Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

ΠΟΦΣ Οµάδα Έρευνας και ∆ιάσωσης

Ιούλιος 29, 2015

ΠΟΦΣ Οµάδα Έρευνας και ∆ιάσωσης

Το 1996 μια παρέα φίλων ίδρυσε τον Παγκρήτιο Όμιλο Φουσκωτών Σκαφών, τότε που στα μποφόρια του Κρητικού πελάγους τα 4μετρα και τα 5μετρα φουσκωτά φάνταζαν σαν μικρά τέντερ. Παρόλα αυτά η διάθεση των μελών ήταν μεγάλη και κανείς δεν πτοήθηκε, απεναντίας έγιναν πολλά και μεγάλα ταξίδια. Γύρισαν όλα τα νησιά του Αιγαίου με αφετηρία το Ηράκλειο φτάνοντας μέχρι το Καστελόριζο, την Ρόδο και την Μονεμβασιά. Καθώς η παρέα μεγάλωνε και μετά από χρόνια εμπειρίας στην θάλασσα, με ατελείωτες ώρες πλεύσης, εκατοντάδες, κάποιοι και χιλιάδες ωφέλιμες ώρες στο τιμόνι, διασχίζοντας το κρητικό πέλαγος με 6 και 7 μποφόρ. Αυτοί οι άνθρωποι αποφάσισαν και στελέχωσαν μια Ομάδα Έρευνας με τους πιο «μάχιμους» κυβερνήτες του ομίλους με σκοπό να παρέχουν ασφάλεια στα μέλη όποτε εκείνοι το χρειαστούν. Όμως αυτή η κίνηση έγινε γνωστή και έξω από τα πλαίσια του ομίλου και το λιμεναρχείο γνωρίζοντας το έργο και τις δυνατότητες του Παγκρήτιου όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας, καλεί την Ομάδα Διάσωσης σε κάθε σοβαρό περιστατικό στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου και της περιφέρειας της Κρήτης όταν υπάρχει κάποια σοβαρότερη περίπτωση.

Μανώλης Στεφανάκης, επικεφαλής της Ομάδας Διάσωσης.

Μανώλης Στεφανάκης,
επικεφαλής της Ομάδας Διάσωσης.

Για την προετοιμασία των μελών της ομάδας χρειάστηκαν αρκετές ώρες θεωρητικών και πρακτικών μαθημάτων σε ξηρά και θάλασσα, την Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης (Ο.Ε.Δ)  απαρτίζουν 20 από τους πλέον έμπειρους κυβερνήτες του Π.Ο.Φ.Σ. με φουσκωτά σκάφη άνω των 7μ. που πληρούν τους όρους απεριορίστων πλόων παντός καιρού φέροντας όλα τα απαραίτητα όργανα ναυσιπλοΐας, ενώ άλλο ένα μέλος της ομάδας συμμετέχει από ξηρά οργανώνοντας την επικοινωνία και μεταφέροντας τις οδηγίες στους επιχειρώντες έρευνα η διάσωση.
Σε καθημερινή βάση, 12 μήνες το χρόνο, υπάρχουν 3 σκάφη διαθέσιμα και αξιόπλοα με κυβερνήτη και συγκυβερνήτη της Ο.Ε.Δ. στην υπηρεσία του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου και του Θαλάμου επιχειρήσεων του Υ.Ε.Ν.. Ο υπεύθυνος της Ο.Ε.Δ. φέρει την ευθύνη ειδοποίησης των 3 κυβερνητών.
Η διαθέσιμη ομάδα έχει τα σκάφη καθ’ όλα έτοιμα με γεμάτα ντεπόζιτα καυσίμων, το σάκο μεταφοράς με τα απαραίτητα εφόδια διάσωσης, το φαρμακείο και σε ευδιάκριτο σημείο το διακριτικό της ομάδας και το Νο του VHF. Ο συντονιστής της Ο.Ε.Δ. είναι αποκλειστικά το κατά τόπου Λιμεναρχείο.
Η Ο.Ε.Δ. του Π.Ο.Φ.Σ. έχει ενταχθεί επίσης στην Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κρήτης. Μέχρι και σήμερα η Ο.Ε.Δ. έχει συμμετάσχει με αμεσότητα σε όλα τα συμβάντα που της έχει ζητηθεί.

 

 Στιγμιότυπο από επιχέιρηση διάσωσης 4 ατόμων, όταν το σκάφος τους κατακλύστηκε από νερά.

Στιγμιότυπο από επιχέιρηση διάσωσης 4 ατόμων, όταν το σκάφος τους κατακλύστηκε από νερά.

Φέτος η ομάδα πήρε μέρος σε 4 σοβαρότατα περιστατικά που ευτυχώς είχαν αίσιο τέλος. Σε ένα από αυτά, δύο σκάφη του Ομίλου που βρισκόντουσαν στην θάλασσα κατάφεραν να σώσουν 4 ανθρώπους στην θάλασσα όταν το μικρό πολυεστερικό τους σκάφος πήρε νερά και βούλιαξε χωρίς αυτοί να προλάβουν να ζητήσουν βοήθεια. Για καλή τους τύχη οι Νίκος Μανιαδάκης και Μανώλης Παρασκευάς διέκριναν τους ανθρώπους αλλά και την μάζα του σκάφους που στεκόταν λίγο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας έχοντας προφανώς εγκλωβίσει νερό στα στεγανά, και παρείχαν τις πρώτες βοήθειες.
Ίσως αυτό το περιστατικό να είχε αίσιο τέλος, όμως τώρα το χειμώνα τα πράγματα είναι αρκετά πιο περίπλοκα όταν κάποιος βρεθεί στο νερό. Λόγω και της μειωμένης κίνησης στην θάλασσα οι ιδιοκτήτες των μικρών πολυεστερικών σκαφών θα πρέπει να έχουν γρήγορη πρόσβαση στα σωστικά τους και να μην ξεχνούν πως το να φοράμε το σωσίβιο αποτελεί ναυτική συνείδηση και όχι ντροπή, ιδιαίτερα όταν ο καιρός δεν είναι πολύ καλός.

logo_pofs

Tags
Κρήτη Ηράκλειο Παγκρήτιος Όμιλος Φουσκωτών Σκαφών Μανώλης Στεφανάκης Οµάδα Έρευνας και ∆ιάσωσης
Comodo SSL