Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Γιώργος Πολυχρονίου

Υπεράνθρωπη η προσπάθεια εθελοντών με σκάφη από την θάλασσα (ΒΙΝΤΕΟ)

24 Ιουλίου, 2018

Υπεράνθρωπη η προσπάθεια εθελοντών με σκάφη από την θάλασσα (ΒΙΝΤΕΟ)

Σοκάρει η μαρτυρία του Παναγιώτη Φαρμάκη, ο οποίος με ένα φουσκωτό μήκους 5,80 μέτρων συμμετείχε στην διάσωση του κόσμου που είχε εγκλωβιστεί λόγω της φωτιάς στις παραλίες. Κοντά στα 30 σκάφη ανάλαβαν την διαδικασία μεταφοράς του κόσμου που είχε κατέβει παραλιακά για να γλιτώσει από την μανία της πύρινης λαίλαπας.

Χωρίς να υπάρχει κάποιο σχέδιο συντονισμού, οι εθελοντές, σκάφη από Λούτσα, Νέα Μάκρη και άλλες περιοχές, μαζί με τις λιμενικές αρχές προσπάθησαν σε αντίξοες συνθήκες να μεταφέρουν τραυματίες και διασωθέντες στο λιμάνι της Ραφήνας.

Κάτοικοι από τις παραλίες στο Μάτι, το Κόκκινο Λιμανάκι, τον Άγιο Ανδρέα και τη Ραφήνα καθώς και τουρίστες από Μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, ζητούσαν απεγνωσμένα βοήθεια από τα σκάφη που πλησίαζαν και μετέφεραν τον κόσμο.

«Σε πολλές παραλίες τα νερά ήταν ρηχά, εμείς με τα πιο μικρά σκάφη μπορούσαμε και πλησιάζαμε, παίρναμε 6 – 8 άτομα τους μεταφέραμε σε μεγαλύτερα σκάφη και ξανά προς την ακτή».

Ωστόσο, μαζί με τους διασωθέντες, τα σκάφη φέρουν και σορούς ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθεια να απομακρυνθούν από το πύρινο. Με κλειστούς δρόμους, αυτοκίνητα καμένα παντού, η θάλασσα ήταν ο μόνος τρόπος διαφυγής για εκατοντάδες άτομα. «Μόνο εμείς μεταφέραμε κοντά στα 200 άτομα, 7 – 8 την φορά» μας περιγράφει ο Παναγιώτης.

«Ο καθένας προσπαθούσε να φανεί χρήσιμος, πλησιάζαμε στις ακτές και μεταφέραμε ανθρώπους σε μεγάλη ηλικία και παιδάκια που δεν είχαν την δυνατότητα να πηδήξουν στο σκάφος με αποτέλεσμα αρκετά σκάφη να βρίσκουν επανειλημμένα στα ρηχά». Ένα μικρό πλαστικό βαρκάκι χρησίμευε σε μία μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα για την μεταφορά των βαλιτσών των τουριστών.

«Στην αρχή όταν η φωτιά πλησίαζε την ακτή δεν βλέπαμε μπροστά μας από τον καπνό. Σπίθες έφταναν πολλές φορές μέχρι τα σκάφη». Η διαδικασία συνεχίστηκε μέχρι τις 7 το πρωί και ακόμα και τώρα σκάφη βοηθούν στη μεταφορά του κόσμου. Γερανοί μετακινούν τα καμένα αυτοκίνητα, ασθενοφόρα μεταφέρουν σωρούς και τραυματίες.

Τραγικές στιγμές, τραγικές απώλειες…

Published in NEA

Tags
Νέα Μάκρη Φωτιά Πυρκαγιά
Comodo SSL