενάμιση (1,5) μέτρου μεταξύ των επιβαινόντων σε αυτό, καθώς και της χρήσης μάσκας, σύμφωνα με το άρθρο 2, παρ. 1 της υπόψη Κ.Υ.Α.

Ομοίως, επιτρέπεται η διενέργεια ερασιτεχνικής αλιείας από την ξηρά, καθώς και η υποβρύχια ερασιτεχνική αλιεία, υπό την προϋπόθεση της τήρησης των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων (ωράριο κυκλοφορίας, χρήση ιατρικής μάσκας, βεβαίωση μετακίνησης κ.λπ.).

Σύμφωνα με το άρθρο 3, παρ. 2, περ. (θ) της υπόψη Κ.Υ.Α., για τη μετάβαση των ατόμων από τον τόπο κατοικίας τους, στο σημείο διενέργειας της ερασιτεχνικής αλιείας, ή στο σημείο που βρίσκεται ελλιμενισμένο ή αγκυροβολημένο το πλωτό μέσο, θα πρέπει να γίνεται πεζή ή με ποδήλατο.

Σε κάθε περίπτωση, κατά τη διαδικασία ελέγχου της υπόψη δραστηριότητας, τα άτομα που διενεργούν ερασιτεχνική αλιεία, πέραν της τήρησης των διατάξεων της Κ.Υ.Α. υπ’ αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ.17698/2021 (Φ.Ε.Κ. 1076 Β’/20-03-2021), θα πρέπει να εφαρμόζουν και τις διατάξεις των κάτωθι:

1. Του π.δ. 373/1985 (Φ.Ε.Κ. 131 Α’/22-07-1985) όπως ισχύει, αναφορικά με τις προϋποθέσεις διεξαγωγής της αλιευτικής δραστηριότητας, την ποσότητα και το είδος των αλιευμάτων, καθώς και την εποχή που διενεργείται η υπόψη αλιευτική δραστηριότητα.

2.  Των άρθρων 240 και 241 του κατά περίπτωση Γενικού Κανονισμού Λιμένα και των άρθρων 9 και 10 του υπ’ αριθμ. 188 Ειδικού Κανονισμού Λιμένα Πειραιά.

3. Του Γενικού Κανονισμού Λιμένα υπ’ αριθμ. 23 (Φ.Ε.Κ. 231 Β’/01-03-2000) όπως ισχύει, αναφορικά με τη χρήση του σκάφους (Α.Ε.Π., σωστικά μέσα, έκταση πλόων κ.λπ.).

Tags
Ψάρεμα απαγορεύσεις Απαγόρευση Αλιείας Κορονοϊός άρση απαγόρευσης αλιείας Lockdown ΦΕΚ για το ψάρεμα ΦΕΚ για το σκάφος
Comodo SSL