Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Οι μωβ μέδουσες έκαναν ήδη την εμφάνισή τους στις ελληνικές παραλίες – Πού έχουν παρατηρηθεί

9 Μαΐου, 2023

Οι μωβ μέδουσες έκαναν ήδη την εμφάνισή τους στις ελληνικές παραλίες – Πού έχουν παρατηρηθεί

Τι κάνουμε αν μας τσιμπήσουν

Oι μωβ μέδουσες έχουν κάνει ήδη φέτος την εμφάνισή τους, κάτι που η επιστημονική κοινότητα αποδίδει ότι είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Συγκεκριμένα, μωβ μέδουσες έχουν παρατηρηθεί κυρίως στο Ιόνιο Πέλαγος, στους Παξούς και στην Κέρκυρα, και σε κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις σε παραλίες της Αττικής αλλά και στη νότια Πελοπόννησο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων που επικαλείται το Mega, η θερμοκρασία της θάλασσας είναι αυξημένη φέτος κατά έναν βαθμό Κελσίου και κατά 1.5 βαθμό η θερμοκρασία στη στεριά.

Μωβ μέδουσες: Τι κάνουμε αν μας τσιμπήσουν

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας έχει προτείνει ένα ΚΙΤ Πρώτων βοηθειών για την παραλία. Όπως σημειώνει, καλό είναι να έχουμε τα παρακάτω μαζί μας στην παραλία για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το τσίμπημα της μέδουσας:

  • Μια πλαστική κάρτα (π.χ. παλιά πιστωτική).
  • Ένα τσιμπιδάκι.
  • Ένα κυπελλάκι (π.χ. ουροσυλέκτης).
  • Λίγο μαγειρική σόδα (αναλογία 1:1 με θαλασσινό νερό).
  • Αντιισταμινικό χάπι.
  • Κάποια κορτιζονούχα κρέμα όπως π.χ. fucicort

Τα βήματα φροντίδας

Πλένουμε προσεκτικά με θαλασσινό νερό, χωρίς να τρίβουμε την περιοχή του τσιμπήματος.

Αν είναι διαθέσιμο, εφαρμόζουμε ένα μίγμα θαλασσινού νερού και μαγειρικής σόδας (σε αναλογία 1:1) για δύο λεπτά, ώστε να σταματήσει οποιαδήποτε επιπλέον έκκριση δηλητηρίου από πιθανά υπολείμματα κυττάρων πλοκαμιών που έχουν μείνει στο δέρμα.

Χρησιμοποιούμε μια πλαστική τραπεζική κάρτα ή κάτι παρόμοιο (και όχι τα χέρια μας) για να αφαιρέσουμε το μείγμα της μαγειρικής σόδας καθώς και οποιαδήποτε τυχόν υπολείμματα από το δέρμα μας

Εφαρμόζουμε πάγο πάνω στο τσίμπημα για 5-15 λεπτά. Ο πάγος ή ακόμη και κάποιο παγωμένο αναψυκτικό, θα πρέπει να είναι μέσα σε σακούλα ή κάποιο άλλο περίβλημα, όπως ένα ύφασμα ή μπλουζάκι.

Ελέγξτε αν υποχώρησε ο πόνος, κι αν είναι ανάγκη ξαναβάλτε πάγο για άλλα 5-15 λεπτά.

Αν ο πόνος επιμένει, συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή φαρμακοποιό για να σας συνταγογραφήσει παυσίπονα ή αντιφλεγμονώδεις κρέμες (όπως π.χ. 3-4% λιδοκαΐνη και υδροκορτιζόνη).

MHN τυλίγετε το σημείο τσιμπήματος σφιχτά με επιδέσμους, ΜΗΝ χρησιμοποιείτε ξύδι, ΟΥΤΕ γλυκό νερό, ΟΥΤΕ οινόπνευμα, ΟΥΤΕ αμμωνία.

Δεν βγάζουμε τις μέδουσες και τους άλλους θαλάσσιους οργανισμούς από τη θάλασσα

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας πέρυσι τόνιζε πως πως είναι σημαντικό να μη βγάζουμε από τη θάλασσα τους θαλάσσιους οργανισμούς που βρίσκουμε, καταδικάζοντας τους πολλές φορές στον θάνατο και στην καταστροφή της θαλάσσιας βιοποικιλότητας μιας περιοχής.

«Βλέπουμε πληθώρα ανθρώπων να βγάζουν έστω και προσωρινά σε κουβαδάκια, πέτρες, άμμο και όπου γενικά όπου βρουν ότι είδη νομίζουν ότι είναι μέδουσες ή απλώς τους ενοχλεί είτε για να τα βγάλουν φωτογραφίες ή είτε για να κολυμπήσουν τα παιδιά τους. Από διάφορα είδη μεδουσών, χιτωνοφόρα, οπισθοβράγχια, ανεμώνες, εχινόδερμα, έως και άλλα είδη με τα περισσότερα από αυτά απλώς να καταλήγουν νεκρά μόνο και μόνο επειδή έτυχαν να υπάρξουν εκείνη τη στιγμή στο συγκεκριμένο σημείο.

Η άγνοια του κόσμου είναι πραγματικά τεράστια για το πόσο σημαντικά είναι αυτά τα είδη στις θάλασσες μας. Μη γνωρίζοντας ότι αυτά τα είδη είτε είναι δείκτες για καθαρές θάλασσες, ή είτε κρατούν καθαρές τις θάλασσες μας ώστε να μπορούμε να κολυμπάμε σε αυτά τα καταγάλανα νερά είναι πολύ λυπητερό», τόνιζε χαρακτηριστικά.

Πηγή: www.newsbeast.gr

Ακολουθήστε το boatfishing.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις θαλασσινές ειδήσεις για το σκάφος, το ψάρεμα και την κατάδυση από την Ελλάδα και τον κόσμο

Tags
Μωβ Μέδουσες
Comodo SSL