Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

SUP - Μία πολύ παλιά ανακάλυψη!

SUP - Μία πολύ παλιά ανακάλυψη!

Το SUP είναι ίσως το πιο ανερχόμενο υδάτινο σπορ την τελευταία 5ετία, και όπως όλα δείχνουν ήρθε για να μείνει. Η ιστορία του ξεκινάει χιλιάδες χρόνια πριν, όταν αρχαίοι πολιτισμοί της Αφρικής και αργότερα της Ν. Αμερικής, χρησιμοποιούσαν σανίδες για να κινούνται και να ψαρεύουν σε ποτάμια.

Στη σύγχρονη ιστορία το συναντάμε στη Hawaii, όπου όταν οι surfers δεν είχαν αέρα, προσπαθούσαν να βγουν στα ανοιχτά για να πιάσουν τα μεγάλα κύματα ισορροπώντας στη σανίδα τους με ένα κουπί. Αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο, καθώς στο πιο πρόσφατο παρελθόν ναυαγοσώστες και δάσκαλοι των water sports όργωναν με τον ίδιο τρόπο τη θάλασσα, για να επιβλέπουν τα πάντα σε αυτή.

Έτσι δημιουργήθηκε μία καινούρια τάση, το SUP (Stand Up Paddleboarding ή όρθια σανιδοκωπηλασία όπως είναι ο ελληνικός όρος), όπου ο αναβάτης στέκεται όρθιος πάνω σε ένα long-board surf σκάφος, και με τη βοήθεια ενός μονόπλευρου κουπιού κωπηλατεί ώστε να κινείται προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.

Εεε, και αυτό ήταν που τρέλανε την θαλάσσια κοινότητα, κάτι καινούριο, μία φρέσκια ιδέα που χρειαζόταν ο υδάτινος αθλητισμός!

Ισομετρική γυμναστική ή μέσο διασκέδασηs;
Το SUP συνδυάζει αερόβια γυμναστική και δυναμική άσκηση, βελτιώνει την ισορροπία και ενισχύει τους κοιλιακούς μυς και τους μυς των ποδιών. Καθώς χρησιμοποιείτε τα χέρια σας για να δώσετε ώθηση στη σανίδα, θα ανεβάσετε τους καρδιακούς σας παλμούς, διατηρώντας όμως πάντα τον έλεγχο στην ένταση της προπόνησής σας. Παράλληλα, χρησιμοποιώντας πολλά από τα βασικά μέρη του σώματος σας, θα καίτε πολλές θερμίδες και θα ενδυναμώνετε τους μύες σας, με μακροχρόνια ευεργετικά αποτελέσματα. Όπως και με κάθε άλλο άθλημα ή αερόβια περιπέτεια, την πρώτη σας φορά μπορεί να πιαστείτε. Όσο περισσότερο βγαίνετε με τη σανίδα σας στο νερό, τόσο πιο δυνατοί θα γίνεστε και θα διαπιστώσετε τεράστια οφέλη για την υγεία σας. Μια αυξανόμενη τάση είναι να ενσωματώνετε στο SUP και άλλες μορφές άσκησης ή μυϊκής ενδυνάμωσης.

Πολλοί έχουν βρει χρήσιμο να συνδυάζουν το SUP με γιόγκα ή άλλες μορφές διαλογισμού, καθώς έχουν διαπιστώσει ότι η ηρεμία που προσφέρει το να επιπλέεις πάνω στο νερό, βοηθά σημαντικά ώστε να ενταθούν οι επιπτώσεις και τα οφέλη αυτών των δραστηριοτήτων. Όλο και περισσότεροι αγαπούν το SUP ως έναν εναλλακτικό τρόπο γυμναστικής! Η ασχολία με το SUP δε σταματά όμως εδώ, γιατί πολύ απλά δε χρειάζεται κάποια τεχνική κατάρτιση ή εμπειρία. Έτσι ανεξαρτήτως ηλικίας και φυσικής κατάστασης, ο καθένας μπορεί να ζήσει την εμπειρία της όρθιας σανιδοκωπηλασίας, αφού ο εκάστοτε αναβάτης καθορίζει την ένταση της άσκησης και μπορεί πολύ απλά να περιοριστεί στη χαρά και τη διασκέδαση που δίνει η αίσθηση του να «περπατάς στο νερό»!

Γιατί να συμβιβαστείς όταν υπάρχει η Red Paddle, η καλύτερη εταιρία φουσκωτών SUP στον κόσμο;
Και κάπου εδώ ξεκίνησαν να παράγονται σανίδες 3 μέτρων οι οποίες χρησιμοποιούνται μόνο για το SUP. Αυτό βέβαια περιόρισε πολύ τη μεταφορά και την αποθήκευση, καθώς μία τόσο βαριά σανίδα θα μπορούσε πολύ εύκολα να χτυπήσει και να χτυπηθεί καθώς μεταφερόταν, αλλά και να αποθηκευτεί πολύ δύσκολα λόγω του ύψους της. Έτσι δημιουργήθηκε η ανάγκη για φουσκωτές σανίδες, οι οποίες όμως υστερούσαν σε πλεύση σε σχέση με τις εποξικές. Τo 2008 γεννήθηκε η Red Paddle, η οποία κατάφερε να κατασκευάσει την καλύτερη φουσκωτή σανίδα στον κόσμο και αυτό το παραδέχονται ακόμα και ανταγωνιστές της.

Η Red Paddle είναι η μόνη εταιρεία στον κόσμο που ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με το φουσκωτό SUP, με κύριο αποτέλεσμα να έχει πάει το θέμα σε «άλλο επίπεδο». Το 2016 άφησε άφωνη την κοινότητα του SUP με την τεχνολογία MSL, την οποία πατένταρε στο διεθνές σύστημα κατασκευάζοντας σανίδες που ζήλευαν ακόμα και οι εταιρείες που παρήγαγαν εποξικές! Η προσθήκη μίας extra μεμβράνης πολυμερούς υλικού εσωτερικά -στον πυρήνα dropstitch-, την έκανε την πιο άκαμπτη σανίδα στον κόσμο. Η σανίδα είναι σχεδόν άφθαρτη, καθώς είναι φτιαγμένη με τη μοναδική τεχνολογία TecAir της Red Paddle και έχει περάσει από ειδικά τεστ καταστροφής με επιτυχία, όπου καμία άλλη φουσκωτή σανίδα δε θα μπορούσε να ανταπεξέλθει. Μέσα στο μαγικό backpack χωράνε η σανίδα, η τρόμπα και το ειδικό πτυσσόμενο κουπί, ώστε η συνολική εμπειρία με το SUP σας να είναι εκπληκτική!

Κανείς δεν θα πιστεύει ότι το SUP που χρησιμοποιεί είναι φουσκωτό! Από τη διπλή Titan pump της Red Paddle, η οποία φουσκώνει τη σανίδα στο μισό χρόνο σε σχέση με άλλες εταιρείες, μέχρι το design και τα τεχνικά χαρακτηριστικά της σανίδας, η Red Paddle βραβεύτηκε  το 2016 με το βραβείο Gear of the Year ως η πιο δημοφιλής εταιρία φουσκωτών SUP στον κόσμο!

Η επιλογή της προσωπικής μας σανίδας δεν είναι μία απλή διαδικασία, καθώς η Red με μία συλλογή περισσότερων από 20 φουσκωτές σανίδες, προσφέρει στον αναβάτη την πολυτέλεια να προσαρμόσει τη σανίδα στα προσωπικά του θέλω, είτε για all round χρήση, είτε ακόμα για touring, surf, white water, yoga, παιδική ομαδική χρήση, ακόμα και για windsurf με την προσθήκη ενός ιστίου, ώστε η σανίδα να είναι πλήρως εναρμονισμένη με τα προσωπικά χαρακτηριστικά του ιδιοκτήτη της.

Tags
SUP Red Paddle Co
Comodo SSL