Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Σάκης Φύλλος

Casting: Feeder στο σπάσιμο του καιρού

13 Αυγούστου, 2019

Casting: Feeder στο σπάσιμο του καιρού

Βρισκόµαστε πλέον στην αρχή του χειµώνα, µε τις φουρτούνες και θαλασσοταραχές να βρίσκονται στο προσκήνιο. Οι συνθήκες αυτές ευνοούν τεχνικές όπως το surf casting, αλλά µοιάζουν απαγορευτικές για άλλες όπως το feeder.

Το feeder απαιτεί πιο ήπιες καταστάσεις για να δουλέψουν τα λεπτά εργαλεία, χωρίς δηλαδή µπερδέµατα και οποιεσδήποτε άλλες ταλαιπωρίες λόγω των πολλών µποφόρ.Όµως, το σπάσιµο ενός δυνατού καιρού µπορεί να µας δώσει τα µέγιστα από πλευράς θηραµάτων, αφού και τα εργαλεία µας είναι δυνατό να σταθούν σωστά και οι τσιµπιές να είναι ευδιάκριτες.

Με βάση όσα προανέφερα, ίσως γεννηθούν και κάποια ερωτήµατα, όπως για παράδειγµα αν η επιλογή µας είναι εύστοχη, αφού η ανακατωσούρα και η ρεστία που µένει από το σπάσιµο του καιρού, µπορεί να δυσκολέψει σηµαντικά το σκοπό µας. Φυσικά, ο έντονος κυµατισµός είναι σηµαντικός κατασταλτικός παράγοντας για τη σωστή λειτουργία των καλαµιών feeder, τα οποία είναι εξοπλισµένα µε λεπτές και ευλύγιστες µύτες και δε µπορούν να ανταπεξέλθουν σωστά σε τέτοιες συνθήκες. Όµως υπάρχουν λύσεις και για περιπτώσεις σαν κι αυτές και θα τις αναλύσουµε παρακάτω µία-µία.

Συνοψίζοντας λοιπόν, επιλέγουµε να κάνουµε ένα ψάρεµα στην παραλία και µάλιστα πάνω στο πέσιµο του καιρού, ενώ εκείνη τη στιγµή επικρατεί ακόµη κάποιος κυµατισµός. Θέλουµε λοιπόν µια -κατά κάποιο τρόπο- «ενίσχυση» στο καλάµι µας. Ως γνωστόν, τα καλάµια του feeder συνοδεύονται πάντα από δύο µε τρεις µύτες διαφορετικής σκληρότητας και εµείς επιλέγουµε την πιο σκληρή. Εκτός, βέβαια αν διαθέτουµε καλάµι feeder µε µεγάλο casting weight, οπότε το πράγµα αλλάζει τελείως (τα καλάµια του feeder χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, light, medium και method feeder, µε την προσωπική µου προτίµηση να εντοπίζεται στη µεσαία περίπτωση, σα µια πιο «ουδέτερη» επιλογή).

Εφόσον στήσουµε τον εξοπλισµό µας (καθίσµατα, βάσεις, οµπρέλες και οτιδήποτε άλλο), έχει φτάσει η ώρα για κάποιες λεπτοµέρειες. Έτσι θα χρειαστεί να δώσουµε ιδιαίτερη προσοχή στη γωνία του καλαµιού µας, αφού ο υπάρχων κυµατισµός προστάζει η πετονιά ή το νήµα να περνούν τουλάχιστον το πρώτο κύµα που σκάει µπροστά µας, η οποία στην προκειµένη τοποθετείται µεταξύ 40ο και 60ο. Η γωνία αυτή επιτυγχάνεται µε τη βοήθεια ενός ειδικού µπράτσου στήριξης, το οποίο βρίσκουµε στα είδη αλιείας και συγκεκριµένα στα αξεσουάρ εξοπλισµού feeder, ενώ υπάρχει και η επιλογή ιδιοκατασκευής που γίνεται ανάλογα µε τις προτιµήσεις και την έµπνευση του καθενός.

Mαλάγρα και ενισχυτικά για µεγαλύτερη προσέλκυση των ψαριών.

Μαλάγρα
Η µαλάγρα αναπόσπαστο κοµµάτι και αυτή στο feeder. Θα έλεγα πως έχει πρωταρχικό ρόλο στο να καλέσει τα ψάρια γύρω από το δόλωµα µας. Επειδή όµως θα υπάρχει θολούρα η νέφωση η οποία προκαλεί ίσως να µην είναι και τόσο ευδιάκριτη. Γι αυτό ιδιαίτερη σηµασία θα δώσουµε στην έντονη οσµή της, την οποία µπορούµε να ενισχύσουµε µε διάφορα ενισχυτικά όπως αµινοξέα-φεροµόνες κ.α.

Μια καλή πρόταση είναι να χρησιµοποιήσουµε µαλάγρες υµίυγρες και µάλιστα κάποιες από αυτές είναι έτοιµες εµπλουτισµένες µε αµινοξέα και φεροµόνες τις οποίες θα τις συναντήσουµε σε διάφορες γεύσεις και ένα καλό που είναι ότι διαλύονται αργά σε σχέση µε τα άλευρα εξοικονοµώντας περισσότερο χρόνο στη δράση της µέσα στο νερό.

Νήµα ή πετονιά;
Φθάνοντας στο αρµάτωµα του καλαµιού και ξεκινώντας από τη µάνα του µηχανισµού, η επιλογή τείνει περισσότερο στο νήµα, µε κύριο προτέρηµα την άµεση και εύκολη ανίχνευση τσιµπιών σε σχέση µε την πετονιά, την οποία όµως δε θέλω να απαξιώσω, διότι αποτελεί µια πιο φθηνή λύση και βοηθά στην κατασκευή µερικών εξειδικευµένων αρµατωσιών.

Όσον αφορά στο νήµα, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουµε στην έναρξη του ψαρέµατος και συγκεκριµένα στις πρώτες βολές, διότι ελλοχεύει ο κίνδυνος µπερδέµατος, δηλαδή της λεγόµενης τούφας. Χρειάζεται λοιπόν στην αρχή να κάνουµε δύο-τρεις ελεύθερες βολές, έτσι ώστε να βραχεί το νήµα και να έχουµε το επιθυµητό ξετύλιγµα µε ασφάλεια. Σηµειωτέον, δεν πρέπει ποτέ να «ξεχειλίζουµε» τη µποµπίνα και ποτέ δεν πρέπει οι σπείρες να ξεπερνούν τη διάµετρό της.

Παράµαλλο
Στην τοποθέτηση του παράµαλλου µπορούµε να πειραµατιστούµε λίγο, δυνατότητα που µας δίνει η σχετική θολούρα από το ανακάτεµα του καιρού, τα τυχόν ρέµατα και οι ορέξεις των ψαριών. Καταρχάς ένα παράµαλλο µήκους 80 cm είναι υπέρ αρκετό για να αποφύγουµε τυχόν µπερδέµατα, ενώ η διάµετρός του κυµαίνεται µεταξύ 0,20 και 0,25 mm.

Θα µπορούσαµε να πέσουµε και άλλο σε διάµετρο, αλλά η ύπαρξη θολούρας κάνει τα υλικά λιγότερο διακριτά και δεν καθιστά επιτακτική τη χρήση παράµαλλων µικρότερης διατοµής, ενώ παράλληλα και η εποχή (χειµώνας) µε τα εκλεκτά και σεβαστού µεγέθους θηράµατα επιβάλλει ελαφρώς πιο χοντρά υλικά, για να έχουµε το κεφάλι µας ήσυχο.

Τώρα, όσον αφορά στους πειραµατισµούς, µπορούµε να δοκιµάσουµε float έντονου χρώµατος, διάφορες χάντρες και πούλιες προκειµένου να γίνονται τα δολώµατά µας αντιληπτά σε συνθήκες µειωµένης διαύγειας των νερών, ή ακόµα παράµαλλα τύπου wishbone, για πλούσιες και διαφορετικές δολωσιές.

ολώµατα
Σχετικά µε τα δολώµατα, εφόσον είµαστε στην παραλία επιλέγουµε πιο λεπτά σκουλήκια, όπως πχ. ακροβάτη, αµερικάνο, τριχιά, µαύρο θηκαρίσιο ή καραβιδάκι, φροντίζοντας ώστε το αγκίστρι µας να έχει µήκος και διάµετρο σύρµατος κατάλληλα για το δόλωµα που θα χρησιµοποιήσουµε, για να έχουµε πιο ελκυστικές παρουσιάσεις και να µη µειώνεται η κινητικότητα των δολωµάτων στο ελάχιστο.

Μαλαγρωτές διαφορετικών τύπων, για να προστεθούν στις αρµατωσιές µας, ανάλογα µε τα ψάρια που αναζητούµε και τους βυθούς που τα ψαρεύουµε.

Μαλαγρωτής
Φθάνοντας στην επιλογή του µαλαγρωτή και µε βασικό γνώµονα ότι θα υπάρχει µια ανακατωσούρα και πιθανόν ρέµατα, καλό είναι να προτιµηθούν µαλαγρωτές µε extra βάρος, έτσι ώστε να µπορούν να σταθούν όσο γίνεται καλύτερα στο βυθό. Το αν ο µαλαγρωτής µας πρέπει είναι περαστός στη µάνα ή κρεµαστός, δεν αποτελεί ιδιαίτερη σπαζοκεφαλιά, αν και µε την πάροδο του καιρού έχω παρατηρήσει ότι στον περαστό έχω µειωµένα έως καθόλου µπερδέµατα µε το παράµαλλο, ενώ µε τον κρεµαστό έχω καλύτερες και πιο µακρινές βολές. Η επιλογή είναι πάντα δική σας.

Tags
Feeder Μαλαγρωτής Αρματωσιές για Feeder Casting Surf Casting [jetpack-related-posts]
Comodo SSL