Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Το Λιμενικό Βουλιαγμένης διέσωσε ακυβέρνητο σκάφος στις «Φλέβες» - τι συνέβη

24 Ιουνίου, 2023

Το Λιμενικό Βουλιαγμένης διέσωσε ακυβέρνητο σκάφος στις «Φλέβες» - τι συνέβη

Η μέρα για τον ερασιτέχνη ψαρά Παναγιώτη Χατζημαλλή, ήταν πολύ διαφορετική απ’ ότι την περίμενε, καθώς έμελλε να ζήσει μια περιπέτεια στη θάλασσα του Σαρωνικού, με αίσιο όμως τέλος.

Σηκώθηκα πολύ πρωί, όπως κάνω πάντα επί σειρά ετών, και βρέθηκα στην βάρκα μου για να επισκεφτώ την… αγαπημένη θαλασσίτσα μου, μετά από τόσες ημέρες κακού και άστατου καιρού“.

Π.Χ: “Όλα εξελίσσονταν ομαλά, δεδομένου ότι ο καιρός ήταν απίθανος και τα νερά απολύτως ήρεμα. Όμως τον πρόδωσε η μηχανή, «όταν χρειάστηκε να επιστρέψω δεν έπαιρνε μπρος. Μετά από έλεγχο μου κάτι την είχε μπλοκάρει. Βάζω την βοηθητική και αυτή σκέτη προδοσία ήταν.”

«Εντυπωσιάστηκα με τον επαγγελματισμό των ανδρών του Λιμενικού, προσπαθούσαν συνεχώς να με καθησυχάσουν» λέει ο κ. Π. Χατζημαλλής

Έντονη συγκίνηση προκάλεσε το ευχαριστήριο email του διασωθέντα Παναγιώτη Χατζημαλλή προς το Λιμεναρχείο Βουλιαγμένης μετά την περιπέτεια που είχε έξω από τις Φλέβες, όταν το σκάφος του έμεινε ακυβέρνητο στη μέση της θάλασσας. 

Π.Χ:Έτσι λοιπόν έμεινα ακυβέρνητος 1,5 μίλι Νότια της νήσου Φλέβες προς Αίγινα. Λέω, κάποιος θα περάσει – όπως κάθε φορά περνάνε πολλοί – και θα του ζητήσω να με βοηθήσει. Και πάλι ατυχία. ΟΥΔΕΙΣ. Τότε, σκέφθηκα να κάνω και εγώ χρήση του Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης 112.

Δεν πρόλαβα να καλέσω – ο τρόπος του λέγειν – και μια ευγενική φωνή με ρώτησε τα διαδικαστικά.

Μόλις ανέφερα ότι βρίσκομαι -λόγω βλάβης- ακυβέρνητος ΑΜΕΣΑ άκουσα μια άλλη φωνή που άρχισε να διαχειρίζεται το συμβάν. Ήταν ο Θάλαμος Επιχ/σεων του Λιμενικού Σώματος. Επιβεβαιώθηκε λοιπόν ότι καλώντας το 112 – αριθμό που συστήνουμε στις εκπαιδευτικές μας συναντήσεις στην Διασωστική Ομάδα μας Ε.Ο.Α. – υπάρχει παράλληλη συνακρόαση του ΕΚΑΒ-ΕΛ.ΑΣ-Π.Υ.-Λιμενικού Σώματος.

Αφού εξακρίβωσε ο χειριστής από τον Θάλαμο, με ρώτησε ευγενέστατα και με πλήρη Επαγγελματική επίγνωση, «πώς είμαι», «αν μου συμβαίνει κάτι», «να μην ανησυχώ» και «να κρατήσω την ψυχραιμία μου», ενημερώνοντας με, ότι άμεσα θα έρθει ταχύπλοο σκάφος του Λιμενικού για την όποια βοήθεια χρειάζομαι. Το εντυπωσιακό είναι ότι ο χειριστής από τον Θάλαμο, με καλούσε σε σύντομα διαστήματα ρωτώντας με αν είμαι εντάξει κλπ.

Πράγματι ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΙΚΑ για την ΑΜΕΣΟΤΗΤΑ και την ΤΑΧΥΤΗΤΑ άφιξης του ταχύπλοου. Δύο Στελέχη επάνω στο Πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος Νο 1013 , από το Τμήμα Βουλιαγμένης του Λιμεναρχείου Σαρωνικού, με Κυβερνήτη τον Επικελευστή Λ.Σ. κ. Κατσιφαράκη Ευάγγελο και τον Ανθυπασπιστή ΛΣ κ. Μάτσαλη Λεονάρδο, που από την πρώτη στιγμή μπορούσε ο οποιοσδήποτε να αντιληφθεί το άκρως επαγγελματικό επίπεδο τους – τόσο με τον χειρουργικό και ασφαλή (για εκείνους και για μένα) τρόπο προσέγγισης μου όσο και για όλες τις ενέργειες που ακολούθησαν.” λέει ο κ. Χατζημαλλής.

Και συνεχίζει: “Το πλέον σημαντικό, όμως, ήταν το υψηλό επίπεδο της ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ Παιδείας που θα μου μείνει αξέχαστη. Δεν με άφησαν ούτε μια στιγμή, ρωτώντας αν θέλω κάτι, μου πρόσφεραν κρύο νερό, με κάλεσαν στο σκάφος τους, επειδή υπήρχε πολύς ίσκιος λόγω της μεγάλης τέντας του σκάφους. Άμεσα – μετά τις προβλεπόμενες ενέργειες τους – και δεδομένου ότι δεν επιτρέπεται να ρυμουλκήσουν σκάφος (εκτός αν απειλείται η ανθρώπινη ζωή) το Λιμενικό Τμήμα Βουλιαγμένης ενημέρωσε στέλεχος του Π.Ν., που είναι συνεργάτης του Τμήματος, ο οποίος συνδράμει στο έργο του Λ.Σ. κατά καιρούς οποτεδήποτε απαιτείται με το ιδιωτικό του σκάφος. Το εν λόγω Στέλεχος με προσέγγισε σε «χρόνο μηδέν», με έδεσε και άρχισε την ρυμούλκηση. Κατά τη διάρκεια που ήμουν στο σκάφος του δεν με άφηνε από τα μάτια του και μου εκδήλωνε το συνεχές ενδιαφέρον του σχετικά με το αν αισθάνομαι καλά, αν θέλω κάτι κλπ.

Το τέλος της σημερινής περιπέτειάς αλλά και εμπειρίας μου, ήταν αίσιο δεδομένου ότι έφτασα στο λιμάνι όπου δένω με πλήρη ασφάλεια, συνοδευόμενος από το ταχύπλοο του Λ.Σ.

Στο σημείο αυτό θέλω να εκφράσω τις θερμότατες ευχαριστίες μου προς τα Στελέχη του Λ.Σ. κ.κ. Κατσιφαράκη Ευάγγελο και Μάτσαλη Λεονάρδο όπως βέβαια και στο προαναφερθέν Στέλεχος του Π.Ν. για ότι έκαναν για μένα. Να συγχαρώ όλους, για τον άπλετο Επαγγελματισμό τους. Να τονίσω το πλήρες Ανθρωπιστικό ενδιαφέρον τους και τέλος να πω με πλήρη αντικειμενική κρίση ότι το Λ.Σ. και το Π.Ν. τιμούνται έχοντας στις Τάξεις των Στελέχη του Επιπέδου που περιέγραψα. Αναφερόμενος δε, τόσο στην Πολιτική όσο και στην Στρατιωτική Ηγεσία τους, θέλω να τους τονίσω ότι πρέπει να αισθάνονται ΤΙΜΗ, ΚΑΜΑΡΙ και ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ που Ηγούνται Όπλων τα οποία διαθέτουν Στελέχη με τέτοιο άκρατο -συνεπή και υπεύθυνο Επαγγελματισμό αλλά και άπλετη Ανθρωπιά».

Εμείς απλά να συμπληρώσουμε ότι το ιδιωτικό φουσκωτό που έχει παραχωρηθεί για χρήση στο Λιμεναρχείο Βουλιαγμένης (Β´ Λιμενικό Τμήμα Βουλιαγμένης με διοικητή τον κ. Ιάκωβο Κυριακάκη) ανήκει στον κ. Μπουγά, ο οποίος έσπευσε να συνδράμει με απόλυτη επιτυχία στην επιχείρηση διάσωσης και ρυμούλκησης του σκάφους αλλά και του ιδιοκτήτη κ. Παναγιώτη Χατζημαλλή.

Η περιπέτεια είχε αίσιο τέλος. Έφθασαν στο λιμάνι που δένει τη βάρκα του ο ερασιτέχνης ψαράς και αφού συμπληρώθηκε η τυπική φόρμα με τα στοιχεία του περιστατικού, οι ένστολοι συνέχισαν την αποστολή τους και ο διασωθείς άνδρας κατευθύνθηκε προς το σπίτι του.

Πηγή: https://ilovevouliagmeni.gr/diasosi-apo-to-limeniko-vouliagmenis-akyvernitou-skafous-stis-fleves/

Ακολουθήστε το boatfishing.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις θαλασσινές ειδήσεις για το σκάφος, το ψάρεμα και την κατάδυση από την Ελλάδα και τον κόσμο

Tags
Διάσωση σκάφους 112 Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης 112 Βουλιαγμένη Φλέβες
Comodo SSL