Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

ΤΖΙΑ: Ακυρώνεται η απόφαση απαγόρευσης αγκυροβόλησης & προσέγγισης για σκάφη

30 Απριλίου, 2018

ΤΖΙΑ: Ακυρώνεται η απόφαση απαγόρευσης αγκυροβόλησης & προσέγγισης για σκάφη

Μετά από αντιδράσεις της απόφασης του Λιμεναρχείου Λαυρίου σχετικά με την απαγόρευση σε σκάφη, ιστιοπλοϊκά και φουσκωτά να προσεγγίζουν, ή να αγκυροβολήσουν στις παραλίες της Τζιας, φαίνεται πως επικράτησε η λογική.

Ήδη υπάρχει ακύρωση της απόφασης, μετά από παρέμβαση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Μάλιστα και χτες αργά το βράδυ, ο Υφυπουργός Παύλος Πολάκης, γνωστός λάτρης της θάλασσας και του φουσκωτού (στο παρελθόν ήταν Πρόεδρος της Φυσιολατρικής Λέσχης Φουσκωτών Σκαφών Ναυτίλος) μέσω του λογαριασμού του στο facebook ενημέρωσε πως πρόκειται για μονομερή απόφαση, και πως θα περιμένουμε αλλαγή.

Σύμφωνα με την απόφαση αυτή του Λιμεναρχείου Λαυρίου, από 21/05/2018 μέχρι 30/09/2018, θα ίσχυε απαγόρευση αγκυροβόλησης, προσέγγισης και προσγιάλωσης σκαφών, φουσκωτών, πολυεστερικών, επαγγελματικών, jet ski και ιστιοπλοϊκών (πάσης φύσεως μηχανοκίνητων θαλασσίων μέσων αναψυχής) σε απόσταση μικρότερη των τριακοσίων (300) μέτρων από τις ακτές εντός περιοχής αρμοδιότητας της Λιμενικής Αρχής Κέας ανεξάρτητα αν υπάρχουν ή όχι σημαντήρες!

Τελικά, η ΤΖΙΑ δεν θα αποτελέσει «απαγορευμένο καρπό» για τα σκάφη αναψυχής και τους ψαράδες, λαμβάνοντας υπόψη τις τραγικές επιπτώσεις στο τουρισμό του νησιού. Άλλωστε η Νομοθεσία ορίζει ξεκάθαρα τον τρόπο προσέγγισης και αγκυροβόλησης σε παραλίες λουόμενων και μη. Ανατρέχοντας στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, διαβάζουμε τις παρακάτω γενικές οδηγίες:

ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΑΦΗ
• Να τηρείς τους Κανόνες ασφαλούς πλεύσης και αποφυγής σύγκρουσης και γενικά να έχεις κατά νου πάντα τις ιδιαιτερότητες της θάλασσας και τους κινδύνους που εγκυμονούν η άγνοια και η έλλειψη εμπειρίας στο χώρο αυτό.
• Μην πλησιάζεις ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ 200 μ. σε περιοχές όπου υπάρχουν λουόμενοι.
• Σου αρέσει να κινείσαι κοντά στις ακτές; Μπορείς να το κάνεις ΜΟΝΟΝ σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν λουόμενοι και ΕΦΟΣΟΝ τηρείς ταχύτητα μικρότερη των πέντε (05) μιλίων ανά ώρα.
• Η εκκίνηση/ επιστροφή του σκάφους σου, με χρήση κινητήρα, επιτρέπεται στις ακόλουθες περιπτώσεις:
  α) από / προς τις εγκαταστάσεις ελλιμενισμού σου (λιμένες, μαρίνες, καταφύγια).
  β) από / προς κεκλιμένα επίπεδα (γλίστρες), που έχουν κατασκευασθεί για την ανέλκυση και καθέλκυσή του σκάφους, εφόσον σε απόσταση πενήντα (50) μέτρων εκατέρωθεν της πορείας σου δεν υπάρχουν λουόμενοι ή κινούνται εντός οριοθετημένου διαύλου, ο οποίος εκτείνεται σε απόσταση εκατό (100) μέτρων στη συνέχεια της γλίστρας προς την ανοικτή θάλασσα.
  γ) από / προς τον αιγιαλό, εκτός των λουτρικών εγκαταστάσεων, εφόσον:
     (αα) πλέεις εντός οριοθετημένου διαύλου, πλάτους δέκα (10) μέτρων.
     (ββ) σε απόσταση εκατό (100) μέτρων εκατέρωθεν της πορείας σου δεν υπάρχουν λουόμενοι πλέεις με ταχύτητα μέχρι τρεις (03) κόμβους, ή σε περίπτωση που υπάρχουν λουόμενοι πλέεις με ασφαλή ταχύτητα που δεν υπερβαίνει τον ένα (01) κόμβο, τηρώντας πορεία από / προς την ανοικτή θάλασσα.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΥΟΜΕΝΟΥΣ
• Αν υπάρχουν σημαδούρες που δείχνουν τα όρια έξω από τα οποία επιτρέπεται να κινούνται τα ταχύπλοα σκάφη, μην κολυμπάς πέρα απ’ αυτές.
• Μην κολυμπάς στα ανοιχτά, εκεί όπου περνάνε βάρκες ή ταχύπλοα.


Η ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΟΠΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΔΙΑΥΓΕΙΑ:

ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΡΙΘ. 18/2018

Ο Προϊστάμενος του Κεντρικού Λιμεναρχείου Λαυρίου έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις των άρθρων 295 και 296 του Γενικού Κανονισμού Λιμένα Λαυρίου (ΦΕΚ 460 Β’/1978), όπως ισχύει.
2. Τις διατάξεις της παρ. (α) του άρθρου 141 του Κ.Δ.Ν.Δ. [Ν.Δ. 187/1973 (ΦΕΚ 261 Α’/73)], όπως ισχύει.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
Aκυρώνουμε την υπ’ αριθ. 17/2018 Απόφαση Κεντρικού Λιμεναρχείου Λαυρίου, που εκδόθηκε την 23-04-2018 και αναρτήθηκε στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ με Α.Δ.Α: ΩΗΥ64653ΠΩ-ΛΒΑ.

Ο Κεντρικός Λιμενάρχης
Πλοίαρχος Λ.Σ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ Σίμος

 

Tags
Κέα Τζια Κεντρικό Λιμεναρχείο Λαυρίου
Comodo SSL