Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Γιώργος Πολυχρονίου

SIMRAD τεχνολογία και αξιοπιστία για κάθε τύπο σκάφους / Γιώργος Παναγιωτόπουλος: Υπεύθυνος Πωλήσεων Αιγαίον Ηλεκτρονική

18 Μαΐου, 2016

SIMRAD τεχνολογία και αξιοπιστία για κάθε τύπο σκάφους / Γιώργος Παναγιωτόπουλος: Υπεύθυνος Πωλήσεων Αιγαίον Ηλεκτρονική

Η SIMRAD διαθέτει µία µεγάλη γκάµα ηλεκτρονικών συστηµάτων, που απευθύνονται τόσο σε επαγγελµατίες, όσο και ερασιτέχνες, µε έµφαση στις νέες τεχνολογίες,  την αξιοπιστία και την ευκολία χρήσης. Τα δύο νέα µοντέλα GO7 & NSS EVO, µε οθόνες από 7’’ έως 16’’, έχουν επαγγελµατικές προδιαγραφές και συγκεντρώνουν µια σειρά από µοναδικές λειτουργίες. Ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος, Υπεύθυνος Πωλήσεων στην Αιγαίον Ηλεκτρονική, την Ελληνική αντιπροσωπεία της SIMRAD, µας εξηγεί κάποιες απορίες, σε µία σύντοµη αλλά περιεκτική συνέντευξη.

Ποια είναι τα νέα προϊόντα της SIMRAD για την ερασιτεχνική αλιεία;
Η SIMRAD, µε τη σηµαντική ιστορία και τεχνογνωσία που κουβαλάει εδώ και 50 χρόνια (έρευνα, αλιεία, ναυτικό), προσπάθησε και πέτυχε να µεταφέρει µέσα στην πάροδο του χρόνου την εµπειρία της και στις «µικρότερες σειρές» συστηµάτων, τα οποία απευθύνονται στην ερασιτεχνική, αλλά και την παράκτια αλιεία. Από το πρώτο σε κατασκευή βυθόµετρο που χρονολογείται το 1951, φτάσαµε στα σηµερινά µοντέλα. Θα ήθελα να θυµίσω ότι η SIMRAD είναι ο πρώτος κατασκευαστής που ανακοίνωσε το 1953 την τεχνολογία του σόναρ , ενώ σήµερα διαθέτει πλέον τα µοντέλα επαγγελµατικών προδιαγραφών GO7 & NSS EVO µε οθόνες από 7’’ έως 16’’, για τη συγκεκριµένη κατηγορία ερασιτεχνών. Τα µοντέλα αυτά υποστηρίζουν όλες τις νέες τεχνολογίες, όπως αυτόνοµες συχνότητες µε ή χωρίς επεκτάσεις σε συχνότητες 28/38/50/83/200 ή Chirp & Structure Scan (δοµή). Επιπλέον παρέχονται και άλλες χρήσιµες εφαρµογές, όπως το GoFree, Media Box, Structure Scan και Forward Scan.

BF_36_simrad_2

Στις παρουσιάσεις των νέων προϊόντων SIMRAD, διαβάζουµε για το CHIRP. Τι ακριβώς είναι και που εξυπηρετεί;
Η τεχνολογία CHIRP, εφαρµόστηκε πριν χρόνια πρώτη φορά από τη SIMRAD στις επαγγελµατικές ερευνητικές συσκευές, και πέρασε και στην αλιεία, µε δυνατότητα ογκοµέτρησης κοπαδιού ή ακόµα και µεµονωµένου ψαριού. Τώρα εξελίσσεται και για τις µικρότερες συσκευές, αφού ήδη έχουµε την Chirp Τεχνολογία. Σαν ορολογία µεταφράζεται ως «δυνατότητα σάρωσης σε πολλαπλές συχνότητες (chirp) και προσαρµογής της συχνότητας εκποµπής του αισθητήρα ηχοβολισµού µε τη διάρκεια εκποµπής (pulse duration), για τη βελτιστοποίηση του διαχωρισµού των µοναδιαίων στόχων».
Με απλά λόγια, το φαινόµενο που µπέρδευε τους ερασιτέχνες, αλλά και τους επαγγελµατίες, είχε να κάνει µε τη διαύγεια των στόχων και κυρίως των µαζών, όπου δε µπορούσε να απεικονιστεί ο στόχος µε ευκρίνεια. Και αυτό όχι στα πολύ µεγαλύτερα µεγέθη µεµονωµένων ψαριών, αλλά αυτών που βρίσκονταν µέσα σε ένα µικρό κοπάδι, και κάτω ή πάνω από αυτό. Τώρα πλέον, µε την ενσωµατωµένη λειτουργία CHIRP ή µε τον κατάλληλο ποµποδέκτη (module), ο χρήστης έχει το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσµα στο διαχωρισµό των στόχων.
Οι αισθητήρες που χρησιµοποιούνται (κατασκευής του οίκου AIRMAR), είναι ειδικά προσαρµοσµένοι στους ποµποδέκτες της SIMRAD για τη µέγιστη απόδοση και ξεκινούν από την κατηγορία χαµηλού εύρους συχνοτήτων (Low Chirp, 28-60 kHz), καλύπτουν τη µεσαία (Medium Chirp, 85-155 kHz) και φθάνουν στην υψηλή (High Chirp, 130-240 kHz)Βλέπουµε όλα τα νέα µηχανήµατα είναι touch screen και γνωρίζουµε ότι η SIMRAD ήταν από τις πρώτες εταιρείες που εφάρµοσε αυτήν την τεχνολογία.

BF_36_simrad_3

Αλήθεια, που εξυπηρετεί;
Αρχικά υπήρξε µια διστακτικότητα από τους ερασιτέχνες και τους επαγγελµατίες όσον αφορά στην αποδοχή της συγκεκριµένης τεχνολογίας, αφού ένιωθαν ανασφαλείς σε θέµατα αδιαβροχοποίησης και ανθεκτικότητας στο αλάτι, και δεν ήξεραν κατά πόσο είναι πρακτικό να χρησιµοποιήσεις µία συσκευή µε οθόνη αφής. Τελικά αποδείχτηκε το αντίθετο.
Οι οθόνες νέας τεχνολογίας της SIMRAD έφεραν πραγµατική επανάσταση. Η αµεσότητα που έχει ο χρήστης είναι καταπληκτική, γιατί εκτελείς τις εντολές σου µε άµεσες κινήσεις. Όπως για παράδειγµα, µπορείς µέσα από την  οθόνη του βυθοµέτρου να τοποθετήσεις στίγµα απλά πατώντας ελαφρά το δάκτυλό σου στο στόχο και να αποθηκεύσεις την θέση του εκεί που πραγµατικά είναι, ασχέτως µε την ταχύτητα κίνησης του σκάφους. Εδώ θα ήθελα να επισηµάνω και τη λειτουργία του Structure Scan στη µορφή που υπήρχε µέχρι τώρα, αλλά και την αναβάθµισή του σε 3D. Υπάρχει πλέον η δυνατότητα απεικόνισης του πυθµένα σε περιβάλλον 3D, αλλά και των ψαριών στο περιβάλλον αυτό.

BF_36_simrad_4

Γιατί να χρειαζόµαστε wi-fi στο βυθόµετρο και τι ακριβώς κάνει το GoFree;
Πολλοί χρήστες, κυρίως σε λίγο µεγαλύτερα σκάφη, είχαν την ανάγκη πλήρους εικόνας του βυθοµέτρου στο πίσω µέρος του σκάφους τους ή γενικώς σε ένα σηµείο που δεν ήταν εφικτή η πρόσβαση σε αυτήν. Εξαναγκάζονταν λοιπόν να αγοράζουν ακόµα µια συσκευή, για να µπορούν να εκµεταλλεύονται πλήρως
τις λειτουργίες του βυθοµέτρου τους. Τώρα πλέον το πρόβληµα λύνεται απλά και όµορφα µε το GoFree,  και µόνο µε τη βοήθεια ενός tablet (χειρισµός) ή smartphone (επαναλήπτης). Στο µοντέλο GO7 υπάρχει ενσωµατωµένος δέκτης wireless, ενώ στο EVO απαιτείται το module GoFree. Εδώ να συµπληρώσω ότι η τελευταία έκδοση υποστηρίζει και σύνδεση ίντερνετ, για online αναβαθµίσεις κ.α.

Πόσο εύκολο είναι να συνδέσουµε τα νέα µηχανήµατα της SIMRAD µε τον κινητήρα µας;
Οι συσκευές µας, από τις πρώτες στο χώρο,  χρησιµοποιούν το γνωστό πρωτόκολλο ΝΜΕΑ2000, όπου µπορεί ο χρήστης να συνδέσει στο υπάρχον δίκτυο όλες τις συµβατές συσκευές οργάνων ναυσιπλοΐας, media store και ήχου, και όχι µόνο. Οι νέου τύπου µηχανές που υποστηρίζουν το συγκεκριµένο πρωτόκολλο, µετατρέπουν την οθόνη µας σε µια πλήρη κονσόλα οργάνων για τα καύσιµα, τις θερµοκρασίες, τα ταξίδια και άλλα, απλά και µόνο µε ένα καλώδιο.

BF_36_simrad_5

Επίσης, όλο και περισσότεροι θέλουν πλέον να αντιλαµβάνονται το είδος των ψαριών που βρίσκεται κάτω από το σκάφος. Είναι πιστεύεις εφικτό;
Όπως ανέφερα ήδη, η SIMRAD έχει εδώ και χρόνια αυτή τη δυνατότητα µέτρησης βιοµάζας ενός µεµονωµένου ψαριού, αλλά και του κοπαδιού. Αυτήν την περίοδο µάλιστα, εγκαθιστούµε στο ερευνητικό «Φιλία» του ΕΛΚΕΘΕ ένα επιπλέον τέτοιο σύστηµα, και αναµένουµε σύντοµα, ύστερα από τις πολλές δυνατότητες που µας δίνει η τεχνολογία chirp, να έχουµε και µέτρηση µεγέθους βάρους ψαριού ή κοπαδιού. Ήδη στις συσκευές GO7 & NSS EVO έχει προσαρµοστεί µια πολύ καλή λειτουργία χρωµατισµού του βυθού, µε πολύ καλή δυνατότητα απεικόνισης της σκληρότητάς του.

Ακούµε πολλά για την «ιδιωτική» χαρτογράφηση Insight Genesis. Πως ακριβώς γίνεται;
Είναι µια εφαρµογή που καθιερώθηκε από την Navionics, ώστε εφόσον ο χρήστης έχει µια συσκευή της SIMRAD, να µπορεί προαιρετικά να χαρτογραφεί live το βάθος µέσω του αισθητήρα βυθοµέτρου. ∆ηλαδή, µας επιτρέπει να δηµιουργήσουµε χάρτες µε βάση τις πληροφορίες του βυθοµέτρου, και «ανεβάζοντάς τα», να δηµιουργήσουµε χάρτες µε πλούσια λεπτοµέρεια, που δείχνουν βασικούς τοµείς του βυθού σε καινούργια αχαρτογράφητα σηµεία.
Το αποτέλεσµα της εγγραφής, ο χρήστης µπορεί να το εκµεταλλευτεί µέσω µια υπηρεσίας ενεργοποίησης της Navionics. Στην ουσία, η όλη εφαρµογή βασίζεται στον κοινό διαµοιρασµό βαθών ανάµεσα στους χρήστες. Με την επιπλέον προσθήκη του INSIGHT PLANNER, µπορείς να έχεις τον απόλυτο έλεγχο των αρχείων σου.

BF_36_simrad_6

Τέλος, ποιες είναι οι ρυθµίσεις που κατά την γνώµη σου δίνουν τα µέγιστα στα βυθόµετρα ανεξαρτήτως µάρκας;
Γίνεται µεγάλη κουβέντα για τις ρυθµίσεις που χρησιµοποιεί κάθε χρήστης στην συσκευή του. Η εµπειρία µας λέει, ότι ακόµα και τις ίδιες ρυθµίσεις να χρησιµοποιήσεις σε ακριβώς ίδιες συσκευές, πάντα θα υπάρχει µια απόκλιση στις µεταξύ τους απεικονίσεις. Και εδώ έρχεται η SIMRAD που χρησιµοποιεί ένα έξυπνο λογισµικό, το οποίο προσαρµόζει αυτόµατα τις ρυθµίσεις gain, πάντα µε βάση τις τρέχουσες συνθήκες. Σύµφωνα µε τα µηνύµατα που λαµβάνουµε από πελάτες µας, το συγκεκριµένο λογισµικό δουλεύει και ανταποκρίνεται άψογα µε αισθητήρες chirp. Από εκεί και πέρα, η προσαρµογή των ρυθµίσεων έχει να κάνει µε το ping to ping, όπου προτείνουµε κάτι µεταξύ 12-14, και µειωµένο TVG (από 0-2). Το χρώµα καθορίζεται µεταξύ 38-40 στο χειροκίνητο. Τέλος, πολύ σηµαντικό ρόλο παίζει η θέση και ο τύπος του αισθητήρα. Ο αισθητήρας εκπέµπει µε ήχο, ο ήχος επηρεάζεται από την ταχύτητα ρεύµατος και τη θερµοκρασία του νερού και εκεί βοηθά σηµαντικά η αυτόµατη λειτουργία.

 

Comodo SSL