Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Λαγοκέφαλος δαγκώνει λουόμενο σε παραλία του Αιγαίου (ΒΙΝΤΕΟ)

2 Ιουνίου, 2019

Λαγοκέφαλος δαγκώνει λουόμενο σε παραλία του Αιγαίου (ΒΙΝΤΕΟ)

Έντονους προβληματισμούς για το μέλλον των θαλασσών μας έχει δημιουργήσει το βίντεο με τους λαγοκέφαλους που όχι μόνο δεν ενοχλούνται από την παρουσία των λουόμενων και τα «χάδια» τους, αλλά στο τέλος θα δαγκώσει το δάχτυλο ενός από αυτούς.

Κάποιοι λαγοκέφαλοι βγήκαν στα ρηχά, προσελκύοντας το ενδιαφέρον των κολυμβητών.

Κάποιοι, από άγνοια, άρχισαν να παίζουν μαζί του και να το ακολουθούν. Ένας εξ αυτών έβαλε το δάχτυλό του μπροστά στο στόμα του επικίνδυνου ψαριού, με αποτέλεσμα να δεχτεί επίθεση από τον λαγοκέφαλο.

Είναι το πρώτο βίντεο που καταγράφει επίθεση λαγοκέφαλου σε άνθρωπο. Παρότι το δάγκωμα δεν είναι τοξικό, είναι πολύ επικίνδυνο λόγω του ράμφους που έχει και μπορεί να θρυμματίζει οτιδήποτε, να κόψει αγκίστρια και άλλα αλιευτικά εργαλεία. Για όσους θυμούνται το βίντεο που τα δόντια του λαγοκέφαλου κόβουν με ακρίβεια σαν πένσα κουτάκι αναψυκτικού καταλαβαίνεται τι σημαίνει το δάγκωμά του.

Το βίντεο τραβήχτηκε χτες Σάββατο 2 Ιουνίου σε παραλία της Καρπάθου.

Με το βίντεο αυτό δεν θέλουμε να τρομάξουμε τον κόσμο αλλά θα πρέπει να γίνει γνωστό ότι τα ψάρια αυτά είναι επικίνδυνα και για το ράμφος τους, οπότε δεν τα αγγίζουμε ποτέ στη θάλασσα, αποφεύγουμε να κολυμπήσουμε δίπλα τους και βέβαια προσέχουμε ιδιαίτερα κατά το ξεψάρισμα όταν πιαστούν στα αλιευτικά μας εργαλεία.

Η ραγδαία εξάπλωση του λαγοκέφαλου στη Μεσόγειο ανησυχεί ιδιαίτερα την επιστημονική κοινότητα και αναζητά τον τρόπο για να περιορίσει δραματικά τον πληθυσμό του. Το ψάρι μπορεί ακόμα και να προκαλέσει τον θάνατο σε όποιον το φάει εμφανίζεται όλο και πιο συχνά στα δίχτυα των αλιέων. Το πόσο επικίνδυνος είναι ο λαγοκέφαλος φάνηκε όταν μια 65χρονη γυναίκα και ο γιος της που ζουν στο Κύπρο έφαγαν το κρέας του και βρέθηκαν να παλεύουν για τη ζωή τους στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου της Λευκωσίας. Αυτό δεν ήταν το πρώτο περιστατικό, αφού θάνατοι έχουν καταγραφεί ήδη στον Λίβανο και στο Ισραήλ, ενώ δηλητηριάσεις σε άλλες σημεία της Μεσογείου, μεταξύ των οποίων και η Κρήτη, αποδίδονται στην κατανάλωση αυτού του ψαριού χωρίς να έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα.

Το συγκεκριμένο είδος λαγοκέφαλου (lagocephalus sceleratus) προκαλεί μεγάλο προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα από το 2003 που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου. Τα τελευταία χρόνια η ενημέρωση από τους αρμόδιους φορείς έχει αποδώσει καρπούς και οι επαγγελματίες αλιείς γνωρίζουν καλά το ψάρι και το πόσο επικίνδυνο είναι.

 

Πως τα ξεχωρίζουμε (πηγή: CNN.gr)

Για τους ερασιτέχνες ψαράδες, ωστόσο, τα πράγματα είναι διαφορετικά, αφού πολλοί δεν υποψιάζονται το παραμικρό ή, ακόμα κι αν έχουν ακούσει για τον λαγοκέφαλο, δεν μπορούν να τον ξεχωρίσουν. Στην πραγματικότητα αυτό είναι αρκετά απλό, εξηγεί ο δρ Στέφανος Καλογήρου, ο οποίος είναι συνεργαζόμενος ερευνητής στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών. «Το χρώμα της ράχης του είναι μπλε ασημί και έχει πολλές μαύρες βούλες. Επίσης, το κεφάλι του μοιάζει με του λαγού, από εκεί άλλωστε πήρε το όνομά του, έχει κοφτερά δόντια και φουσκώνει όταν απειλείται», λέει στο «Εθνος».

Ο δρ Καλογήρου ξεκαθαρίζει ότι η τοξίνη προσβάλλει τον άνθρωπο μόνο όταν το τρώει και όχι αν ο λαγοκέφαλος τον τραυματίσει με τα δόντια του και επικαλείται έρευνα του Ινστιτούτου Θαλασσίων Βιοτοξινών στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με την οποία το μέγεθος του συγκεκριμένου ψαριού είναι ευθέως ανάλογο με την επικινδυνότητά του. «Η τετροδοτοξίνη προκαλεί μυϊκή παράλυση, μπλοκάρει το νευρικό σύστημα και μπορεί να επιφέρει τον θάνατο. Η συγκεκριμένη τοξίνη συγκεντρώνεται κυρίως στο ήπαρ και στα γεννητικά όργανα του λαγοκέφαλου αλλά και στον μυϊκό ιστό που τρώει ο άνθρωπος», σημειώνει.

Ο λαγοκέφαλος είναι ένα από τα 90 είδη ψαριών και τα περίπου 1.000 είδη θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας που πέρασαν στη Μεσόγειο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ. Ολα αυτά τα είδη λέγονται «Λεσσεψιανά», από το επώνυμο του Γάλλου μηχανικού Φερδινάνδου Λεσσέψ που κατασκεύασε τη διώρυγα. Οπως τονίζει ο δρ Καλογήρου, η πρώτη παρατήρηση του λαγοκέφαλου – φυσικός χώρος του οποίου είναι η Ερυθρά Θάλασσα, ο Ειρηνικός και ο Ινδικός Ωκεανός- στη Μεσόγειο έγινε το 2003 και συγκεκριμένα στα νότια παράλια της Τουρκίας. «Στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο μπήκε από τα Δωδεκάνησα, όπου εντοπίζονται και οι μεγαλύτεροι πληθυσμοί του. Έχει ραγδαία εξάπλωση και πλέον το συναντάμε στο Ιόνιο, στα παράλια της Κροατίας, στη Μάλτα και την Τυνησία», σημειώνει.

Ειδικά για τα Δωδεκάνησα, ωστόσο, είναι ιδιαίτερα ανήσυχος, καθώς οι επιστήμονες διαπιστώνουν ότι ο λαγοκέφαλος τείνει να μετατραπεί σε κυρίαρχο είδος της περιοχής, κάτι που δεν είναι μόνο πιθανά επικίνδυνο για τους πολίτες αλλά και καταστροφικό για τους επαγγελματίες αλιείς των νησιών. «Αυτήν τη στιγμή είναι το τρίτο κυρίαρχο είδος σε βιομάζα στα παράλια των Δωδεκανήσων. Είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, γιατί, εκτός των άλλων, ο λαγοκέφαλος προκαλεί τεράστιες καταστροφές στα δίχτυα και στον υπόλοιπο εξοπλισμό των ψαράδων», καταλήγει.

Tags
Λαγοκέφαλος Λεσεψιανός Μετανάστης Επίθεση λαγοκέφαλου
Comodo SSL