Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Ψάρεψαν καρχαρία στην Ιθάκη! (ΦΩΤΟ)

28 Μαΐου, 2017

Ψάρεψαν καρχαρία στην Ιθάκη! (ΦΩΤΟ)

Πολύς κόσμος συγκεντρώθηκε στο λιμάνι για να δει τον καρχαρία που πιάστηκε στα δίχτυα επαγγελματία ψαρά στην Ιθάκη, με μήκος που έφτανε τα 3 μέτρα. Σύμφωνα με δημοσίευση του IΝ KEFALONIA, ο καρχαρίας πιάστηκε στα ανοιχτά της Ιθάκης και μεταφέρθηκε στο λιμάνι μάλλον «τραβηχτό» με το καΐκι και γι΄ αυτό το έβγαλαν στην ακτή από την γλίστρα της περιοχής.

Το συγκεκριμένο είδος δεν είναι ο σαπουνάς όπως γράφεται, αλλά ο καρχαρίας αλέτριεξακαρχαρίας ή γκρίζος νωτιδανός (επιστημονική ονομασία Hexanchus griseusΕξάνχος ο φαιός)

Αυτός ο καρχαρίας είναι αξιοσημείωτος κυρίως λόγω των πρωτόγονων και σύγχρονων χαρακτηριστικών, φτάνουν σε μήκος 5,5 μέτρων και βάρος 600 κιλά. Έχει σχήμα παρόμοιο με των καρχαριών που ζούσαν στην Τριασική περίοδο, με ένα ραχιαίο πτερύγιο, κοντά στο ουριαίο πτερύγιο και έχει έξι ζεύγη από βράγχια.

Βρίσκεται σε βάθη μεγαλύτερα από 90 μέτρα και έχει καταγραφεί σε βάθος δύο χιλιομέτρων σε όλες τις τροπικές και εύκρατες θάλασσες της Γης. Λόγω της μεγάλης εξάπλωσής του η διατροφή του ποικίλει και περιλαμβάνει συνήθως μαλάκια, καρκινοειδή και άγναθα.

Αυτός ο καρχαρίας αν και μεγάλος, φαίνεται να μην έχει επιτεθεί σε ανθρώπους. Αλιεύεται για το λάδι από το συκώτι του. Το κρέας του ωμό είναι δηλητηριώδες.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΚΑΡΧΑΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΔΩ:

Καρχαρίες στην Ελλάδα - Sharks in Greece

Η αλιεία του συγκεκριμένου είδους, αλλά και όλων των καρχαροειδών και σελαχιών, έχει απαγορευτεί στην χώρα μας σύμφωνα με το Αρ. Πρωτ. 4531/83795/20-7-2016 έγγραφο της Δ/ΝΣΗΣ Αλιευτικής Πολιτικής και Αλ. Πόρων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Φαίνεται όμως ότι υπάρχει ελλιπή ενημέρωση, ακόμα και από επαγγελματίες ψαράδες.

Θα πρέπει λοιπόν οι τοπικές λιμενικές αρχές να ενημερώσουν σύντομα όλους τους αλιείς γιατί ως γνωστό άγνοια νόμου δεν επιτρέπεται, και τα πρόστιμα είναι τσουχτερά.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΚΑΡΧΑΡΙΩΝ ΚΑΙ ΣΕΛΑΧΙΩΝ ΕΔΩ:

Τέλος στη διακίνηση και εμπορία ειδών καρχαριών και σελαχιών

 

 

 

 

 

 

Οι φωτογραφίες είναι από τον Χρήστο Βρεττό | Πηγή: www.inkefalonia.gr

Tags
Καρχαρίας Ιθάκη Εξακαρχαρίας Εξαβράγχιος Καρχαρίας
Comodo SSL