Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Ρέθυμνο: 800μ. παραγάδι και 148 δολώματα για... μόλις 14 ψάρια

9 Αυγούστου, 2019

Ρέθυμνο: 800μ. παραγάδι και 148 δολώματα για... μόλις 14 ψάρια

βυθός του Ρεθύμνου φλερτάρει με την ερημοποίηση. Αλιείς της περιοχής έριξαν παραγάδι καταδεικνύοντας έμπρακτα ότι οι τράτες έχουν αποψιλώσει τη θάλασσα του Ρεθύμνου από την πλούσια ενάλια ζωή που είχε στο παρελθόν.

Μόνο 14 ψάρια, αυτό ήταν το αποτέλεσμα μιας κοπιώδους προσπάθειας του Μανώλη Βεριδάκη που ασχολείται 40 χρόνια με το ψάρεμα. Αποβραδίς έβαλε δόλωμα στα 148 αγκίστρια και το πρωί έριξε παραγάδι στα ανοιχτά του Ρεθύμνου, περιμένοντας πάνω από μια ώρα για ένα αποκαρδιωτικό αποτέλεσμα.

Οι τράτες, όπως λένε οι ντόπιοι ψαράδες, λυμαίνονται το βυθό της θάλασσας, καταστρέφουν και αποψιλώνουν τα πάντα αφήνοντας πίσω κρανίου τόπο, με τους ερασιτέχνες αλιείς να μην πιάνουν σχεδόν τίποτα και τους επαγγελματίες να πιάνουν ιδιότυπα… μπάζα του ρημαγμένου βυθού στα δίχτυα τους.

Το κακό έχει παραγίνει την τελευταία 20ετία οπότε και το αλίευμα έχει μειωθεί δραματικά, με τους αλιείς να ζητούν την απαγόρευση του ψαρέματος στις τράτες, ειδικά τον Μάιο που αναπαράγονται τα ψάρια.

Οι ψαράδες φοβούνται ότι ήδη ο βυθός του Ρεθύμνου έχει πάρει το δρόμο της ερημοποίησης, κάτι που είναι ακόμα πιο έντονα παρατηρήσιμο την περίοδο που δραστηριοποιούνται οι τράτες.

Ο κ. Βεριδάκης λέει ότι φρέσκο ψάρι τρώνε μόνο οι γλάροι που ακολουθούν τις τράτες πλέον. Οι εποχές που η ντόπια κοινωνία απολάμβανε το θαλάσσιο πλούτο έχουν παρέλθει και είναι επιτακτική ανάγκη να παρθούν μέτρα και μάλιστα άμεσα.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=191&v=WEMmJuRmycg

Πηγή: cretedoc.gr

Tags
Παραγάδι Ρέθυμνο Μείωση Αλιευμάτων
Comodo SSL