Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Σοβαρά προβλήματα για τους Θρακιώτες αλιείς λόγω φυτοπλαγκτόν

2 Ιουνίου, 2021

Σοβαρά προβλήματα για τους Θρακιώτες αλιείς λόγω φυτοπλαγκτόν

Το φαινόμενο έχει προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές στα αλιευτικά εργαλεία των ψαράδων της περιοχής

Σε κοινοβουλευτική ερώτηση προέβη ο βουλευτής Έβρου της ΝΔ κι επίτιμος Αρχηγός ΕΛΑΣ Αναστάσιος Δημοσχάκης προς τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, Ναυτιλίας και Τουρισμού, σχετικά με το ζήτημα της διακοπής της αλιευτικής δραστηριότητας στο Θρακικό Πέλαγος λόγω του φυτοπλαγκτόν.

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση, η επανεμφάνιση του φαινομένου άμορφων μαζών βλέννας που επιπλέει στην επιφάνεια του Β/Αιγαίου προκάλεσαν μια σειρά επαφών του βουλευτή τόσο με τα στελέχη των συναρμοδίων Υπουργείων, των αρμοδίων Κεντρικών, Περιφερειακών και Νομαρχιακών Υπηρεσιών, καθώς και των εκπροσώπων των απανταχού τοπικών Συλλόγων Αλιέων της περιοχής.

Κοινή επιστολή αλιέων ΑΜΘ

Στην σχετική επιστολή των Αλιευτικών Συλλόγων Αλεξανδρούπολης, Σαμοθράκης, Μαρώνειας, Φαναρίου, Μηχανοτρατών Αγία Ειρήνης Καβάλας & Συλλόγου Μακεδονίας Γρι – Γρι Καβάλας αναφέρεται χαρακτηριστικά  ότι «η πληθυσμιακή έκρηξη του φυτοπλαγκτού και η έκκριση από αυτό κολλωδών μακρο-συσσωματωμάτων, έχει καταστήσει απαγορευτική την αλίευση στα παράλια της ΠΑΜΘ, καθώς και στα νησιά Σαμοθράκη, Λήμνο και Θάσο. Το φαινόμενο έχει προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές στα αλιευτικά εργαλεία (δίχτυα, παραγάδια, κλπ.)  ενώ ταυτόχρονα από το μεγάλο βάρος δημιουργήθηκαν μεγάλες ζημιές στα βίντσια των αλιευτικών σκαφών.

Οι παράκτιοι αλιείς και οι μηχανότρατες που χρησιμοποιούν δίχτυα έχουν τεράστια οικονομική ζημιά από την ελάττωση της αλιευτικής δραστηριότητας ενώ καταβάλουν ημερησίως υπέρογκα ποσά στους εργάτες τους. Σημαντική προβλέπεται και η ζημία που θα προκύψει στην τουριστική κίνηση της περιοχής καθώς οι παραθαλάσσιες περιοχές της ΠΑΜΘ και τα νησιά μας σε μεγάλο ποσοστό δεν προσφέρονται για κολύμπι, θαλάσσια σπορ, ερασιτεχνική αλιεία κλπ».

Ο βουλευτής ρωτά τους υπουργούς αν προτίθενται να προβούν σε ενέργειες ενημέρωσης και καθοδήγησης των αλιέων, αν θα ληφθούν μέτρα για την οικονομική τους στήριξη καθώς επίσης κι αν θα διενεργούνται περιοδικές επιθεωρήσεις των θαλάσσιων περιοχών ώστε αυτές να είναι προσιτές για κολύμβηση στο πλαίσιο της τουριστικής ανάδειξης της περιοχής.

Πηγή: agrocapital.gr

Tags
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης Θράκη Θρακικό Πέλαγος Φυτοπλαγκτόν
Comodo SSL