Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Οριστικό τέλος για τις βιντζότρατες και λοιπές δεσμεύσεις του ΥΑΑΤ για βιώσιμη αλιεία

18 Απριλίου, 2024

Οριστικό τέλος για τις βιντζότρατες και λοιπές δεσμεύσεις του ΥΑΑΤ για βιώσιμη αλιεία

Αυγενάκης: Δεσμεύσεις και πρωτοβουλίες της Ελλάδας για βιώσιμη αλιεία και προστασία θαλασσών – Παρεμβάσεις του ΥπΑΑΤ στο πλαίσιο του 9ου Συνεδρίου «Our Ocean Conference»

Την ανάγκη να εισαχθεί η καινοτομία και οι νέες τεχνολογίες στις αλιευτικές δραστηριότητες ώστε αφενός να βελτιωθεί η αλιευτική δραστηριότητα και αφετέρου να μειωθεί το αποτύπωμα του άνθρακα στην θάλασσα προς όφελος του αλιευτικού οικοσυστήματος τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης μιλώντας σε πάνελ του 9ου Συνεδρίου «Our Ocean Conference», που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Ο κ. Αυγενάκης στην διάρκεια των παρεμβάσεών του υπογράμμισε ότι η διεθνής διάσκεψη «Our Oceans» αντικατοπτρίζει την ανάγκη για κοινές δράσεις απέναντι στις κοινές διεθνείς προκλήσεις, οι οποίες επικεντρώνονται στη διαχείριση του νερού, στη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας και στην ισόρροπη αντιμετώπιση της προστασίας του περιβάλλοντος και της αγροτικής ανάπτυξης.

Η Κοινή Αλιευτική Πολιτική

Σημείωσε επίσης ότι η «Βιώσιμη Αλιεία» αποτελεί βασικό στόχο της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, η οποία, όπως παρατήρησε «πρέπει να αποκτήσει μια δυναμική διάσταση:

α) να ικανοποιεί ακόμη περισσότερο τους περιβαλλοντικούς στόχους της ΕΕ και

β) να μειώνει παράλληλα τις δυσμενείς επιπτώσεις των αλιευτικών δραστηριοτήτων στα θαλάσσια οικοσυστήματα».

Ανέφερε δε, ότι προς την κατεύθυνση αυτή έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες, όπως:

Το «Σύμφωνο για την Αλιεία και τους Ωκεανούς», το οποίο αποτελεί την αφετηρία για την πορεία προς την «αλιεία του μέλλοντος». Και η Ελλάδα ήδη αποτελεί μέρος αυτής της πορείας! Το Πρώτο Ευρωπαϊκό Κέντρο Αναφοράς για την ευζωία των υδρόβιων ζώων με έδρα την Κρήτη, το οποίο εγκαινιάσθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο και αποτελεί κόμβο καινοτομίας, έπειτα από αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, γεγονός που αναδεικνύει την πρόοδο στη χώρα μας!

Παράλληλα, στο πλαίσιο της προστασίας των ιχθυοαποθεμάτων, η ελληνική Κυβέρνηση διαμορφώνει το πλαίσιο για την εκλεξιμότητα των αλιευτικών εργαλείων, την εκτίμηση και τη μείωση των επιπτώσεων της αλιείας στο βυθό της θάλασσας, αλλά και την ανάπτυξη κινήτρων για τον μετριασμό των επιπτώσεων της αλιείας στο περιβάλλον.

Συγκεκριμένα ο κ. Αυγενάκης για το θέμα αυτό επεσήμανε τα εξής: Συγκεκριμένα ο κ. Αυγενάκης για το θέμα αυτό επεσήμανε τα εξής:

• Αναστέλλουμε την αλιευτική δραστηριότητα 122 σκαφών που φέρουν το αλιευτικό εργαλείο της βιτζότρατας.

• Παράλληλα, σχεδιάζουμε, μαζί με το ΥΠΕΝ, όλα τα αντισταθμιστικά σενάρια για τη βέλτιστη προστασία των εθνικών θαλάσσιων πάρκων και των περιοχών Natura, από τις 247 εν ενεργεία ανεμότρατες.

• Παρέχουμε μέτρα αποζημίωσης και στήριξης των συγκεκριμένων αλιέων.

• Αναδεικνύουμε τους υδάτινους ορίζοντες και ενδυναμώνουμε τις τοπικές κοινωνίες, ενθαρρύνοντας τη γαλάζια οικονομία σε παράκτιες, νησιωτικές και εσωτερικές περιοχές, αλλά και προωθώντας τη βιώσιμη ανάπτυξη των κοινοτήτων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας.

• Επενδύουμε 70 εκ. € για συμπληρωματικές δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα τουρισμό, περιβαλλοντικές υπηρεσίες και πολιτιστικές θαλάσσιες δραστηριότητες, προάγοντας την παραγωγή νέων προϊόντων προστιθέμενης αξίας και τοπικά παραδοσιακά αλιευτικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το boatfishing.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις θαλασσινές ειδήσεις για το σκάφος, το ψάρεμα και την κατάδυση από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Tags
ΥΑΑΤ Λευτέρης Αυγενάκης Our Ocean Conference Σύμφωνο για την Αλιεία και τους Ωκεανούς Βιώσιμη αλιεία
Comodo SSL