Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Σάκης Φύλλος

Απίκο-Bolognese: Ψάρεμα με ζυμάρια

4 Οκτωβρίου, 2022

Απίκο-Bolognese: Ψάρεμα με ζυμάρια

Αναµφίβολα από τα πιο οικονοµικά και ιδιαιτέρα αποτελεσµατικά ψαρέµατα. Είναι σίγουρο ότι µπορεί να δώσει λύση στις πιο δύσκολες στιγµές και καταστάσεις. Για παράδειγµα, όταν η πρόταση για ψάρεµα σου έρχεται Σάββατο βράδυ και η προµήθεια δολωµάτων είναι αδύνατη, ενώ ταυτόχρονα η λαχτάρα να βρεθείς δίπλα στη θάλασσα είναι τεράστια, τότε τη λύση στην αγωνία σου µπορεί να τη δώσει ένα ζυµάρι.

Ζυµάρια για κάθε προτίµηση
Όπως και στα άλλα δολώµατα (σκουλήκια, ψαροδόλια) έχουµε πληθώρα επιλογών, έτσι και µε τα ζυµάρια έχουµε την πολυτέλεια να διαλέγουµε γεύσεις, αρώµατα, υφή, αναλόγως µε τα θηράµατα τα οποία στοχεύουµε. Ζυµάρια µπορούµε επίσης να κατασκευάσουµε µόνοι µας µε διαφορά υλικά, όπως λιωµένα ψάρια, ψωµί και διάφορα τυριά, τα οποία θα ζυµωθούν µε τριµµένη φρυγανιά, αλεύρι απλό, καλαµποκάλευρο ή σιµιγδάλι, και θα δώσουν την υφή και σκληρότητα που επιθυµεί ο κάθε ψαράς.

Ακόµα, στο εµπόριο υπάρχουν έτοιµες ζύµες σε µια τεράστια γκάµα γεύσεων και αρωµάτων, οι οποίες µπορούν από µόνες τους να καλέσουν τα ψάρια στην ψαρεύτρα µας χωρίς τη βοήθεια άλλης µαλάγρας, εξαιτίας των έντονου αρώµατός τους. Αξίζει να σηµειώσουµε το βασικό τους πλεονέκτηµα, ότι δηλαδή δεν αλλοιώνονται για αρκετά µεγάλο χρονικό διάστηµα, ακόµα και αν ανοιχτούν.

Τεχνικές ψαρέµατος
Το ψάρεµα µε ζύµες περιορίζεται σε κάποιες τεχνικές όπως το απίκο, το µπολονέζ και το εγγλέζικο. Τεχνικές στις οποίες δεν απαιτούνται δυνατές βολές, µιας και ενέχει ο κίνδυνος να φύγει το δόλωµα από την αρµατωσιά. Οι ζύµες ταιριάζουν καλύτερα στις σαλαγγιές αφού τους προσφέρουν καλύτερη «στήριξη», όµως σε περιπτώσεις του εγγλέζικου όπου χρησιµοποιούµε µικρά αγκίστρια, υπάρχουν εταιρείες που κατασκευάζουν ζύµες µε µεγάλη ελαστικότητα.

Η ελαστική ζύµη συγκρατείται καλύτερα στο αγκίστρι και είναι η βέλτιστη λύση σε περιπτώσεις λιανώµατος, το οποίο καταστρέφει τα δολώµατα πριν φτάσουν στον τελικό τους προορισµό, το στόµα ενός καλού ψαριού.

Tags
Ψάρεμα από ακτή Απίκο Bolognese Ψάρεμα με Ζυμάρια
Comodo SSL