Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

"Άστοχος" ο δήμαρχος Αλοννήσου κ. Βαφίνης - αποπροσανατολίζει την έρευνα για το θάνατο του Κωστή | έντονες αντιδράσεις από τους συλλόγους Υποβρύχιας Αλιείας

6 Αυγούστου, 2021

"Άστοχος" ο δήμαρχος Αλοννήσου κ. Βαφίνης - αποπροσανατολίζει την έρευνα για το θάνατο του Κωστή | έντονες αντιδράσεις από τους συλλόγους Υποβρύχιας Αλιείας

Εξοργιστικές οι δηλώσεις του δημάρχου Αλοννήσου Πέτρου Βαφίνη, όπου χωρίς να λαμβάνει υπόψη του τα στοιχεία, αποπροσανατολίζει την έρευνα δηλώνοντας ότι ερασιτέχνης ψαροτουφεκάς σκότωσε τον Κωστή, τη φιλική φώκια της Αλοννήσου – αντιδράσεις από Συλλόγους Υποβρύχιας Αλιείας και ερασιτέχνες αλιείς

Οι δηλώσεις του δημάρχου της Αλοννήσου δημιουργούν ερωτηματικά αφού υπάρχουν απτές ενδείξεις ότι δεν πρόκειται για ψαροτούφεκα.  Ο οποιοσδήποτε ερασιτέχνης αλιέας – ψαροτουφεκάς δεν έχει κανένα λόγο να επιτεθεί σε μία φώκια (αφού δεν έχουν καμία ανταγωνιστική σχέση), πόσο μάλιστα όταν βρίσκεται σε περιοχή που απαγορεύεται η υπ. αλιεία και φυλάσσεται από φορέα διαχείρισης! Οι σύλλογοι Υποβρύχιας Αλιείας αντιδρούν στέλνοντας την παρακάτω επιστολή προς κάθε αρμόδιο θέλοντας να διευκρινίσουν για άλλη μία φορά τα αυτονόητα αλλά και να προσανατολίσουν σωστά ώστε να βρεθεί ο υπεύθυνος.

ΘΕΜΑ:     Θανάτωση Μεσογειακής Φώκιας «Κωστής»

1. Δηλώσεις Δήμαρχου Αλοννήσου κ. Βαφίνη https://epiloges.tv/alonnisos-xekinise-i-proanakrisi-gia/

Στα ανωτέρω ο κ. Βαφίνης φέρεται να δηλώνει «Δεν πιστεύω ότι ήταν επαγγελματίας ψαράς αυτός που σκότωσε τον Κωστή» δίνει την άποψη του ο δήμαρχος για αυτή τη δολοφονία και συνεχίζει να μας εξηγεί τις συνθήκες θανάτωσης της φώκιας: «κατ’ αρχάς, εκείνο το συγκεκριμένο σημείο δεν έχει ψάρια και δεν το επισκέπτονται επαγγελματίες ψαράδες. Είναι ένα σημείο μέσα στο θαλάσσιο πάρκο κι όπως όλα δείχνουν, η φριχτή πράξη έγινε από ερασιτέχνη ψαροτουφεκά, άλλωστε σε αυτή τη περιοχή συχνάζουν ερασιτέχνες ψαροτουφεκάδες. Δεν μπορώ καθόλου να καταλάβω το κίνητρο σε αυτό το πρωτοφανές περιστατικό. Κανείς δεν μπορεί. Ο Κωστής ήταν φιλικός και πολύ ήσυχος»

2. Το νεκρό ζώο βρέθηκε στη θαλάσσια περιοχή “Όρμος Βασιλικό” της νήσου Περιστέρα. (https://alonissos-park.gr/?page_id=75)

Στην περιοχή αυτή, η οποία προσεγγίζεται μόνο με σκάφος, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η διενέργεια ερασιτεχνικής υποβρύχιας αλιείας. Επιπρόσθετα η περιοχή του θαλάσσιου πάρκου φυλάσσεται και επιβλέπεται από 2 φουσκωτά ταχύπλοα και ένα πολυεστερικό ερευνητικό του φορέα Διαχείρισης, καθώς και από το Λιμενικό Σώμα σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία.

3. Δημοσιευμένες φωτογραφίες του Νεκρού Ζώου

α. Παρατηρούμε ότι το άτυχο ζώο έχει πληγεί με βέργα  η οποία ΔΕΝ ΕΧΕΙ φτερό συγκράτησης αλιευμάτων, πράγμα που την καθιστά ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΗ για διενέργεια υποβρύχιας αλιείας.

β. Παρατηρούμε ότι το άτυχο ζώο έχει πληγεί με βέργα, η οποία ΔΕΝ ΦΕΡΕΙ νήμα συγκράτησης/σύνδεσης με όπλο, γεγονός που την καθιστά ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΗ για διενέργεια υποβρύχιας αλιείας

γ. Παρατηρούμε ότι το άτυχο ζώο έχει πληγεί με βέργα ψαροτούφεκου η οποία  ΔΕΝ έχει υποστεί στρέβλωση (ενισχύοντας το β.), όπως θα περίμενε κανείς μετά από τη μάχη που θα έδινε ένα τόσο μεγαλόσωμο και δυνατό ζώο.

δ. Παρατηρούμε ότι το άτυχο ζώο έχει πληγεί με βέργα  η οποία έχει φορά από την άνω πλευρά του άτυχου ζώου προς την κάτω, καθώς και πως έχει διαπεράσει πλήρως το κορμί του. Κάτι τέτοιο είναι ΠΟΛΥ ΠΙΘΑΝΟ να έχει συμβεί αν η βολή έχει πραγματοποιηθεί ΕΚΤΟΣ ΝΕΡΟΥ, συνθήκη κατά την όποια η ισχύς του ψαροτούφεκου γίνεται πολλαπλάσια.

4. Αίτημα

Αιτούμαστε από τον κ. Δήμαρχο Αλοννήσου να ερευνήσει περισσότερο τα διαθέσιμα στοιχεία πριν προβεί σε αυθαίρετα συμπεράσματα και δηλώσεις, τις οποίες ζητούμε να ανακαλέσει, γιατί δυσφημούν:

α. Kατ ‘αρχή τον ίδιο το φορέα διαχείρισης για την μη αποτελεσματική φύλαξη του Πάρκου.
β. τη Δημοτική Αρχή που ο ρόλος της δεν είναι να προστατεύει μια ομάδα επαγγελματιών, αλλά τον σύνολο των πολιτών που δραστηριοποιούνται, ζουν και επισκέπτονται το τόσο ιδιαίτερο και πολύτιμο νησιωτικό σύμπλεγμα της Αλοννήσου.
γ. τους Ερασιτέχνες Αλιείς και δη τους Ερασιτέχνες Υποβρύχιους Αλιείς, που είναι λάτρεις της θάλασσας και των πλασμάτων που διαβιούν σε αυτή.

Εμπιστοσύνη Στις Αρχές – Επικροτούμε την Επικήρυξη

Εκφράζουμε την απολυτή εμπιστοσύνη μας στη Λιμενική Αρχή Αλοννήσου και επικροτούμε την επικήρυξη του δράστη από την Mom. Αναμένουμε με αγωνία το πόρισμα και  δηλώνουμε διαθέσιμοι για οποιαδήποτε βοήθεια κριθεί σκόπιμο.

 

Ένωση Ερασιτεχνών Υποβρυχίων Αλιέων Γλαύκος

Ναυταθλητικός Όμιλος Άπνους Ηρακλείου

Πανελλήνια Ένωση Υποβρυχίων Αλιέων και Ελευθέρων Δυτών S.F.U.

Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ερασιτεχνικής Αλιείας Π.Ο.Σ.Ε.Α.

Πανκερκυραϊκος Σύλλογος Φίλων Της Θάλασσας & Ερασιτεχνικής Αλιείας ΠΑ.ΣΥ.Φ.Θ.Ε.Α.

Σύλλογος Ερασιτεχνών Υποβρυχίων Αλιέων Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και Θρακικού Πελάγους X.S.C.

Σύλλογος Φίλων Υποβρυχίου Κυνηγίου Βορειοδυτικής Ελλάδος «Σκίρων»

Σύλλογος Φίλων Υποβρυχίου Κυνηγιού Θεσσαλονίκης

Σύλλογος Υποβρύχιων Δραστηριοτήτων και Ναυσιπλοΐας Ναυτίλος Λάρισας

φωτογραφία: https://magnesianews.gr/

 

Διαβάστε όλα τα νέα, επικαιρότητα και ειδήσεις που αφορούν τη θάλασσα στο boatfishing.gr 

Tags
Αλόννησος μεσογειακή φώκια [jetpack-related-posts]
Comodo SSL