Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Γιώργος Πολυχρονίου

Θα επιτρέπεται το ψάρεμα… αλλά θα είναι σαν να μην επιτρέπεται

23 Μαρτίου, 2021

Θα επιτρέπεται το ψάρεμα… αλλά θα είναι σαν να μην επιτρέπεται

UPDATE 24/3/21:

Νέες διευκρινήσεις από το Αρχηγείο Λιμενικού: Επιτρέπεται το ψάρεμα από ακτή και σκάφος, ποιες οι προϋποθέσεις


Ακόμα και οι ελάχιστοι εναπομείναντες καλοπροαίρετοι δεν αντέχουν πλέον την προχειρότητα και τον παραλογισμό των αποφάσεων της Ελληνικής Κυβέρνησης σχετικά με την ερασιτεχνική αλιεία.

Οι δηλώσεις του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας πως από το Σάββατο θα επιτραπεί το ερασιτεχνικό ψάρεμα με τον κωδικό 6 και την προϋπόθεση, οι ερασιτέχνες ψαράδες να πηγαίνουν σε περιοχές εντός του Δήμου κατοικίας τους και μόνο με τα πόδια ή ποδήλατο, δεν συγκλίνουν με αυτά που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, αναστατώνοντας τους ερασιτέχνες αλιείς και φέρνοντας σε πολύ δύσκολη θέση τα στελέχη του λιμενικού σώματος που προσπαθούν να εξηγούν τα ανεξήγητα!

Στο ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά σε ερασιτεχνικό ψάρεμα από την ακτή παρά μόνο με σκάφη ως 8 μέτρα!

Πιο συγκεκριμένα:
«3.2.(θ) Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, αποκλειστικά πεζή ή με ποδήλατο, ατομικά ή έως τρία (3) άτομα ή οικογενειών (συζύγων/ συμβιούντων και τέκνων), συμπεριλαμβανομένης της επίσκεψης υπαίθριων αρχαιολογικών χώρων και της μετακίνησης προς τον σκοπό ερασιτεχνικής αλιείας με πλωτό μέσο μήκους έως οκτώ (8) μέτρων, υπό την προϋπόθεση τήρησης της ελάχιστης απόστασης του ενάμισι (1,5) μέτρου.
5.1.(ζ) Διενέργειας ερασιτεχνικής αλιείας με τη χρήση σκαφών μήκους έως οκτώ (8) μέτρων σύμφωνα με την περ. θ) της παρ. 2 του άρθρου 3.

Μετακίνηση εντός των ορίων του οικείου δήμου ή σε απόσταση έως δύο (2) χιλιομέτρων από την οικία του μετακινούμενου.»

Σκοπιμότητα, προχειρότητα ή άγνοια;

Στην αρχή πιστέψαμε όλοι πως πρόκειται για κάποιο λάθος, δηλαδή ότι έλειψε ένα «και» μπροστά από το «με πλωτό» συμπεριλαμβάνοντας με αυτόν τον τρόπο το ψάρεμα, ήτοι ψάρεμα από ακτή και ψαροτούφεκο.

Όμως η διευκρίνηση αυτή δεν εστάλη ποτέ, αναγκάζοντας τα τοπικά λιμεναρχεία να λένε στους πολίτες ότι επιτρέπεται μόνο με σκάφος, το οποίο θα πρέπει να βρίσκεται ήδη στη θάλασσα, και φυσικά να μεταφέρεις τον εξοπλισμό και καύσιμα σε αυτό με τα πόδια ή ποδήλατο!

Με βάση τα παραπάνω, οι Λιμενικές αρχές είναι υποχρεωμένες να βεβαιώσουν παράβαση σε όσους πάρουν ένα καλάμι και πάνε με τα πόδια ή ποδήλατο σε μια ακτή για να ψαρέψουν, κάτι που άκουσαν από το στόμα του Χαρδαλιά τη Παρασκευή και αδυνατούν να πιστέψουν το μπέρδεμα που έχει συμβεί.

Από την άλλη, με όλα τα σκάφη αυτή τη περίοδο να βρίσκονται στα τρέιλερ λόγω του χειμώνα και της ακινησίας, είναι ελάχιστα αυτά που βρισκόντουσαν στο νερό σε ετοιμότητα.

Ελπίζουμε σύντομα να δοθούν διευκρινήσεις και τουλάχιστον πριν καταπιαστούν με πράγματα που δεν γνωρίζουν όπως το ψάρεμα, να επικοινωνούν με το Υπουργείο Ναυτιλίας – που γνωρίζει τα θέματα της Ερασιτεχνικής Αλιείας καλύτερα από όποιον άλλο φορέα.

Tags
Lockdown ΦΕΚ για το ψάρεμα Ψάρεμα απαγορεύσεις Απαγόρευση Αλιείας Κορονοϊός άρση απαγόρευσης αλιείας
Comodo SSL