Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Σπάνιο είδος ψαριού πιάστηκε στο Σαρωνικό – συναντάται στον Ειρηνικό Ωκεανό

1 Αυγούστου, 2021

Σπάνιο είδος ψαριού πιάστηκε στο Σαρωνικό – συναντάται στον Ειρηνικό Ωκεανό

Ένα σπάνιο είδος ψαριού – τουλάχιστον για τις θάλασσες της Ελλάδας – έπιασε ψαροτουφεκάς στην περιοχή της Αναβύσσου την Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021.

Πρόκειται για ένα είδος ψαριού είναι «άγνωστο» στις θάλασσες μας.

Οι γνώμες διίστανται σχετικά με την με το ακριβές είδος του.

 

Οι μεν αναφέρουν ότι πρόκειται για το ψάρι Leopard coral grouper (Ροφός Λεοπάρδαλη των κοραλλιών), ή coral trout από την υποοικογένεια Epinephelinae που αποτελεί μέρος της οικογένειας Serranidae και βρίσκεται κυρίως στον Δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό.

Οι δε, βλέπουν την μορφολογία στην ουρά, το ραχιαίο και το εδρικό πτερύγιο να μοιάζουν περισσότερο με το Cephalopholis argus, το «παγώνι» της θάλασσας ή ο ροφός με μπλε κηλίδες (bluespotted grouper) όπως αναφέρεται, είναι ένα είδος ψαριού μέλος της υποοικογένειας Epinephelinae, των ροφοειδών. Προέρχονται από τον Ινδο-Ειρηνικό ωκεανό, αποτελεί διεισδυτικό είδος και περιστασιακά κάτοικος ενυδρείου. Το όνομα του είδους προέρχεται από την ομοιότητά του με τα “εκατό μάτια” του τέρατος Ἄργος Πανόπτης στην ελληνική μυθολογία.

Υπάρχει και η τρίτη υπόθεση, Cephalopholis taeniops, spotted grouper (πιτσιλωτός ροφός), από την υποοικογένεια Epinephelinae που ανήκει στην οικογένεια Serranidae. Είναι διαδεδομένο στο εμπόριο ενυδρείων και βρίσκεται στον ανατολικό Ατλαντικό Ωκεανό.

Σε όποια από τις δύο παραπάνω περιπτώσεις και αν ανήκει, είναι πραγματικά αξιοπερίεργη η ύπαρξη του στα νερά μας.

Παρότι δεν γνωρίζουμε πως έφτασε στον Σαρωνικό, είναι μία ευχάριστη έκπληξη, αν δεν είναι τυχαίο γεγονός που έχει προκύψει από απελευθέρωση από κάποιο ενυδρείο.

Να αναφέρουμε επίσης ότι αντίστοιχα “παράξενα” για τις θαλασσές μας ψάρια έχουν βρεθεί και στην Κύπρο πριν ένα χρόνο. Δείτε σχετικά εδώ:

ΚΥΠΡΟΣ: Ψάρεψαν σπάνιο είδος ψαριού στον Ακάμα

Tags
Σαρωνικός Σπάνιο Είδος Σπάνιο Ψάρι [jetpack-related-posts]
Comodo SSL