Φθινόπωρο επιτέλους… Για πολλούς είναι µια κάπως µελαγχολική εποχή. Για εµάς όµως τους ψαράδες τα πράγµατα σοβαρεύουν, αφού διανύουµε τους καλύτερους µήνες από πλευράς ψαρέµατος. Τα θηράµατα που θα ...
Η άνοιξη έχει κάνει ήδη για τα καλά την εµφάνιση της, η θερµοκρασία της θάλασσας αρχίζει να παίρνει τα πάνω της και φυσικά τα ψάρια ξεκινούν να επισκέπτονται τις ...
Στο απίκο έχουµε ένα καλάµι µε µια πετονιά ίση µε το µήκος του καλαµιού. Στην άκρη της ένα αγκίστρι δεµένο. Πόση εξέλιξη µπορεί να δεχθεί αυτή η τεχνική; Κι ...
Ένα από τα πιο κρίσιµα κοµµάτια του συνόλου καλάµι-αρµατωσιά, είναι το σηµείο σύνδεσής τους. ∆εν είναι λίγες οι φορές που έχουµε βρεθεί προ εκπλήξεως, όταν µετά από ένα δυνατό ...
Φθινόπωρο επιτέλους! Η έλευση της εποχής µπορεί να προκαλεί σε κάποιους µια σχετική µελαγχολία µιας και αφήνουν πίσω τις ξέγνοιαστες ηµέρες των διακοπών. Όµως σε εµάς τους ψαράδες δηµιουργεί αυτόµατα ...
Η σύλληψη ενός σαργού αξιόλογου µεγέθους, είναι σίγουρο ότι µπορεί να ανεβάσει την αδρεναλίνη µας στα ύψη, αφού πρόκειται για ένα δυνατό ψάρι (… και συνάµα ένα πολύ νόστιµο ...
Το ψάρεµα µε την τεχνική του απίκο αποτέλεσε το ξεκίνηµα της ψαρευτικής πορείας των περισσότερων ερασιτεχνών ψαράδων. Κατά κάποιο τρόπο είναι το «πρώτο σχολείο» τους. Λίγοι όµως παρέµειναν σε αυτήν ...
Ο βασιλιάς των βράχων της ακτής είναι ο σαργός. Ψάρι πεντανόστιµο, που κανένας ψαράς δεν το καταφρονεί. Οι βραχώδεις ακτές της πατρίδας µας βρίθουν από ζωή. Ακόµη και αυτές ...
Ο συνδυασµός ζυµάρι-αγκίστρι, µπορεί πολλές φορές να αυξήσει τα ποσοστά συλλήψεων ψαριών σε σχέση µε τη σαλαγκιά. Αυτό συµβαίνει συνήθως όταν τα ψάρια είναι κάπως φοβισµένα και πολύ επιφυλακτικά. ...
Όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν τα ψάρια πλησιάζουν τις ακτογραµµές, και είναι η κατάλληλη στιγμή για ψάρεμα casting, και μάλιστα light casting. Πολλές φορές κυκλοφορούν στην κυριολεξία εκεί ...
Ξεκινώντας τα πρώτα βήµατα στο ψάρεµα, µε οποιαδήποτε τεχνική και αν ήταν, ακολουθούμε πάντα κάποιους κανόνες και βασικές αρχές. Με την πάροδο του χρόνου και έχοντας αποκτήσει εµπειρία στην ...
Πολλές φορές συνηθίζουµε ψαρέµατα επικεντρωµένα σε ένα είδος, µε το µεγαλύτερο ποσοστό να κατέχουν οι τσιπούρες, οι σαργοί, οι µουρµούρες και τα λαβράκια. Έτσι, είδη όπως τα σκαθάρια αποτελούν ...
Ο κέφαλος είναι λίγο παρεξηγηµένος ως θήραµα, µιας και οι περισσότεροι ψαράδες τον θεωρούν «παρακατιανό» είδος. Με µοναδική εξαίρεση τους απικατζήδες που τον αξιολογούν ως το Νο1 στόχο των ...
Πρόκειται για την εξέλιξη της τεχνικής του απίκο, η οποία έχει περάσει και στον τοµέα της αθλητικής αλιείας. Μάλιστα η γενέτειρα αυτής της εξέλιξης είναι τα γλυκά νερά. Από ...
Η σαρδέλα, είναι το ψάρι µε τις περισσότερες ευεργετικές ιδιότητες για τον άνθρωπο και όχι µόνο. Είναι επίσης από τα πιο αποδοτικά δολώµατα µιας και απευθύνεται στο µεγαλύτερο εύρος ...
Αν µιλούσαµε για την τεχνική του casting, σίγουρα θα βλέπαµε µια τεράστια ποικιλία από αρµατωσιές. Από όπου µπορούµε να διαλέξουµε την πιο προσιτή µε βάση τη σύσταση του βυθού, ...
Ο καιρός καλοσύνεψε για τα καλά, τα δυνατά µποφόρια έχουν και αυτά παραµερίσει, οπότε η εποχή και οι συνθήκες του surf casting δίνουν τη θέση τους στο light casting. Ως ...
Ένα από το πιο διασκεδαστικά και αποδοτικά ψαρέµατα την περίοδο της άνοιξης, είναι αυτό του κεφάλου µε απίκο. Τους ανοιξιάτικους µήνες και ιδιαίτερα το Μάιο όπου κορυφώνεται η περίοδος αναπαραγωγής ...
Το ψάρεμα bolognese είναι µια τεχνική η οποία µπορεί να εκτελεστεί από το βράχο, αλλά και από τον ντόκο ένος λιµανιού. Μπορεί να γίνει µε ήρεµα νερά, όπως επίσης ...
Τα νυχτερινά ψαρέµατα είναι αυτά που θα µας συντροφέψουν περισσότερο στις καλοκαιρινές µας εξορµήσεις, αποφεύγοντας την πολυκοσµία που τώρα είναι πιο έντονη λόγω των πολυπληθών λουοµένων και της ιδιαίτερα ...