Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Σκάφη 50+ κόμβων ανορθοδόξου πολέμου Mark V

7 Δεκεμβρίου, 2022

Σκάφη 50+ κόμβων ανορθοδόξου πολέμου Mark V

Βαριά οπλισμένα σκάφη σαν «αστακοί», ταχύτατα σαν «βέλη», με σύγχρονα συστήματα επικοινωνιών, στα χέρια άριστα εκπαιδευμένων πληρωμάτων μεταφέρουν τα κορυφαία Στελέχη Ειδικών Επιχειρήσεων σε κάθε βράχο του Αιγαίου ημέρα και νύχτα.

Αυτά τα σκάφη είναι ικανά να αναλάβουν τις πλέον επικίνδυνες αποστολές ανορθόδοξου πολέμου οι οποίες σε περίοδο επιχειρήσεων μπορεί να αποδειχθούν καίριες.

Τα τέσσερα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου Mark V τα οποία παραχώρησαν οι Αμερικανοί στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και πλέον βρίσκονται στο οπλοστάσιο του Πολεμικού Ναυτικού και του Αρχηγείου Στόλου αποτελούν χωρίς αμφιβολία σημαντικό πολλαπλασιαστή ισχύος για κάθε αμφίβια αποστολή. «Κένταυρος», «Αίολος», «Αστραπή» και «Έσπερος». Ανήκουν στη Διοίκηση Υποβρύχιων Καταστροφών και χρησιμοποιούνται τόσο από τους ατσάλινους «ΟΥΚαδες» όσο και από όλες τις επίλεκτες Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων που βρίσκονται υπό τη νεοσύστατη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου.

Το Newpost βρέθηκε πάνω στο Σκάφος Ανορθόδοξου Πολέμου «Κένταυρος» το οποίο μαζί με το «Αίολος» και άλλα αμφίβια σκάφη συμμετείχαν σε άσκηση της ΔΕΠ με πραγματικά πυρά στην οποία έλαβαν μέρος επίλεκτα Στελέχη από τη Ζ’ ΜΑΚ, τη Μονάδα Υποβρύχιων Καταστροφών, το νεοσύστατο Τμήμα Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων, τη Μονάδα Υποβρύχιων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος-Ελληνική Ακτοφυλακή καθώς και Συμμάχους Special Forces.

Τα ΣΑΠ προσέγγισαν μέσα σε ελάχιστο χρόνο τη νησίδα Πλατιά στον Σαρωνικό και οι κομάντος πραγματοποίησαν πυρά με όλο τον διαθέσιμο οπλισμό. Από τα τέσσερα βαριά ‘’πενηντάρια’’ πολυβόλα και τα μικρότερου διαμετρήματος πολυβόλα 7,62 και 5,56mm Mag και Minimi έως τα φορητά Μ16/Μ4.

Ήδη τα τέσσερα πανίσχυρα ΣΑΠ έχουν γράψει εκατοντάδες μίλια εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στο Αιγαίο. Ενώ πρόσφατα δύο από αυτά έφτασαν αθέατα από τους γείτονες έως την Κύπρο για να συμμετέχουν σε κοινή άσκηση Ελλήνων, Αμερικανών και Κυπρίων Special Operators. Με συνολικά 20 Στελέχη Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων της ΔΕΠ, ομάδα της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών.

Και απέδειξαν ότι μπορούν να υποστηρίξουν αποστολές ανορθόδοξου πολέμου σε πολύ μεγάλες αποστάσεις από τη βάση τους. Εκτέλεσαν αντικείμενα όπως βολές μάχης ταχείας αντίδρασης – άμεσης αντίδρασης, ελεύθερου σκοπευτή, Α’ βοηθειών, επιχειρήσεις σε αμφίβιο περιβάλλον, μη συναινετική νηοψία καθώς και τεχνικές – τακτικές βασικών οδηγιών επιχειρήσεων ομάδων.

Μέσα σε χρόνο ρεκόρ από την παραλαβή τους τον Απρίλιο του 2020 ως πλεονάζων υλικό των Αμερικανών Seals μέσω EDA(Excess Defence Articles), τα Mark V μεταμορφώθηκαν από  τα εξειδικευμένα Στελέχη του Στόλου. Αφού παραλήφθησαν ναι μεν σε πολύ ικανοποιητική κατάσταση αλλά  ‘’γυμνά’’ από οπλισμό και επικοινωνίες.

Συντήρησαν τους πανίσχυρους υδροτζέτ κινητήρες τους, τοποθέτησαν σύγχρονα ηλεκτρονικά βοηθήματα επικοινωνιών και επιτήρησης και τα εξόπλισαν με τέσσερα πολυβόλα 0.50 τα οποία τοποθετούνται σε αντίστοιχες βάσεις ανά δύο σε κάθε πλευρά του σκάφους. Και τα παρέδωσαν σε άριστη κατάσταση και πλήρως επιχειρησιακά στα ‘’βατράχια’’ του Πολεμικού Ναυτικού.

Με ταχύτητα που πλησιάζει τα 60 ναυτικά μίλια, μήκος 25 μέτρα, πλάτος 5,25 αλλά και με δυνατότητα μεταφοράς εκτός του πληρώματος, 14 Στελεχών Ειδικών Επιχειρήσεων κάθε MARK V αποτελεί ένα πανίσχυρο όπλο για όλων των ειδών τις αποστολές Ανορθόδοξου Πολέμου στη θάλασσα. Με ταχύτητα 35 μιλίων μπορούν να διανύσουν έως και 500 μίλια δυνατότητα η οποία μεταφράζεται στην πράξη σε αποστολή από τη Βάση τους στη ΔΥΚ έως το Καστελόριζο και επιστροφή χωρίς ανεφοδιασμό.

Όμως αυτό που αναμένεται να εκτοξεύσει τις επιχειρησιακές τους δυνατότητες θα είναι ο εξοπλισμός και των τεσσάρων Mark V με τα ‘’φονικά’’ κατευθυνόμενα Ισραηλινά βλήματα ακριβείας Spike στην έκδοση ER. Ένας φορητός τετραπλός εκτοξευτής SPIKE ER θα τοποθετηθεί στο πίσω μέρος κάθε MARK V.Ουσιαστικά κάθε σκάφος θα έχει στη διάθεσή του τέσσερις πυραύλους SPIKE ER με δραστικό βεληνεκές που αγγίζει τα 10χλμ. Οι πύραυλοι θα κατευθύνονται από μια μικρή κονσόλα η οποία θα τοποθετηθεί στον χώρο διακυβέρνησης του Μark V και την ευθύνη για κάθε βολή θα έχει ειδικά εκπαιδευμένο Στέλεχος μέλος του πληρώματος.

Ουσιαστικά κάθε Mark V πέρα από τη μεταφορά κομάντος μετατρέπεται και σε ένα ‘’βέλος’’ με κατευθυνόμενα βλήματα δηλαδή ένα φονικό υπερόπλο  που μπορεί να προσβάλει “High Value“ στόχους τόσο στη θάλασσα όσο και παράκτιους. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost ήδη υπάρχει ενδιαφέρον  από το Πολεμικό Ναυτικό για απόκτηση και άλλων Αμερικανικών ΣΑΠ κλάσης Mark και μάλιστα στη  επόμενη τους έκδοση.

Πηγή: newpost.gr

***

Ακολουθήστε το boatfishing.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις θαλασσινές ειδήσεις για το σκάφος, το ψάρεμα και την κατάδυση από την Ελλάδα και τον κόσμο

Tags
ΟΥΚ Ένοπλες Δυνάμεις επιχειρησιακό σκάφος Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου Mark V Mark V Αμυντικά Μονάδα Υποβρύχιων Καταστροφών Επιχειρησιακά Σκάφη
Comodo SSL