Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Βασίλης Καλέντζος Ιατρός

Φαρµακείο «πέριξ» της θάλασσας

24 Ιανουαρίου, 2016

Φαρµακείο «πέριξ» της θάλασσας

Το φαρμακείο στο σκάφος και τα ψαρέματά μας, οργάνωση του φαρμακείου για τις πρώτες βοήθειες

Καλό θα είναι πάντα να έχουµε ένα µικρό φορητό φαρµακείο µαζί µας όταν έχουµε δραστηριότητες αναψυχής όπως το ψάρεµα. Και αυτό διότι θα είµαστε σε απόσταση από σηµείο παροχής Πρώτων Βοηθειών στην περίπτωση κάποιων από τους αναµενόµενους για τη δραστηριότητά µας µικροτραυµατισµών.

farmakeio_02Χωρίς να γίνουµε γιατροί του εαυτού µας, ορισµένα υλικά και φαρµακευτικά σκευάσµατα θα είναι πάντα χρήσιµα. Το να σταµατήσουµε την αιµορραγία ή να απολυµάνουµε µια πληγή, ακόµα κι αν τελικά χρειαστεί να µεταβούµε σε Κέντρο Υγείας ή Νοσοκοµείο για οριστική αντιµετώπιση, είναι µια ενδεικνυόµενη πρώτη ενέργεια. Επίσης, εφόσον λαµβάνουµε συστηµατικά φάρµακα για κάποιο θέµα υγείας (π.χ. υπέρταση) ή πρέπει να έχουµε κάποιο φάρµακο «διάσωσης» (πχ λόγω αλλεργίας), καλό είναι να έχουµε χώρο κατάλληλο να το τοποθετήσουµε. Τέλος, είναι χρήσιµο για την αντιµετώπιση απλών καταστάσεων να έχουµε τα κατάλληλα «εργαλεία» αποθηκευµένα και προσβάσιµα, για την αποφυγή ταλαιπωρίας και συνέχιση της δραστηριότητάς µας

Βασικοί Κανόνες
farmakeio_03Εφόσον παρουσιαστεί κάποιο σηµαντικό θέµα υγείας σε µας ή σε άνθρωπο της παρέας µας, όλες οι κινήσεις µας θα πρέπει να έχουν σαν τελικό σκοπό τη µεταφορά του σε Κέντρο Υγείας ή Νοσοκοµείο για την οριστική – ενδεικνυόµενη αντιµετώπιση.
Φάρµακα που κάνουν για εµάς που τα παίρνουµε µε ιατρική συνταγή (πχ αντιϋπερτασικά, αντιβιοτικά), δεν είναι εξίσου ασφαλή για κάποιον άλλο και δεν πρέπει η ύπαρξη του φαρµακείου να γίνει αφορµή για «δοκιµή – ανταλλαγή» φαρµάκων.
Υπάρχουν ειδικά κατασκευασµένα φορητά κυτία στο εµπόριο µε το ανάλογο ιατροφαρµακευτικό υλικό. Οι προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρεί ένα τέτοιο κυτίο είναι: να είναι υδατοστεγές και αδιαπέρατο για τις ακτίνες του ηλίου (αδιάφανο). Καλό θα είναι να είναι διαµερισµατοποιηµένο για την κατάλληλη τακτοποίηση και εύκολη ανεύρεση των υλικών. Θα πρέπει να φροντίζουµε πάντα να το έχουµε σε δροσερό – σκιερό µέρος και τουλάχιστον µια φορά το έτος να ελέγχουµε για την καλή κατάσταση – µη αλλοίωση των υλικών (πχ υγρασία), καθώς και την τήρηση της ηµεροµηνίας λήξεως που αναγράφεται στη συσκευασία του καθενός ώστε να τα αντικαταστήσουµε όταν πρέπει. Σε αµφιβολία για την καλή κατάσταση ή την ηµεροµηνία λήξεως (φθορά συσκευασίας – δυσδιάκριτη ηµεροµηνία) θα πρέπει να προτιµούµε την αντικατάσταση.

Τέλος, σαν γενικότερης φύσης οδηγίες: έχετε γνώση τοποθεσίας-πρόσβασης και τηλέφωνο από το κοντινότερο Κέντρο Υγείας ή Νοσοκοµείο. Χαιρετήστε το διπλανό σας ή εν ανάγκη περάστε από µπροστά του για να σας δει – ίσως είναι ο µόνος που θα υπάρχει για να σας βοηθήσει (σε ένα ήσυχο µέρος για ψάρεµα) αν ζαλιστείτε ή παραπατήσετε. Εξασφαλίστε πως έχετε ένα κινητό µαζί σας και ότι έχει σήµα εκεί που κάθεστε.

farmakeio_04

Περιεχόµενο φορητού Φαρµακείου σκάφους ή ψαρέματος
• Ένα Stick Αµµωνίας
• Μία αντιισταµινική κρέµα
• Μία κορτιζονούχος κρέµα
• 1 φιαλίδιο Οξυζενέ – καθαρισµός τραύµατος
• 1 φιαλίδιο Ποβιδόνη Ιωδιούχος διάλυµα για εξωτερική χρήση – καθαρισµός τραύµατος
• 1-2 κουτιά γάζες αποστειρωµένες (10 Χ 10 εκατοστά)
• 1 συσκευασία βαµβάκι
• 2 Επίδεσµοι ελαστικοί, 8 ή 10 cm (πλάτος, το µήκος είναι σε µέτρα πχ 4,5 µέτρα) – για ακινητοποίηση διαστρέµµατος ή περίδεση τραύµατος πάνω από αποστειρωµένη γάζα ώστε να µην αιµορραγεί
• Αυτοκόλλητη ταινία (λευκοπλάστ)
• 1 κουτί µε αυτοκόλλητα επιθέµατα διαφόρων µεγεθών και σχηµάτων (αδιάβροχα κατά προτίµηση)
• 1 φιαλίδιο καλό αντηλιακό για το πρόσωπο και το σώµα (δείκτη προστασίας > 15)
• 1 φιαλίδιο ενυδατική κρέµα για µετά από έκθεση στον ήλιο εντοµοαπωθητικό διάλυµα (πλέον υπάρχουν και σπρέυ) µικρό ψαλίδι, τσιµπιδάκι, παραµάνες
• 1 φιαλίδιο µε αντισηπτικό κολλύριο (σταγόνες για τα µάτια)
• Φακελάκια υποκατάστασης ηλεκτρολυτών σε σκόνη (για την αφυδάτωση)
• Πλαστικά φιαλίδια αποστειρωµένου φυσιολογικού ορού (των 5 ml η καθεµία)
• Σκόπιµα έχει αποφευχθεί η αναφορά σε συνήθη φάρµακα (πχ αντιόξινα, κατά της ναυτίας κ.λπ).

Σε συνεννόηση µε το γιατρό του, κάποιος µπορεί να έχει άλλα φάρµακα (πχ κορτιζονούχα σε ενέσιµη µορφή) που µπορεί να φανούν χρήσιµα, αλλά απαιτούν κατανόηση, εµπειρία και συνεννόηση-κατεύθυνση για τη χρήση τους.

Tags
Πρώτες βοήθειες Φαρμακείο
Comodo SSL