Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

ΞΑΝΘΗ: Ζητούν άμεση απόσυρση του Σχεδίου Π/Δ "Ερασιτεχνική και Αθλητική Αλιεία"

Μάιος 26, 2021

ΞΑΝΘΗ: Ζητούν άμεση απόσυρση του Σχεδίου Π/Δ "Ερασιτεχνική και Αθλητική Αλιεία"

Την άμεση Απόσυρση της Υπό Διαβούλευσης Σχέδιου Π/Δ “Ερασιτεχνική και Αθλητική Αλιεία” ζητά ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Υποβρυχίων Αλιέων Αν. Μακεδονίας, Θράκης και Θρακικού Πελάγους.

Πιο συγκεκριμένα στο έγγραφο που έστειλε προς το γραφείο των κ. Φωτεινή Αραμπατζή, Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αρμόδια για την Αλιευτική Πολιτική και Σπήλιο Λιβανό. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρουν τα εξής:

1. Εισαγωγικό Άρθρο
α. Παράγραφος 4 απουσιάζει ο αριθμός πρακτικού του Συμβουλίου Αλιείας
β. Παράγραφος 5 απουσιάζει ο αριθμός του πρακτικού του Συμβουλίου της Επικρατείας.
γ. Παράγραφος 7 Αναφέρεται πως από τις διατάξεις του παρόντος διατάγματος δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.
2. Άρθρο 3
α. Παράγραφος 1 Η ερασιτεχνική αλιεία διενεργείται σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για την επαγγελματική αλιεία.
β. Παράγραφος 2 Η ερασιτεχνική αλιεία ειδών υπό καθεστώς διαχείρισης, ασκείται σύμφωνα με τις εθνικές και ενωσιακές διατάξεις, που ρυθμίζουν την αλιεία των ειδών αυτών
3. Άρθρο 4
α. Παράγραφος 4 Απαγορεύεται η ερασιτεχνική αλιεία τόννου (Thunnus thynnus) και ξιφία (Xiphias gladius).
4. Άρθρο 5
α. Παράγραφος στ Απαγορεύεται η ερασιτεχνική αλιεία με χρήση ζωντανού δολώματος.
5. Άρθρο 6
α. Παράγραφος 1 Κάθε ερασιτέχνης αλιέας επιτρέπεται να αλιεύει συνολικά μέχρι τέσσερα (4) κιλά αλιεύματα ανά ημέρα, συν ένα επιπλέον άτομο ανεξαρτήτως βάρους. Οι παραπάνω ποσότητες δεν πρέπει να υπερβαίνονται ανά πάσα στιγμή.
6. Άρθρο 7
α. Παράγραφος 2β Απαγορεύεται η υποβρύχια ερασιτεχνική αλιεία με ψαροντούφεκο τους μήνες Απρίλιο και Μάϊο κάθε έτους.

Σχολιασμός – Αιτήματα
7. Αιτούμαστε όπως μας κοινοποιήσετε τον αριθμό πρακτικού της γνωμοδότησης του αλιευτικού συμβουλίου (1α) καθώς και τον αριθμό πρακτικού του συμβουλίου της Επικρατείας (1β) .

8. Προτείνουμε να επανεξετάσετε το γεγονός πως δεν προκαλείται δαπάνη στον κρατικό προϋπολογισμό από τις διατάξεις του υπό διαβούλευση προεδρικού διατάγματος (1γ). Είναι σαφές πως πλήττονται άμεσα συγκεκριμένοι επαγγελματικοί κλάδοι, καταστήματα πώλησης ζωντανών δολωμάτων (4α) τα οποία θα οδηγηθούν σε αφανισμό καθώς και ο κλάδος της πώλησης – κατασκευής ειδών υποβρύχιας αλιείας ο οποίος καταδικάζεται σε υποχρεωτική δίμηνη απραξία (6α). Πέραν αυτών όμως η εφαρμογή της απαγόρευσης της ερασιτεχνικής υποβρύχιας αλιείας κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο (6α) θα έχει ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ αντίκτυπο στον εσωτερικό τουρισμό, στην κατανάλωση υγρών καυσίμων, στα προσδοκόμενα έσοδα του κράτους μέσω των φόρων πολυτελείας καθώς και των τεκμήριων των σκαφών των ερασιτεχνών υποβρυχίων αλιέων.

9. Η ερασιτεχνική αλιεία ΔΕΝ διενεργείται σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για την επαγγελματική (2α). Είναι εκ φύσεως αδύνατο να συμβεί αυτό και ΑΤΟΠΟ να συνδέονται – συγχέονται τα δυο είδη αλιείας

10. Δεν υπάρχει ενωσιακη διάταξη (2β) σύμφωνα με την οποία να απαγορεύεται η αλιεία του ερυθρού τοννου στον ερασιτέχνη αλιέα (3α).

11. Η ερασιτεχνική αλιεία με ζωντανό δόλωμα είναι κομμάτι της παράδοσης της χώρας μας, Είναι πραγματικά αδιανόητο πως θα έρθει σε επαφή την ερασιτεχνική αλιεία το παιδί που θα αναζητήσει ένα ζωντανό δόλωμα σε μια ακρογιαλιά από την στιγμή που αυτό θα απαγορεύεται (4α). Επιπλέον η εφαρμογή μιας τέτοιας διάταξης θα συνεπάγεται και την κατάργηση των επαγγελματικών αδειών αλιείας ζωντανών δολωμάτων; Και αν ναι αυτό δεν συνεπάγεται περαιτέρω πλήγμα πλήγμα στον κρατικό προϋπολογισμό;

12. Η φιλοσοφία της ερασιτεχνικής αλιείας είναι και πρέπει να είναι ξένη προς την αντιμετώπιση των αλιευμάτων με όρους εμπορικούς. Οι περιορισμοί ως προς τα αλιεύματα οφείλουν να είναι ανά είδος, ανά εποχή και φυσικά ως προς το μέγεθος του αλιεύματος. Ως εκ τούτου θεωρούμε άστοχο τον προτεινόμενο περιορισμό των τεσσάρων (4) κιλών ανά ερασιτέχνη αλιέα (5α).

13. Η υποβρύχια αλιεία είναι η μοναδική μέθοδος αλιείας με μηδενικά απορριπτέα – παρεμπίπτοντα αλιεύματα και με μηδενικές τυχαίες συλλήψεις. Αποτελεί την ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟΤΕΡΗ μέθοδο αλιείας και την πλέον βιώσιμη. Επιπλέον τα αλιεύματα στα οποία απευθύνεται ο ερασιτέχνης αλιέας είναι πολύ συγκεκριμένα και πολύ περιορισμένα σε αριθμό, ΕΛΑΧΙΣΤΑ από αυτά αναπαράγονται ή γίνονται ευάλωτα προς συλληψη.κατα τους μήνες Απρίλιο και Μάιο. Ποια μελέτη και ποια στατιστική οδήγησε στην προτεινομένη απαγόρευση της ερασιτεχνικής υποβρύχιας αλιείας κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο (6α) ; Θα πρέπει σε αυτό να συνυπολογιστεί πως η υποβρύχια αλιεία ασκείται τις ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ μέρες του χρόνου σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη μορφή αλιείας μιας και επηρεάζεται τόσο από τις καιρικές συνθήκες όσο και από τις συνθήκες που επικρατούν εντός θαλάσσης.

14. Προτείνουμε την ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ του υπό διαβούλευση προεδρικού διατάγματος.

15. ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ την ανάγκη εκσυγχρονισμού και βελτίωσης του πλαισίου που διέπει την ερασιτεχνική αλιεία. Επιπρόσθετα σημειώνουμε πως το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη κανονιστικής νομοθεσίας για την ερασιτεχνική αλιεία, αλλά ο έλεγχος εφαρμογής της υφιστάμενης.

16. Ζητούμε την έγκριση συμμέτοχης του σωματείου μας στις επικείμενες διαβουλεύσεις, σας θυμίζουμε πως πολλάκις στο παρελθόν έχουμε προσπαθήσει να κοινοποιήσουμε προτάσεις και θέσεις μας.

 

Για να διαβάσετε όλο το Σχέδιο Νόμου δείτε εδώ: https://www.boatfishing.gr/xekina-i-diavoyleysi-erasitechniki-kai-athlitiki-alieia/

Όλοι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναρτήσουν τα σχόλιά τους στην ιστοσελίδα: http://pconsult.minagric.gr/index.php/el/.

Διαβάστε όλα τα νέα, επικαιρότητα και ειδήσεις που αφορούν τη θάλασσα στο boatfishing.gr 

Tags
Νομοσχέδιο Ψάρεμα απαγορεύσεις Ερασιτεχνική Αλιεία Ξάνθη Xanthi Spearfishing Club
Comodo SSL