Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

ΤΟΥΡΚΙΑ: Γρι γρι «ξεκλήρισε» ένα τεράστιο κοπάδι τσαούσια – θύελλα αντιδράσεων στα social media

Οκτώβριος 8, 2018

ΤΟΥΡΚΙΑ: Γρι γρι «ξεκλήρισε» ένα τεράστιο κοπάδι τσαούσια – θύελλα αντιδράσεων στα social media

Το βίντεο αυτό γυρίστηκε στη Τουρκία και συγκεκριμένα στο Κουσάντασι, απέναντι από τη Σάμο. Κυκλοφόρησε πριν 24 ώρες στα social media και ήδη σήκωσε θύελλα αντιδράσεων και ερωτηματικά σχετικά με τις καταστροφικές επιπτώσεις των μεγάλων αλιευτικών στόλων και της μέσης αλιείας.

Στο βίντεο φαίνεται μία μεγάλη ψαριά από τσαούσια και κορωνάτα, στη διαδικασία διαλογής και τοποθέτησή τους σε τελάρα με πάγο.

Παρότι με το γρι – γρι ψαρεύονται αφρόψαρα (σαρδέλες, γαύροι, σαυρίδια, κολιοί, γόπες κ.ά.) οι σύγχρονοι μέθοδοι επιτρέπουν την αλιεία ψαριών όπως τσαούσια και μαγιάτικα τα οποία σε κάποιες περιοχές κινούνται σε μεγάλα κοπάδια κάνοντάς τα ευάλωτα.

Τα ψάρια εντοπίζονται με το βυθόμετρο ή με το σόναρ. Παρότι το είδος αυτό (τσαούσια) κινείται στο βυθό, μαλαγρώνουν με ψαροδόλια πάνω από τους ψαρότοπους για ώρες ή και μέρες, τα ψάρια ανεβαίνουν και μπορούν να πιαστούν με τα κυκλικά δίχτυα.

Απαραίτητο εξάρτημα είναι το μεγάλο δίχτυ, που στο πάνω μέρος του έχει φελλούς και στο κάτω, που είναι βυθισμένο, έχει βαρίδια και σιδερένιους κρίκους μέσα απ’ τους οποίους περνάει ένα συρματόσχοινο, το οποίο όταν “καλάρουν” το τραβάν, με αποτέλεσμα το κάτω μέρος του διχτυού να σουρώνει και να κλείνει σαν σάκος.

Η διαδικασία γίνεται με μία βοηθητική βάρκα η οποία παίρνει τη μία άκρη του διχτυού, και στη συνέχεια το καΐκι, κινούμενο γρήγορα, ρίχνει το δίχτυ, διαγράφοντας ένα μεγάλο κύκλο γύρω από τα ψάρια, που είναι συγκεντρωμένα κάτω.

Επιστρέφοντας στο σημείο που περιμένει η μεγάλη βάρκα πιάνει και την άλλη άκρη του διχτυού. Τραβούν το συρματόσχοινο που υπάρχει στο κάτω μέρος του διχτυού με το βίντσι, ώστε να σουρώσει αυτό και να εγκλωβίσει τα ψάρια. Έπειτα, τραβούν το δίχτυ με τα ψάρια κοντά στο σκάφος και με τις απόχες ή άλλα κατάλληλα εργαλεία τα παίρνουν πάνω στο σκάφος και τα ρίχνουν σε παγολεκάνες.

Το θέαμα με όλο το κοπάδι των ψαριών στο κατάστρωμα είναι στενάχωρο.

Η υπεραλίευση έχει σοβαρές επιπτώσεις τόσο στο θαλάσσιο οικοσύστημα όσο και στην ίδια αλιευτική κοινότητα. Σε ότι αφορά το θαλάσσιο οικοσύστημα, οδηγούν στην κατάρρευσή του, ενώ σε ότι αφορά τους αλιείς σημαίνει ενδεχόμενη κατάρρευση του επαγγέλματός τους.

Το γρι γρι όπως και τα συρόμενα εργαλεία (μηχανότρατα, βιντζότρατα) θεωρούνται μη επιλεκτικές μέθοδοι αλιείας (Πηγή: King, M., 1995. Fisheries Biology, Assessment and Management. Fishing News Books)

Μέθοδοι Επαγγελματικής αλιείας

Επιλεκτικές μέθοδοι αλιείας

Μη επιλεκτικές μέθοδοι αλιείας

(Πηγή: King, M., 1995. Fisheries Biology, Assessment and Management. Fishing News Books)

Tags
Υπεραλίευση Γρι γρι Τσαούσια Τουρκία
Comodo SSL