Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Σάκης Φύλλος

Match fishing: Δολώνοντας ζυμάρι σε αγκίστρι

7 Δεκεμβρίου, 2020

Match fishing: Δολώνοντας ζυμάρι σε αγκίστρι

Ο συνδυασµός ζυµάρι-αγκίστρι, µπορεί πολλές φορές να αυξήσει τα ποσοστά συλλήψεων ψαριών σε σχέση µε τη σαλαγκιά.

Αυτό συµβαίνει συνήθως όταν τα ψάρια είναι κάπως φοβισµένα και πολύ επιφυλακτικά. Τροµάζουν στη θέα και µόνο µιας µεγάλης µπουκιάς δολωµένης σε σαλαγκιά, όσο µικρή σε µέγεθος κι αν είναι αυτή. Ένας επιπλέον λόγος που επιβάλλει την επιλογή του αγκιστριού, είναι τα λεπτά νούµερα πετονιών. Τα αγκίστρια έχουν καλύτερη παρουσίαση και προσφέρουν µεγαλύτερη ασφάλεια και αντοχή στον κόµπο σε σχέση µε τη σαλαγκιά.

Οι κύριες τεχνικές που συναντάµε δολωµένο αγκίστρι µε ζυµάρι, είναι το απίκο και το bolognese. Επίσης το εγγλέζικο, και γιατί όχι, και το light drifting.

H επιλογή του ζυμαριού στο αγκίστρι ίσως γεννά κάποια ερωτηµατικά. Γιατί ζυµάρι στο αγκίστρι και όχι κάποιο σκουλήκι σαν τον ακροβάτη που διαθέτει πολύ δελεαστική κίνηση; Γιατί όχι αµερικάνος ο οποίος είναι πλούσιος σε αίµα;

Η επιλογή του ζυµαριού γίνεται στοχευµένα, µιας και διαθέτει αρκετά υπέρ στο ψάρεµα. H έντονη γεύση και η οσµή είναι κάποια από αυτά. Χαρακτηριστικά ιδιαίτερα αρεστά στα ψάρια και κυρίως στους σαργούς. Από τα συνεχή ανεβάσµατα της αρµατωσιάς κάποια κοµµάτια ζυµαριού πέφτουν στην ψαρεύτρα µας.  Αυτό έχει αποτέλεσμα, χωρίς παραπάνω κόπο, να ψαρεύουμε και να μαλαγρώνουμε ταυτόχρονα. Επίσης είναι αρκετά οικονοµικό δόλωµα. Με δυο-τρεις κονσέρβες σαρδέλας και λίγη τριµµένη φρυγανιά ή αλεύρι, µπορούµε να κατασκευάσουµε µια αρκετά µεγάλη ποσότητα.

Επιλογή αγκιστριού
Ως προς την επιλογή του είδους των αγκιστριών, δεν τίθεται ιδιαίτερο θέµα. Ο κάθε ψαράς µπορεί να επιλέγει το αγκίστρι της αρεσκείας του σε σχήµα και µέγεθος.

Πέραν αυτών, υπάρχει και µια καλή πρόταση που εισηγείται τη χρήση ενός διαφορετικού αγκιστριού. Το αγκίστρι αυτό δε διαφέρει από όλα τα άλλα. Διαθέτει όµως ένα µικρό ελατήριο πάνω στο στέλεχός του, παρέχοντας το πλεονέκτηµα της καλύτερης συγκράτησης του δολώµατος. Τέτοια αγκίστρια θα βρούµε σίγουρα σε καταστήµατα µε είδη αλιείας. Σε διάφορα σχήµατα και µεγέθη.

Αν δεν καταφέρουµε να το βρούµε σε κάποιο κοντινό µας κατάστηµα και δεν υπάρχει χρόνος για αναζήτηση, η λύση είναι να κατασκευάσουµε µόνοι µας κάτι αντίστοιχο. Παίρνουμε ένα αγκίστρι της αρεσκείας µας και στη συνέχεια προσαρµόζουμε επάνω του ένα ελατηριάκι. Μπορούµε να το βρούµε σε έναν παλιό στυλό ή αναπτήρα.

Ζυµάρια
Έχοντας σα βασικό δόλωµα το ζυµάρι, ο κάθε ψαράς το φτιάχνει µε τη δική του προσωπική συνταγή και σύσταση. Φυσικά πάντα µε κύριο γνώµονα τον τόπο, τα ψάρια που κρατά και κυρίως τα ψάρια στα οποία στοχεύει.

Υπάρχει η πολυτέλεια πρόσµιξης διαφόρων συστατικών, είτε αυτά είναι µυρωδικά, είτε γευστικά. Ένα δόλωµα δυνατό σε γεύση και οσµή είναι αρκετά ελκυστικό στα ψάρια. Χρησιµοποιούµε τριµµένη φρυγανιά ή αλεύρι για να «δέσει» το ζυµάρι. Επειδή το δόλωµά θα µπει επάνω σε αγκίστρι, χρειάζεται να το σφίξουµε λίγο παραπάνω, για καλύτερη συγκράτηση. Προσωπικά προτιµώ καλύτερα το αλεύρι που το κάνει αρκετά ελαστικό.

Υπάρχει βέβαια και η επιλογή έτοιµων ζυµαριών. Εκτός της ποικιλίας γεύσεων, διαθέτουν και τροµερή ελαστικότητα επάνω στο αγκίστρι. Κυκλοφορούν έτοιµα προς χρήση ή σε µορφή αλεύρων για να τα παρασκευάσετε µόνοι σας. 

Tags
Δόλωμα για ψάρεμα Σαργός Δολώματα Μαλάγρες Αγκίστρια Αγκίστρι Ψάρεμα με Ζυμάρια Match Fishing
Comodo SSL