Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Ψάρεμα με συρτή και μπαλωμένα παντελόνια…

4 Δεκεμβρίου, 2020

Ψάρεμα με συρτή και μπαλωμένα παντελόνια…

Μια παλιά εικόνα ψαράδων με μπαλωμένα παντελόνια που ψαρεύουν με συρτή μας μεταφέρει σε άλλες εποχές.

Μια εκπληκτική φωτογραφία αγνώστου ημερομηνίας  βρέθηκε στις ηλεκτρονικές πωλήσεις. Εικονίζεται ο δρόμος που οδηγεί στο Κάστρο της Αγίας Μαύρας με τις κολώνες φωτισμού της Ηλεκτρικής Εταιρείας. Συγκλονιστικές οι φιγούρες των δυο ψαράδων με τα μπαλωμένα παντελόνια. Προπορεύεται αυτός που σέρνει τα δολώματα  και ακολουθεί ο άλλος με το καμάκι.

Φαίνεται καθαρά η ξέρα που ασπρίζει απέναντι -ίσως είναι πρόσφατα κατασκευασμένη. Ξεκινούσε από το Κάστρο της Αγίας Μαύρας, μεταγενέστερα διαπλατύνθηκε, οδηγεί, σαν δρόμος μέχρι το  καρνάγιο.

Υ.Γ. Τα ψάρια που χρησιμοποιούνται σαν δόλωμα για  ψάρεμα με συρτή είναι μια μπάφα (θηλυκό) και ένα στράδι (αρσενικό).  Μόλις βρεθούν τα δολώματα, χωρίς να βγάλουν τα ψάρια έξω από το νερό –τα δολώματα πρέπει να μείνουν ολοζώντανα- με ειδικό και επιδέξιο τρόπο τα δένουν από το πάνω χείλος χωρίς καθόλου να τραυματιστούν.  Δένονται με σπάγκο που καταλήγει στο καλάμι του ψαρέματος. Από εκεί ξεκινά και η περιφορά τους μέσα στο νερό. Το αρσενικό χρειάζεται μόνο για συντροφιά! Η μπάφα είναι αυτή που θα αποτελέσει το δόλωμα σε άλλα αρσενικά την εποχή της αναπαραγωγής. Όταν λοιπόν τα αρσενικά σπεύσουν στην αφρατούλα μπάφα ( η κοιλιά της είναι γεμάτη αυγά), ο ψαράς τραβά σιγά –σιγά το καλάμι προς τα έξω, σέρνοντας πίσω από τα δολώματα του, άλλα «αφελή», συνήθως, αρσενικά. Τότε είναι που ο δεύτερος ψαράς τα καμακώνει.

Πηγή: aromalefkadas.gr

Tags
Ψάρεμα Παραδοσιακά Ψαρέματα Ψάρεμα με συρτή
Comodo SSL