Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Ψαράδες ζητούν την επικήρυξη του λαγοκέφαλου

13 Ιουλίου, 2022

Ψαράδες ζητούν την επικήρυξη του λαγοκέφαλου

Με λαγοκέφαλους γέμισε η θάλασσα στα νησιά της Δωδεκανήσου ,στην Κρήτη και στις νότιες Κυκλάδες, γεγονός που δημιουργεί ανησυχίες αλλά και ένα “πονοκέφαλο”  που έρχεται να προστεθεί στα άλλα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν κυρίως οι ψαράδες παράκτιας αλιείας.

Η μεγάλη αύξηση παρουσίας τους, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή Κω –Καλύμνου, είναι ανησυχητική και καθιστά μέχρι και αδύνατη την αλιεία, από του επαγγελματίες ψαράδες της περιοχής.

Στο kalymnos-news.gr μίλησε την Τρίτη 12 Ιουλίου 2022, για το θέμα αυτό, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Παράκτιας Αλιείας Καλύμνου Μανώλης Κουλλιάς τον οποίο συναντήσαμε στην Ιχθυόσκαλα του νησιού.

Ο Μανώλης Κουλλιάς μεταξύ άλλων ανέφερε:

Είναι ένα θέμα που αναδεικνύουμε συνεχώς ,απλά φέτος διαπιστώνουμε ότι η ποσότητα έχει αυξηθεί επικίνδυνα με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να δουλέψουμε εντελώς.

Τα νησιά της Δωδεκανήσου, η Κρήτη, όλη η Νότια Ελλάδα, αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα που προέκυψε από την κλιματική αλλαγή και την εισβολή ξενόφερτων ειδών, ένα από αυτά είναι και ο λαγοκέφαλος. Από εκεί που ήλθε, υπήρχαν φυσικοί αντίπαλοι ώστε να μην ξεφύγει ο κύκλος . Οι φυσικοί αντίπαλοι είναι τα μεγαλύτερα ψάρια που δεν υπάρχουν στην περιοχή μας.Αποτέλεσμα αυτού, είναι να πολλαπλασιάζεται συνεχώς. Φτάσαμε σε ένα σημείο φέτος να μην μπορούμε να πάμε να δουλέψουμε,γιατί καταστρέφουν τα εργαλεία, τα παραγάδια και τα δίχτυα. Πάμε ρίχνουμε, τα εργαλεία μας τα καταστρέφουν και φεύγουμε χωρίς ψάρια και χωρίς εργαλεία Φέτος οι λαγοκέφαλοι είναι παρά πολλοί και μεγάλοι .

Σε άλλο σημείο ο Μανώλης Κουλλιάς είπε:

Πριν 7-8 χρόνια σε μία επιτροπή αλιείας στη βουλή, λόγω και της εμπειρίας μου είχα πει για τη συμπεριφορά αυτού του είδους του ψαριού , που δεν ταιριάζει με τα υπόλοιπα ψάρια που είναι στην περιοχή μας. Δεν φοβάται, διεκδικεί το φαγητό του μέχρι και την τελευταία στιγμή πάνω στην προπέλα, που δεν κάνουν τα υπόλοιπα ψάρια, και θα πρέπει να ασχοληθεί η Ελληνική πολιτεία γιατί θα επηρεάσει και τον τουρισμό, διότι την εποχή αυτή επιβιώνει και ζει δίπλα στην παραλία, σε βάθος 2-3 μέτρα και είναι επικίνδυνο. Έχουμε συναντήσει στην περιοχή μας μέχρι και 10 κιλά λαγοκέφαλο . Από συνάδελφο στην Αστυπάλαια, ενημερώθηκα ότι ψάρεψε λαγοκέφαλο 18 κιλά. Μέσα σε 10 χρόνια έφτασε στην περιοχή μας τα 10 κιλά. Φανταστείτε τι θα γίνει στα επόμενα 10 χρόνια.

ΕΠΙΚΗΡΥΞΗ  ΤΟΥ ΛΑΓΟΚΕΦΑΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΥ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΥ ΤΟΥ

Κλείνοντας ο Μανώλης Κουλλιάς αναφέρθηκε στον τρόπο αντιμετώπισης του φαινομένου της μεγάλης αύξησης και του επικίνδυνου πολλαπλασιασμού των λαγοκεφάλων και των προβλημάτων που δημιουργούν.

Όπως είπε, το συγκεκριμένο είδος ψαριού θα πρέπει να επικηρυχθεί ,όπως έχει κάνει η Κύπρος εδώ και χρόνια και τώρα τελευταία και η Τουρκία, έτσι ώστε να φτιαχτούν ειδικά εργαλεία,διότι τα εργαλεία που έχουμε δεν μπορούν να τα πιάσουν. Να ασχοληθούν τα σκάφη να φτιάξουν ειδικά παραγάδια από σύρμα, ώστε να ασχολούνται με το συγεκριμένο είδος. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Στην Κάλυμνο,οι ψαράδες, είμαστε σε απόγνωση και απελπισία  σε συνδυασμό μα τα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε

Να σημειώσουμε ότι Μανώλης Κουλλιάς για το θέμα αυτό ήταν προσκεκλημένος σήμερα μεσημέρι στην τηλεοπτική  εκπομπή “ALPHA τώρα”.

Δείτε τα όσα ενδιαφέροντα είπε ο Μανώλης Κουλλιάς στο video που ετοίμασαν η Μπέττυ Μαϊλλη και ο Μάμας Χαραμαντάς

Πηγή: kalymnos-news.gr

Tags
Λαγοκέφαλος Παράκτια Αλιεία Επικήρυξη Λαγοκέφαλου Πρόεδρος Παράκτιας Αλιείας Κάλυμνος
Comodo SSL