Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Τα σκάφη RAFNAR LEIFTUR 1100 «φλερτάρουν» με το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό

6 Μαΐου, 2018

Τα σκάφη RAFNAR LEIFTUR 1100 «φλερτάρουν» με το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό

Τα επιχειρησιακά σκάφη της Ισλανδικής RAFNAR «φλερτάρουν» με το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και τις Ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις

Σύμφωνα με άρθρο της ιστοσελίδας DefenceReview.gr τα Ισλανδικά σκάφη RAFNAR LEIFTUR 1100, με μήκος 11,5 μέτρα θα συμμετέχουν στο διαγωνισμό εξοπλιστικού προγράμματος που πρόκειται να ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες.

Πρόκειται για Πρόγραμμα Προμηθειών Αμυντικού Υλικού 2011-2025 το οποίο οριστικοποιήθηκε πρόσφατα από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ). Σε αυτό περιλαμβάνεται σχετικό πρόγραμμα για την απόκτηση Σύγχρονων Ταχυπλόων Σκαφών Μεταφοράς Δυνάμεων Άμεσης Επέμβασης συνολικού κόστους 33,00 εκατ. ευρώ. Το προαναφερθέν πρόγραμμα είναι ξεχωριστό από το πρόγραμμα αναβαθμίσεως των δυνατοτήτων των ειδικών δυνάμεων ύψους 214,96 εκατ. ευρώ γεγονός που καταδεικνύει την προσοχή της στρατιωτικής ηγεσίας σε μια τέτοια εξοπλιστική αγορά που θα αυξήσει κατακόρυφα τις επιχειρησιακές δυνατότητες των Μοιρών Αμφίβιων Καταδρομέων (ΜΑΚ) και συνολικά της 13ης Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων. Στις απαιτήσεις του ΓΕΝ προβλέπεται η ναυπήγηση νέων ταχύπλοων Σκαφών Ανορθόδοξου Πολέμου για τις επιχειρησιακές ανάγκες της Δ.Υ.Κ. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα βρίσκεται ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων του Πολεμικού Ναυτικού, ωστόσο αναζητούνται οι απαραίτητες πιστώσεις.

Παράλληλα, εκκρεμεί και το πρόγραμμα για 22 σκάφη ειδικών επιχειρήσεων για τις Μοίρες Αμφιβίων Καταδρομών. Το εξοπλιστικό πρόγραμμα αναφέρεται ως «σκάφη συνοδείας και συμβολής στην άμυνα νήσων» προϋπολογισμού 35 εκατ. ευρώ. Αντ’ αυτού όμως σύμφωνα με πληροφορίες από το ΓΕΣ και τη Διεύθυνση Ειδικών Δυνάμεων το ΓΕΣ προωθεί με κατεπείγουσες διαδικασίες την προμήθεια 41 ταχυπλόων κόστους 16 εκατομμυρίων ευρώ. Το κόστος ανά μονάδα ανέρχεται στα 390.000 ευρώ ενώ το ΓΕΣ ενδιαφέρεται τόσο για κλειστού τύπου σκάφη όσο και για ανοιχτού τύπου.

Μια νέα επιλογή η οποία έρχεται να προστεθεί στις υφιστάμενες επιλογές ελληνικών και ξένων ναυπηγικών οίκων είναι τα Ισλανδικά φουσκωτά RAFNAR με γκάμα από τα 8,5 ως τα 15 μέτρα, τα οποία εκπροσωπούνται στη χώρα μας από την YACHTECH SA. Τα συγκεκριμένα επιχειρησιακά σκάφη εξοπλίζονται με την πατενταρισμένη γάστρα Ok HULL, η οποία στηρίζεται στην λογική wave piercing στην είσοδο της πλώρης και μία καινοτομία στη καρίνα που προσφέρει σύμφωνα με την εταιρία εξαιρετική συμπεριφορά πλεύσης.

Το LEIFTUR 1100 με μήκος 11,5 μέτρα, χρησιμοποιείται από την Ισλανδική Ακτοφυλακή και αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 40 κόμβους με πλήρες φορτίο οπλισμού, καυσίμων και πληρώματος με δύο κινητήρες 250 ίππων έκαστος που μπορεί να αυξηθεί και ως τους 60 κόμβους απόρροια αυξημένης ιπποδύναμης. Η αυτονομία του σκάφους φτάνει τα 280 ναυτικά μίλια με cruising speed με δυνατότητα εγκατάστασης έξτρα δεξαμενής για αυτονομία που θα ξεπερνά τα 430 μίλια.

Περισσότερα στο DefenceReview.gr

Tags
Rafnar Υπουργείο Εθνικής Άμυνας Επιχειρησιακά Σκάφη Λιμενικό Σώμα Πολεμικό Ναυτικό Yachtech
Comodo SSL