Επιτέλους Μάρτης! Συγχωρέστε µου τον ενθουσιασµό, αλλά όταν µιλώ για το µήνα που σηµατοδοτεί την έναρξη της άνοιξης, την άνοδο της ατµοσφαιρικής θερµοκρασίας -και κατ’ επέκταση της θαλάσσιας-, και ...
Η τεχνική του εγγλέζικου έχει πλέον κερδίσει αρκετούς υποστηρικτές, και µάλιστα πολλοί από αυτούς, συγκρίνοντάς της µε άλλες τεχνικές την κατατάσσουν στις νούµερο ένα επιλογές ψαρέµατος. Ολόγος είναι απλός, ...
Απίκο, µια τεχνική αρκετά διαδεδοµένη και διαχρονική, µε αρκετά µεγάλο ποσοστό ψαράδων να της εµπιστεύεται τη διασκέδασή του. Αν τη χωρίσουµε σε δυο κατηγορίες, δηλαδή ηµερήσιο και νυχτερινό απίκο, ...
Πρόκειται για µια παλιά τεχνική, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει αρκετούς φανατικούς υποστηρικτές και στη χώρα µας. Η ιστορία της ξεκινά από την Αγγλία, και επινοήθηκε για ...
Αναµφίβολα από τα πιο οικονοµικά και ιδιαιτέρα αποτελεσµατικά ψαρέµατα. Είναι σίγουρο ότι µπορεί να δώσει λύση στις πιο δύσκολες στιγµές και καταστάσεις. Για παράδειγµα, όταν η πρόταση για ψάρεµα ...
Όταν η καχυποψία και η διστακτικότητα έχουν κυριεύσει τα ψάρια µε αποτέλεσµα να «κλειδοστοµιάζουν», και οποιαδήποτε τεχνική και αν επιστρατεύσουµε ή όσο εκλεκτό δόλωµα και αν προσφέρουµε δεν έχουµε ...
Το λαβράκι, ή αλλιώς λύκος της θάλασσας στην ψαρευτική καθοµιλουµένη, αποτελεί ψάρι τρόπαιο για τους περισσότερους ψαράδες και φυσικά είναι ένα πολύ νόστιµο και εκλεκτό ψάρι µε µεγάλη διατροφική ...
Για τους περισσοτέρους από εµάς τους ψαράδες-φίλους του απίκο, το ζυµάρι δείχνει να αποτελεί µονόδροµο όσον αφορά στο δόλωµα, ενώ και η αρµατωσιά µπορεί να είναι κάτι πολύ κλασσικό: ...
Μπήκαµε πλέον στους καλοκαιρινούς µήνες, και το beach ledgering είναι και πάλι στο προσκήνιο για τα καλοκαιρινά µας ψαρέµατα. Tο beach ledgering είναι ένα παρακλάδι της τεχνικής του casting, ...
Φθινόπωρο επιτέλους… Για πολλούς είναι µια κάπως µελαγχολική εποχή. Για εµάς όµως τους ψαράδες τα πράγµατα σοβαρεύουν, αφού διανύουµε τους καλύτερους µήνες από πλευράς ψαρέµατος. Τα θηράµατα που θα ...
Η άνοιξη έχει κάνει ήδη για τα καλά την εµφάνιση της, η θερµοκρασία της θάλασσας αρχίζει να παίρνει τα πάνω της και φυσικά τα ψάρια ξεκινούν να επισκέπτονται τις ...
Στο απίκο έχουµε ένα καλάµι µε µια πετονιά ίση µε το µήκος του καλαµιού. Στην άκρη της ένα αγκίστρι δεµένο. Πόση εξέλιξη µπορεί να δεχθεί αυτή η τεχνική; Κι ...
Ένα από τα πιο κρίσιµα κοµµάτια του συνόλου καλάµι-αρµατωσιά, είναι το σηµείο σύνδεσής τους. ∆εν είναι λίγες οι φορές που έχουµε βρεθεί προ εκπλήξεως, όταν µετά από ένα δυνατό ...
Φθινόπωρο επιτέλους! Η έλευση της εποχής µπορεί να προκαλεί σε κάποιους µια σχετική µελαγχολία µιας και αφήνουν πίσω τις ξέγνοιαστες ηµέρες των διακοπών. Όµως σε εµάς τους ψαράδες δηµιουργεί αυτόµατα ...
Η σύλληψη ενός σαργού αξιόλογου µεγέθους, είναι σίγουρο ότι µπορεί να ανεβάσει την αδρεναλίνη µας στα ύψη, αφού πρόκειται για ένα δυνατό ψάρι (… και συνάµα ένα πολύ νόστιµο ...
Το ψάρεµα µε την τεχνική του απίκο αποτέλεσε το ξεκίνηµα της ψαρευτικής πορείας των περισσότερων ερασιτεχνών ψαράδων. Κατά κάποιο τρόπο είναι το «πρώτο σχολείο» τους. Λίγοι όµως παρέµειναν σε αυτήν ...
Ο βασιλιάς των βράχων της ακτής είναι ο σαργός. Ψάρι πεντανόστιµο, που κανένας ψαράς δεν το καταφρονεί. Οι βραχώδεις ακτές της πατρίδας µας βρίθουν από ζωή. Ακόµη και αυτές ...
Ο συνδυασµός ζυµάρι-αγκίστρι, µπορεί πολλές φορές να αυξήσει τα ποσοστά συλλήψεων ψαριών σε σχέση µε τη σαλαγκιά. Αυτό συµβαίνει συνήθως όταν τα ψάρια είναι κάπως φοβισµένα και πολύ επιφυλακτικά. ...
Όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν τα ψάρια πλησιάζουν τις ακτογραµµές, και είναι η κατάλληλη στιγμή για ψάρεμα casting, και μάλιστα light casting. Πολλές φορές κυκλοφορούν στην κυριολεξία εκεί ...
Ξεκινώντας τα πρώτα βήµατα στο ψάρεµα, µε οποιαδήποτε τεχνική και αν ήταν, ακολουθούμε πάντα κάποιους κανόνες και βασικές αρχές. Με την πάροδο του χρόνου και έχοντας αποκτήσει εµπειρία στην ...