Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Μανώλης Δαμιανάκης Βαγγέλης Αγρίμης Δημήτρης Παπαδάκος Δημήτρης Σολωμονίδης Χρήστος Βερούχης Κώστας Μιγκός

6 Προτάσεις Inchiku

11 Σεπτεμβρίου, 2019

6 Προτάσεις Inchiku

Το Inchiku είναι ένας νέος τρόπος ψαρέµατος, ιδιαίτερα ευχάριστος, συναρπαστικός και αποδοτικός, κι έχει κερδίσει σε µικρό χρονικό διάστηµα µεγάλη µερίδα των σκαφάτων ψαράδων.

Το περιοδικό µας αποτέλεσε ένα µεγάλο βήµα για την προώθησή του στην Ελλάδα, και από την πρώτη στιγµή που έγινε γνωστό, οι συνεργάτες του βγήκαν στις θάλασσες, στα δικά του κοµµάτια ο καθένας, για να δοκιµάσουν την τεχνική αυτήν στην πράξη και να σας µεταφέρουν εµπειρίες και συµπεράσµατα, τόσο µέσα από τα κείµενα, όσο και από τα dvd.

Αυτή τη φορά δε θα ασχοληθούµε µε κάποιο συγκεκριµένο τµήµα της τεχνικής σε αυτούσιο άρθρο, αλλά θα αναφέρουµε κάποιες µικρές ιδιαιτερότητες-λεπτοµέρειες που εντόπισαν οι συνεργάτες µας, κι έχουν κάνει τα δικά τους ψαρέµατα ακόµη πιο ευχάριστα και αποδοτικά. Έτσι είναι πολύ πιθανό, αν εφαρµόσουµε τις επισηµάνσεις και τις συµβουλές τους και στα δικά µας ψαρέµατα, να γίνουν και αυτά το ίδιο αποτελεσµατικά.

Μανώλης ∆αµιανάκης: Αργό κτύπηµα
Ο ρυθµός ανάκτησης του πλάνου µας, διαφέρει από εποχή σε εποχή. Αυτήν την περίοδο που τα ψάρια τρώνε γενικά εύκολα στα δολώµατά µας, προτιµούµε την αργή ανάκτηση και το αργό κτύπηµα, σε αντίθεση µε την άνοιξη που είναι εποχή αναπαραγωγής και για να τα προσελκύσουµε χρειάζονται γοργές και κοφτές κινήσεις. Η όλη ανάκτηση φτάνει µέχρι και τα είκοσι µέτρα από το βυθό και στη συνέχεια αφήνουµε τον πλάνο να πατώσει ξανά. Ειδικά για τα φαγκριά, την περίοδο αυτή θα επιλέξουµε χρωµατισµούς ροζ και ασηµί.

Κώστας Μιγκός: Inchiku στα βαθιά
Ψαρεύοντας σε βαθιά νερά (100-150 µέτρα), θα προτιµήσουµε φωσφορούχα inchiku glow και ροζ χρωµατισµούς. Ειδικότερα στην παρουσία ρευµάτων, το βάρος των τεχνητών θα είναι από 240 γραµµάρια και πάνω, ενώ όταν τα ρέµατα απουσιάζουν εντελώς, αρκούν τεχνητά µε βάρος 120-160 γραµµάρια.
Το inchiku είναι µια τεχνική που µπορεί να πιάσει όλα τα είδη ψαριών και πραγµατοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια της ηµέρας, µε καλύτερα αποτελέσµατα τις πρωινές ώρες και µετά το µεσηµέρι. Αυτήν την εποχή, η αγαπηµένη µου ώρα είναι από τις 14:45 και µετά.
Η απόδοση της τεχνικής αυτής είναι τροµερή όταν τα ψάρια είναι σε αναπαραγωγή, αφού επιτίθενται όχι –µόνο- για να φάνε, αλλά και για να διώξουν τον παρείσακτο εισβολέα από την περιοχή τους. Γι’ αυτό και δεν τα ζορίζουµε πολύ στο ανέβασµα, αφού πολλά ψάρια είναι πιασµένα από τα χείλη («στο φτερό» όπως συνηθίζουµε να λέµε, «ξώφαλτσα»).
Γενικά, προσπαθούµε να είµαστε όσο πιο vertical-κάθετα µπορούµε στο ψάρεµά µας και να µην κάνει το νήµα µας µεγάλη διαγώνιο. Επίσης, τα νήµατα που χρησιµοποιούµε είναι υπερβολικά ψιλά, για να µην επηρεάζονται πολύ από τα ρέµατα.
Στο σκίτσο βλέπουµε ξεκάθαρα ότι τα ρέµατα πάνε προς τα δεξιά, άρα τα ψάρια κάθονται στη δεξιά µεριά της ξέρας, εκεί δηλαδή όπου κόβει το ρέµα, και µπορούν και κυκλο-φορούν γενικά πιο ήρεµα, οπότε εκεί θα πρέπει να τα αναζητήσουµε.
Κλείνοντας, οφείλω να σας τονίσω ότι το inchiku είναι µια τεχνική που δε συγχωρεί λάθη. Γι’ αυτό πρέπει να είµαστε πάντα συγκεντρωµένοι, έτσι ώστε τη στιγµή που θα τσιµπήσει το ψάρι να καρφώσουµε. Ακόµα, φροντίζουµε πάντα να ελέγχουµε και να φρεσκάρουµε τους κόµπους πριν από κάθε µας εξόρµηση!

Χρήστος Βερούχης: Σετάρισµα εξοπλισµού
Η τεχνική του inchiku -όπως και του slow- βασίζεται κυρίως στην ισορροπία του εξοπλισµού. Το σετ καλάµι-µηχανισµός είναι το βασικό τµήµα του εξοπλισµού και ακολουθούν
το νήµα, το παράµαλλο και οι πλάνοι. Ένα εξειδικευµένο καλάµι για inchiku δε µπορεί από µόνο του να φέρει την επιτυχία. Θα πρέπει να συνεργαστεί άψογα µε το µηχανισµό και τον πλάνο, για να «φορτώσει» και να δώσει τη µέγιστη κίνηση στο τεχνητό. Ένας αργός µηχανισµός, όσο ποιοτικός και να είναι, δε θα καταφέρει να φορτώσει το καλάµι σωστά.
Ο µηχανισµός µας θα πρέπει να είναι αρκετά γρήγορος, ώστε µε τη βοήθεια του καλαµιού να έχουµε το τέλειο πέταγµα του inchiku. Οι πλάνοι inchiku παίζουν και αυτοί από την πλευρά τους το δικό τους ρόλο στην ισορροπία του εξοπλισµού. Κάθε καλάµι είναι φτιαγµένο να «κουµαντάρει» µε επιτυχία και ασφάλεια ένα εύρος βαρών, πχ. 100-180 gr.
Εµείς θα πρέπει να βρούµε τον πλάνο µε το βάρος που δουλεύει καλύτερα το καλάµι µας, ανάλογα φυσικά και µε το σχήµα του τεχνητού. Μπορεί το καλάµι να δουλεύει τέλεια µε έναν πλάνο 150 gr. µιας συγκεκριµένης εταιρείας, αλλά µε ένα ισόβαρο πλάνο µιας άλλης εταιρείας να µη γίνεται αυτό, λόγω σχήµατος και κατανοµής βάρους. Φυσικά µπορεί να δουλεύει τέλεια στο καλάµι αυτό, ο ίδιος πλάνος µε λιγότερα η περισσότερα γραµµάρια.

Βαγγέλης Αγρίµης: Αόρατο παράµαλλο και φωσφορούχα χάντρα στο χταποδάκι
Η πετονιά που θα χρησιµοποιήσουµε στο παράµαλλό µας, πιστεύω ότι παίζει έναν από τους σηµαντικότερους ρόλους στην επιτυχία του ψαρέµατός µας. Στην τεχνική του inchiku και ιδιαίτερα όταν απευθυνόµαστε σε φαγκριά και τσαούσια, το fluorocarbon παράµαλλο είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο. Συνήθως το κατασκευάζω γύρω στα 5 µέτρα και η διάµετρός του για τα µεγάλα ψάρια του είδους είναι 0,50 χιλιοστά.
Επίσης, ένα άλλο «µυστικό» που πιστεύω ότι αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας, είναι η χρησιµοποίηση φωσφορούχας χάντρας στο διάφανο χταποδάκι του assist µας. Μια λεπτοµέρεια που πραγµατικά κάνει τη διαφορά όταν τα ψάρια που αναζητούµε βρίσκονται στα 60-120 µέτρα βάθος.

∆ηµήτρης Σολωµονίδης: Ψάρεµα στα ρηχά µε σβηστή τη µηχανή
Θα έχετε ακούσει και θα έχετε διαβάσει από πολλούς, ότι το inchiku δεν έχει απόδοση στα ρηχά. Σε αυτό το σηµείο διαφωνώ κάθετα. Απλά, δοκιµάστε να περάσετε από τα σηµεία που έχετε εντοπίσει ότι υπάρχουν ψάρια µε σβηστή τη µηχανή, χωρίς δηλαδή να αποτελεί ο θόρυβος του σκάφους αποτρεπτικό παράγοντα για την επίθεση των ψαριών στα τεχνητά σας και θα µε δικαιώσετε. Εκµεταλλευτείτε το ρέµα της περιοχής που ψαρεύετε, αφού έχετε ελέγξει τη φορά του πιο πριν, και περάστε πάνω από το σηµάδι σας µε µικρή ταχύτητα. Όταν δείτε στο βυθόµετρο ότι υπάρχουν ψάρια πάνω από το στίγµα, σβήστε τη µηχανή και αφήστε το ρέµα να δουλέψει για εσάς. Να είστε σίγουροι ότι µε αυτόν τον τρόπο θα πάρετε ψάρια στα 40 ή ακόµα και στα 35 µέτρα, µόνο µε το να κάνετε απόλυτη ησυχία στο σκάφος. Καλή επιτυχία!

ηµήτρης Παπαδάκος: Αρµάτωµα πλάνου
Όταν µιλάµε για τεχνικές όπως το inchiku, πρέπει να ξέρουµε πως για να έχουµε καλύτερο αποτέλεσµα και µεγαλύτερη διάρκεια, η εξέλιξη αυτής της τεχνικής είναι µονόδροµος. Αυτό σηµαίνει µεγαλύτερη ποικιλία στην εναλλαγή των κινήσεων, αν και την περισσότερη έµφαση θα τη δώσουµε στο στήσιµο του πλάνου µας. Βλέπετε τα ψάρια µαθαίνουν εύκολα και γι’ αυτό δεν πρέπει να µένουµε στάσιµοι ρστα ψαρέµατά µας. Αντιθέτως πρέπει να «ψαχνόµαστε» συνέχεια,
αν πραγµατικά θέλουµε να έχουµε τα καλύτερα αποτελέσµατα. Παρακάτω θα δείτε κάποιες από τις «πονηρές» όπως τις αποκαλούµε αρµατωσιές ενός πλάνου inchiku, οι οποίες µας έχουν αποδώσει
τα µέγιστα σε δύσκολους, πολυψαρεµένους τόπους!
1) Στην πρώτη εικόνα έχουµε ένα πλάνο αρµατωµένο µε σιλικονούχο καλαµάρι, πλαισιωµένο από δύο ενισχυµένα αγκίστρια.
2) Στη δεύτερη εικόνα, έχουµε προσαρµόσει στον πλάνο ένα λαµπάκι esca, κρυµµένο µέσα στο καλαµάρι.
3) Τέλος, στην τρίτη εικόνα δίνουµε αρκετή έµφαση στο φώσφορο, αλλάζοντας το καλαµαράκι του πλάνου µας µε ένα άλλης εταιρείας, εξ ολοκλήρου φωσφορούχο, κάτι που έχει αποδείξει ότι δουλεύει πολύ καλά, ιδιαίτερα στα βαθιά, σκοτεινά νερά!

 

Tags
Τεχνική Inchiku Inchiku Ψάρεμα από Σκάφος
Comodo SSL