Μέσα σε λίγους μήνες η τιμή της σαρδέλας ψαριού στην Ελλάδα, εκτοξεύτηκε στα ύψη, φτάνοντας να πωλείται σαν… τσιπούρα. Η κλιματική αλλαγή που κάνει τα ψάρια «μετανάστες» αλλά και τα εισβολικά είδη που εκτοπίζουν τα ενδημικά έχουν μετατρέψει τη σαρδέλα σε είδος προς εξαφάνιση.
Στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, στο Καπάνι, οι ιχθυοπώλες διαλαλούν την πραμάτεια τους για να δελεάσουν τους περαστικούς.
Μέχρι πρόσφατα, η σαρδέλα ήταν το πρώτο ψάρι που διαφήμιζαν φωνάζοντας.
Σήμερα όμως, το πιο δημοφιλές ψάρι του ελληνικού τραπεζιού είτε έχει εξαφανιστεί από τους πάγκους είτε κοστίζει όσο τα μεγάλα πελαγίσια: μέχρι και 14 ευρώ το κιλό!
Η μείωση των αλιευμάτων σαρδέλας έχει φέρει απόγνωση στους επαγγελματίες.
«Είναι η πρώτη φορά που έχουμε τόσο έντονο πρόβλημα,» λέει στην «Κ» ο Γιάννης Μανιός, έμπειρος ψαράς του Βορείου Αιγαίου και πρόεδρος των ιδιοκτητών γρι-γρι Καβάλας.
Και συνεχίζει:
«Τα προηγούμενα χρόνια, τέτοια εποχή, βγάζαμε σαρδέλες κανονικά. Φέτος όμως, στα νερά του Θρακικού Πελάγους και στον Στρυμονικό Κόλπο, ο πληθυσμός τους έχει μειωθεί κατά 90%. Δεν υπάρχει σαρδέλα και η τιμή έχει εκτοξευτεί»,
Όπως εξηγεί, ένα κιβώτιο 9 κιλών σαρδέλας φεύγει στη χονδρική γύρω στα 90 ευρώ, ενώ πέρσι το ίδιο κιβώτιο κόστιζε σχεδόν το ένα τρίτο.
Ο Χρήστος Νικολόπουλος, ιδιοκτήτης ιχθυοπωλείου και πρόεδρος των επαγγελματιών του ιστορικού κέντρου Θεσσαλονίκης, επιβεβαιώνει την πρωτοφανή κρίση.
«Κάτω από 12-14 ευρώ το κιλό λιανική δεν πουλάμε. Αγοράζουμε 10-11 ευρώ στη χονδρική και πολλές φορές δεν βρίσκουμε καν σαρδέλα για να πάρουμε,» λέει χαρακτηριστικά.
Και συνεχίζει:
«Κάποτε πουλούσαμε 100 κιλά την ημέρα, τώρα δεν φτάνουμε ούτε τα 10. Η τιμή έχει τριπλασιαστεί μέσα σε έναν χρόνο. Έχει φτάσει να κοστίζει περισσότερο κι από την τσιπούρα».
Η σπάνη είναι τέτοια που οι καταναλωτές παρακαλούν να βρουν έστω λίγες σαρδέλες.
«Ποιοι να αγοράσουν με αυτές τις τιμές; Μόνο κάποιοι φανατικοί ηλικιωμένοι ή γονείς που λένε “θα την πάρω και στα 14 ευρώ για το παιδί μου”», λέει ο κ. Νικολόπουλος.
Σύμφωνα με τον Ιωάννη Γιάντση, επίκουρο καθηγητή στο Εργαστήριο Ιχθυοκομίας και Αλιείας του ΑΠΘ, οι υψηλές θερμοκρασίες των νερών στο Βόρειο Αιγαίο είναι η βασική αιτία της έλλειψης σαρδέλας.
«Τα ψάρια υποφέρουν από θερμικό στρες το καλοκαίρι. Λόγω έλλειψης οξυγόνου στα ζεστά νερά, μετακινούνται σε πιο βαθιά και ψυχρά νερά για να επιβιώσουν. Έτσι, περιοχές που μέχρι σήμερα είχαν αφθονία σαρδέλας έχουν μείνει άδειες,» εξηγεί χαρακτηριστικά.
Όμως δεν είναι μόνο η κλιματική αλλαγή που ευθύνεται.
Τα τελευταία χρόνια η Μεσόγειος έχει κατακλυστεί από εισβολικά είδη: ψάρια, μαλάκια και όστρακα που ξεπερνούν τα 800 και συναγωνίζονται τα ντόπια για τροφή και χώρο.
«Προέρχονται κυρίως από την Ερυθρά Θάλασσα, είναι πιο ανθεκτικά και διαταράσσουν τις ισορροπίες του οικοσυστήματος», εξηγεί ο κ. Γιάντσης.
Ένα από τα πιο γνωστά παραδείγματα είναι ο λαγοκέφαλος, το τοξικό ψάρι που έχει εξαπλωθεί επικίνδυνα, ενώ υπάρχουν και άλλα «αθώα» είδη που πλήττουν την τσέπη των καταναλωτών.
Όπως το λεγόμενο «μπαρμπούνι της Ανατολής», που μοιάζει οπτικά με το ελληνικό αλλά είναι φθηνότερο και λιγότερο θρεπτικό.
«Συχνά υπάρχει εμπορική νοθεία γιατί στο τηγάνι δύσκολα ξεχωρίζεις αν τρως ελληνικό μπαρμπούνι ή εισαγόμενο», προειδοποιεί ο καθηγητής.
Πηγή: karfitsa
Ακολουθήστε το boatfishing.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις θαλασσινές ειδήσεις για το σκάφος, το ψάρεμα και την κατάδυση από την Ελλάδα και τον κόσμο.