Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Σάκης Φύλλος

Απίκο: Οι πιο συνηθισμένοι τρόποι σύνδεσης αρματωσιάς με καλάμι

28 Μαΐου, 2021

Απίκο: Οι πιο συνηθισμένοι τρόποι σύνδεσης αρματωσιάς με καλάμι

Ένα από τα πιο κρίσιµα κοµµάτια του συνόλου καλάµι-αρµατωσιά, είναι το σηµείο σύνδεσής τους. ∆εν είναι λίγες οι φορές που έχουµε βρεθεί προ εκπλήξεως, όταν µετά από ένα δυνατό κάρφωµα σπάει η σύνδεση του καλαµιού µε την αρµατωσιά, µε αποτέλεσµα να χαθεί όλη, παρέα µε κάποιο αξιόλογο θήραµα.

Πολλά από τα καλάµια απίκο φέρουν στη µύτη τους έναν απλό κρίκο, ο οποίος µετά από µερικά ψαρέµατα µπορεί να σπάσει ή να ξεκολλήσει. Εδώ είναι που πρέπει να επέµβουµε εµείς, και να δηµιουργήσουµε µια σύνδεση αρκετά δυνατή και αξιόπιστη.

Απικάλε, ένα ιδιαίτερο χρήσιμο εξάρτημα για το απίκο.

Σύνδεση µε απικάλε
Το απικάλε είναι το εξάρτηµα το οποίο θα τοποθετήσουµε στη µύτη του καλαµιού, και στη συνέχεια θα προσαρτήσουµε την αρµατωσιά πάνω σε αυτό. Πρόκειται για έναν πλαστικό σύνδεσµο κυλινδρικού σχήµατος, µε εσοχή όπου εισχωρούν µερικά χιλιοστά από τη µύτη του καλαµιού. Εξωτερικά διαθέτει ένα άγκιστρο για την προσάρτηση της µάνας της αρµατωσιάς µέσω θηλιάς, και µια ασφαλιστική ροδέλα. Το αξεσουάρ αυτό είναι πολύ κοινό και µπορείτε να το βρείτε σε όλα σχεδόν τα καταστήµατα ειδών αλιείας, σε διάφορες διαµέτρους για να µπορεί να ταιριάζει απόλυτα στη µύτη κάθε καλαµιού, ενώ έχει και µηδαµινό κόστος. Ο τρόπος στήριξης του απικάλε είναι αρκετά απλός : αφού προµηθευτούµε το κατάλληλο σε διάµετρο υλικό, θα αγριέψουµε λίγο την επιφάνεια της µύτης του καλαµιού µε ένα υαλόχαρτο, στη συνέχεια θα ρίξουµε λίγες σταγόνες κόλλας στιγµής και έπειτα θα περάσουµε το απικάλε πάνω στη µύτη.

Τοποθέτηση απικάλε
1. Επιλέγουµε το απικάλε που ταιριάζει στη µύτη του καλαµιού µας
2. Με ένα ψιλό γυαλόχαρτο τρίβουµε λίγο τη µύτη, ώστε να «αγριέψει»
3. Ρίχνουµε λίγες σταγόνες από κόλλα στιγµής στη µύτη
4. Τοποθετούµε το απικάλε µας, και είµαστε έτοιµοι.

Πέρασµα αρµατωσιάς
1. Περνάµε τη θηλιά της αρµατωσιάς µας µέσα από το άγκιστρο του απικάλε
2. Κλείνουµε µε το δακτυλίδι ασφαλείας το άγκιστρο και µπορούµε να ψαρέψουµε µε ασφάλεια.

Ψάρεµα µε καρτελάκι
Για όσους χρησιµοποιούν καρτελάκι στο ψάρεµά τους, υπάρχει η δυνατότητα να τοποθετήσουν το καρτελάκι τους στο δακτυλίδι ασφαλείας του απικάλε και στη συνέχεια στη µύτη του καλαµιού τους.

Σύνδεση µε κορδονάκι
Άλλος ένα τρόπος σύνδεσης καλαµιού και αρµατωσιάς υλοποιείται µέσω κορδονιού, και είναι επίσης αρκετά σίγουρη και αξιόπιστη λύση. Το µόνο µέληµά µας είναι να προµηθευτούµε ένα κορδονάκι αρκετά δυνατό και ανθεκτικό, έτσι ώστε να µη φθείρεται εύκολα από την πάροδο του χρόνου ή την αλµύρα της θάλασσας. Αν διαλέξουµε ένα κερωµένο -και εποµένως αδιάβροχο κορδόνι- ή ένα νήµα spectra, έχουµε «καλύψει τα νώτα» µας 100%. Η διαδικασία τοποθέτησης του υλικού, έχει ως εξής: αφού τρίψουµε µε ένα υαλόχαρτο το σηµείο που θα το τοποθετήσουµε, θα ξεκινήσουµε να κάνουµε γύρω στις δέκα µε δεκαπέντε τσακιστές και θα αφήσουµε να εξέχει ένα µήκος γύρω στα δέκα εκατοστά από τη µύτη του καλαµιού. Στο ελεύθερο άκρο του σχοινιού δένουµε ένα στριφτάρι, και τελειώνουµε µε λίγες σταγόνες κόλλας στιγµής επάνω στις τσακιστές, για περισσότερη ασφάλεια.

Τοποθέτηση κορδονιού στη µύτη του καλαµιού
1. Με τσακιστές τυλίγουµε το σχοινάκι µας στη µύτη του καλαµιού, αφού πρώτα την έχουµε τρίψει λίγο µε το γυαλόχαρτο. Συνήθως αρκούν 10 µε 15 τσακιστές.
2. Αφήνουµε γύρω στα 10 εκατοστά περίσσευµα σχοινιού, και δένουµε στην άκρη ένα στριφτάρι ή µια στριφταροπαραµάνα
3. Ρίχνουµε για ασφάλεια µερικές σταγόνες κόλλα στιγµής στις τσακιστές, και είµαστε έτοιµοι.

Tags
Ψάρεμα από ακτή Απίκο Αρματωσιά για Απίκο Σύνδεση Αρματωσιάς με Καλάμι
Comodo SSL