Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Ιωάννα Παπαπαναγιώτου

Φιλέτα ροφού σε σάλτσα καραβίδας

17 Σεπτεμβρίου, 2015

Φιλέτα ροφού σε σάλτσα καραβίδας

Στο εστιατόριο «Οι Μικρές Κυκλάδες» είχαµε την ευκαιρία να δοκιµάσουµε έναν µοναδικό τρόπο για να µαγειρέψουµε φέτες ροφού, όπου εντυπωσιάζει τόσο από εµφάνιση όσο και από γεύση. Ο σεφ του καταστήµατος Γιάννης Καρακατσάνης, µας έδειξε βήµα βήµα την διαδικασία και σας την µεταφέρουµε µε τις καλύτερες εντυπώσεις! Φυσικά αντί για φέτα ροφού µπορείτε να χρησιµοποιήσετε και άλλα µαύρα, όπως στήρα ή σφυρίδα.

Μερίδες: 4
Χρόνος προετοιµασίας: 1 ώρα
Χρόνος εκτέλεσης: 45 λεπτά

rofos_sidagi

Υλικά
• 4 φιλέτα ροφού
• 4 καρότα κοµµένα σε sticks (λεπτές λωρίδες)
• 4 κολοκυθάκια κοµµένα σε sticks
• Λίγο σκόρδο
• Μαϊντανό
• Ελαιόλαδο
• Αλάτι ηµίχονδρο
• Πιπέρι
• Ροζ πιπέρι σε κόκκους
• Σιρόπι µπαλσάµικο

Για τη σάλτσα καραβίδας
• 1,5 λίτρο ζωµό καραβίδας* • 4 πατάτες
• 6 καρότα
• 2-3 κρεµµύδια
• 4 σκελίδες σκόρδο
• Χυµός από 2 λεµόνια
• Αλάτι
• Πιπέρι

rofos_sidagi2

Εκτέλεση
Καθαρίζουµε και βράζουµε τα λαχανικά για τη σάλτσα στο ζωµό καραβίδας, µέχρι να µαλακώσουν τελείως.
Αλατο-πιπερώνουµε και προσθέτουµε το χυµό λεµόνι. Πολτοποιούµε τη σάλτσα και αν χρειάζεται, βράζουµε για λίγη ώρα ακόµα.
Σβήνουµε τη σάλτσα και την περνάµε αµέσως σε πυρέξ που έχουµε ήδη ζεστάνει σε προθερµασµένο φούρνο, στους 200 βαθµούς. Απλώνουµε τα φιλέτα ροφού στη σάλτσα και ψήνουµε για περίπου 25-30 λεπτά.
Όσο ψήνονται τα φιλέτα µας, προσθέτουµε λίγο ελαιόλαδο σε ένα αντι-κολλητικό τηγάνι και σοτάρουµε τα sticks λαχανικών µαζί µε λίγο σκόρδο, αλάτι και πιπέρι, ώσπου να µαλακώσουν. Προσθέτουµε λίγο µαϊντανό.

rofos_sidagi3

Στήσιµο πιάτου
Απλώνουµε τη σάλτσα καραβίδας και γαρνίρουµε µε σιρόπι µπαλσάµικο. ∆ηµιουργούµε στο κέντρο του πιάτου µας ένα «στρώµα» µε τα sticks λαχανικών και τοποθετούµε επάνω του το φιλέτο ροφού. Γαρνίρουµε µε µερικούς κόκκους ροζ πιπεριού.

*χρήσιµο tip: Για πιο οικονοµική παρασκευή του ζωµού καραβίδας, µπορούµε να χρησιµοποιήσουµε κεφάλια καραβίδας (άβραστα) που έχουµε κρατήσει από άλλο γεύµα. Για 1,5 λίτρο ζωµού, βράζουµε περίπου 15 κεφάλια καραβίδας σε 2 λίτρα νερό, σε σιγανή φωτιά, για αρκετή ώρα. Ο ζωµός που προκύπτει µπορεί να διατηρηθεί στην κατάψυξη για αρκετό καιρό.

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

Comodo SSL