Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Γιώργος Πολυχρονίου

Γιώργος Βασιλείου: Παγκόσµιος Πρωταθλητής Υποβρύχιας Αλιείας 2016

20 Μαΐου, 2017

Γιώργος Βασιλείου: Παγκόσµιος Πρωταθλητής Υποβρύχιας Αλιείας 2016

Ο Κύπριος Γιώργος Βασιλείου, ανέβηκε στο ψηλότερο βάθρο του ψαροτούφεκου σε ένα από τα οµολογουµένως δυσκολότερα Παγκόσµια Πρωταθλήµατα, κερδίζοντας τις εντυπώσεις µε τις επιδόσεις του, αλλά και µε τα ψάρια που κατάφερε να φέρει στη ζυγαριά.

Ο Γιώργος ζει και εργάζεται στη Λεµεσό της Κύπρου ως ιδιωτικός υπάλληλος και κατέχει τον τίτλο του Παγκύπριου Πρωταθλητή από το 2010. Στο ιστορικό του έχει διακριθεί µε την 1η θέση στο Spearfishing Champion League στη Λήµνο το 2014, τη 2η θέση στο First Atlantic International Master στην Πορτογαλία το 2013, ενώ ήταν 2ος και στο Spearfishing Champion League που έγινε το 2008 στο Καστελόριζο. Όπως µας ανέφερε, αγαπηµένη του τεχνική είναι το βαθύ καρτέρι και το συρτό (agguato), και γοητεύεται από την σφυρίδα µιας και είναι σπάνια στα Κυπριακά νερά! Παλαιότερα ήταν αθλητής ελεύθερης κατάδυσης µε αρκετές διακρίσεις στην Κύπρο, τελικά όµως τον κέρδισε το αγωνιστικό ψαροτούφεκο.

Όλα αυτά καλά… Αυτό όµως που πραγµατικά µας τρέλανε, είναι ότι ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΨΑΡΟΤΟΥΦΕΚΟΥ αρκείται µόνο στις προπονήσεις του Σαββατοκύριακου, και εφόσον µάλιστα του το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες και άλλες οικογενειακές υποχρεώσεις! Όπως µας δήλωσε, θα ήθελε να αφιερώνει περισσότερο και πιο ποιοτικό χρόνο στις προπονήσεις και στην αγωνιστική προετοιµασία, και του ευχόµαστε να το καταφέρει!

Ο Γιώργος ξεχώρισε στο φετινό παγκόσµιο ψαρεύοντας βαθιά, µε αποτελεσµατικές βολές και µια ιδιαίτερα εντυπωσιακή ψαριά, ιδίως τη δύσκολη δεύτερη ηµέρα. Το πως κατάφερε αυτή τη διάκριση, καθώς και τα παρασκήνια από όσα συνέβησαν, µας τα εξηγεί στην παρακάτω συνέντευξη. Επιπλέον σας ενηµερώνουµε ότι στο εξής ο Γιώργος θα αρθρογραφεί στο Boat & Fishing, για θέµατα που έχουν να κάνουν µε το ψαροτούφεκο, τις τεχνικές σύλληψης ψαριών κλπ., χαρίζοντάς µας απλόχερα τις πολύτιµες γνώσεις του.

Γιώργο, πόσες µέρες έκανες αναγνώριση και πέτυχες αυτό το αποτέλεσµα;

Θα ήθελα να είχα τη δυνατότητα για περισσότερες µέρες προετοιµασίας, όπως και οι άλλοι αθλητές οι οποίοι θεωρούνται επαγγελµατίες. Περιορίστηκα σε οκτώ µέρες αναγνώρισης.  Έφτασα στο νησί στις 5 Σεπτεµβρίου, και άρχισα  βυθοµετρική αναγνώριση την επόµενη µέρα, µιας και δεν µπορούσα να βουτήξω λόγω ενός µικρού κρυώµατος. Συνολικά έκανα οκτώ µέρες αναγνώρισης, εκ των οποίων οι έξι ήταν στο νερό και οι άλλες δύο µε το βυθόµετρο.

Πώς κινήθηκες το Σάββατο και πώς την Κυριακή;

Το Σάββατο ήθελα να πάρω γρήγορα ένα ροφό, για να ανέβει η ψυχολογία µου. Τελικά κατάφερα να έχω ένα µετά από δύο ώρες αγώνα, επειδή σε όλες σχεδόν τις επιλογές που είχα για ροφό, κατέφθασαν άλλοι αθλητές ή έλειπαν τα ψάρια.

Μετά κινήθηκα σε ένα µέρος όπου είχα δει στην αναγνώριση τρεις σφυρίδες, οι οποίες όµως δεν ήταν εκεί, καθώς και σε κάποια άλλα σηµεία µε στήρες, οι οποίες έφυγαν σε πολύ µεγάλο βάθος λόγω πίεσης από άλλους αθλητές. Εκεί κατάφερα να πάρω ένα ψάρι, το οποίο τελικά δε µέτρησε. Όµως µιάµιση ώρα περίπου πριν το τέλος του αγώνα, επισκέφτηκα και πάλι το σηµείο µε τις τρεις σφυρίδες και πήρα τη µικρότερη. Τελευταία επιλογή µου ήταν ένα «φρύδι» στα 45 µέτρα, όπου κατά την αναγνώριση βρήκα ψάρια µόνο µια φορά και όλες τις υπόλοιπες µέρες τίποτα. Τελικά τα ψάρια ήταν εκεί, αλλά ο χρόνος δε µου άφησε περισσότερες από δύο βουτιές και έτσι έφυγα από το σηµείο µε ένα ψάρι.

Την Κυριακή είπα να ακολουθήσω την ίδια τακτική, αλλά λίγο πριν την έναρξη του αγώνα αποφάσισα να την αλλάξω, γιατί λίγο πιο κάτω από το σηµείο εκκίνησης είχα σηµαδεµένη µια σφυρίδα. Πήρα το ψάρι στην τρίτη µου βουτιά, και έτσι ξεκίνησε ο αγώνας µε καλή διάθεση. Επόµενη επιλογή ήταν ένας ροφός στα 56 µέτρα. Το ψάρι δεν ήταν εκεί, αλλά µαζί µου στην επιφάνεια µε ακολούθησε µια µετρήσιµη στήρα. Ένα άλλο σηµείο στα 53 µέτρα όπου είχα δει δύο ροφούς οριακά µετρήσιµους, µαζί µε ένα κοπάδι σηκιούς, µου έδωσε έναν καλό σηκιό. Επόµενη επιλογή ήταν ένα κοινό ψάρι, το οποίο βρήκαν και οι συναθλητές µου. Βρήκα το ψάρι στα 57 µέτρα, το οποίο χτύπησα και ξεβράχωσα. Άλλες δύο στήρες ανέβηκαν µαζί µου στη βάρκα µε τη λήξη του αγώνα.

Τι συνέβη µε το ροφό που σου ακύρωσαν τη δεύτερη ηµέρα;

Ήταν ένα ψάρι το οποίο γνώριζε και ο συναθλητής µου Στέλιος Γιάγκου, και δεν ξέρω ποιοι άλλοι αθλητές, µιας και τα ψάρια σε αρκετές περιπτώσεις ήταν κοινά. Φτάνοντας στο σηµείο µετά από περίπου δύο–τρεις ώρες αγώνα, αντιλήφθηκα ότι το ψάρι είχε χτυπηθεί έξω από το θαλάµι του από το Στέλιο, σκίστηκε και κατευθύνθηκε προς τα βαθειά. Ο Στέλιος, έπειτα από τη µεγάλη βουτιά και το µεγάλο χρόνο υποβρυχίως, τραυµατίστηκε στην τραχεία µε αποτέλεσµα να µην του επιτραπεί από το ιατρικό επιτελείο να συνεχίσει τον αγώνα.

Ρωτώ λοιπόν τον κριτή µου κ. Νίκο ∆ερτιλή, αν µπορώ να διεκδικήσω το ψάρι. Εφόσον δεν υπάρχει άλλος αθλητής να το διεκδικήσει, µου απαντά καταφατικά (παρών στο σηµείο ήταν και ο αλυτάρχης του αγώνα). Έτσι, χτύπησα το ψάρι στα 57 µέτρα, ξεβραχώνοντάς το µε δύο βουτιές. Σε καµία περίπτωση το ψάρι δεν είχε άλλη βέργα, παρά µόνο τη δική µου. Τελικά κρίθηκε αµφιλεγόµενο και ακυρώθηκε, χωρίς καν να πάρουν κατάθεση από εµένα και το Στέλιο. Ο µόνος που ρωτήθηκε ήταν ο κριτής µου, κ. Νίκος ∆ερτιλής, ο οποίος τους είπε ότι το ψάρι ήταν καθαρό και το πήρα µε την αξία µου. Εν τέλει, ο συγκεκριµένος ροφός ακυρώθηκε. Ίσως αυτό να ήταν και το καλύτερο, ούτως ώστε να µην υπάρχει η παραµικρή αµφιβολία για το ποιος θα έπαιρνε τον τίτλο του Παγκόσµιου Πρωταθλητή.

Τι συνέβη στην περίπτωση που έγινε ένσταση προς τον Γιάννη Σιδέρη;

Έγινε ένσταση από τον αρχηγό της Κυπριακής αποστολής, εφόσον φηµολογείτο το ενδεχόµενο ότι τα ψάρια του ήταν «πειραγµένα».

Τι συνέβη στη περίπτωση µε τον Γιάνκο και το φακό; Ήσουν εκεί στη βουτιά, µαζί µε δύο ακόµα συναγωνιζόµενους. Τι ακριβώς είδες;

Ήταν στην έναρξη της πρώτης αγωνιστικής µέρας. Στο σηµείο έφτασα τελευταίος. Εκεί είχε άλλες τρεις βάρκες. Έκανα βουτιά, και λίγο πριν να φτάσω στον πάτο είδα έναν αναµµένο φακό. Έκοψα τη βουτιά, ανέβηκα στην επιφάνεια και το είπα στον κριτή µου, ο οποίος µου διηγήθηκε τι είχε προηγηθεί. Επειδή δε µε αφορούσε το τι είχε γίνει, έφυγα από το σηµείο.

Πώς αισθάνεσαι που κρατάς πλέον στα χέρια σου το βαρύ τίτλο του Παγκόσµιου Πρωταθλητή;

Αισθάνοµαι περήφανος και χαρούµενος που κατάφερα να επιτύχω ένα από τα όνειρά µου, γιατί ανταµείφθηκαν οι προσπάθειές µου και έχει πραγµατοποιηθεί ένας από τους µεγαλύτερους στόχους µου.

Πώς βλέπεις το µέλλον του αγωνιστικού ψαροτούφεκου;

Πιστεύω πως έπειτα από αυτή τη διάκριση και τη δηµοσιοποίηση των διαφόρων διακρίσεων που η χώρα µας κατάφερε να επιτύχει τα τελευταία χρονιά, το αγωνιστικό ψαροτούφεκο στην Κύπρο πρόκειται να εξελιχθεί ως άθληµα όπως και στις άλλες χώρες. Οι αθλητές που αντιπροσωπεύουν τη χώρα µας στο εξωτερικό, πιστεύω και ελπίζω να µπορέσουν να έχουν µεγαλύτερη στήριξη από τις αθλητικές αρχές και τους αρµόδιους οργανισµούς του τόπου.

Θα ήθελες να προσθέσεις κάτι άλλο;

Ήταν η πρώτη συµµετοχή της Κύπρου σε µια διοργάνωση παγκόσµιου επιπέδου και η εθνική µας οµάδα αντιµετώπισε αρκετές δυσκολίες. Ο κ. Νίκος Καµπάνης µας βοήθησε, και τον ευχαριστώ ιδιαίτερα. Προσωπικά δυσκολεύτηκα εξαιτίας επαγγελµατικών, οικονοµικών και οικογενειακών υποχρεώσεων, αφού έπρεπε να απουσιάζω για αρκετό διάστηµα από τον εργασιακό µου χώρο, ενώ τα έξοδα των αγώνων ήταν πολλά και δε λάβαµε καµία χορηγία από τη χώρα µας. Επίσης υπήρχαν και οι προετοιµασίες του γάµου µου, εφόσον 10 µέρες µετά τη λήξη των αγώνων θα ανέβω τα σκαλιά της εκκλησίας µε τη µέλλουσα γυναίκα µου, την οποία ευχαριστώ πάρα πολύ για την κατανόηση και στήριξή της.

Νοιώθω πολύ ικανοποιηµένος και  περήφανος που έλαβα µέρος σε Παγκόσµιο αγώνα ψαροτούφεκου, και πιστεύω είναι το όνειρο κάθε αθλητή να λάβει µέρος σε τέτοιο αγώνα, πόσο µάλλον να  αναδειχτείς Παγκόσµιος Πρωταθλητής!

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους φίλους και σπόνσορες που ήταν δίπλα µου και πίστεψαν σε µένα. Την XT DIVING PRO (Τάσος Χάλαρης), τη FURUNO CYPRUS – HELLAS (Βαγγέλης Κανάκης – Πάµπος Μωυσέως), την ARCUS WOODEN SPEARGUNS (∆ηµήτρης Χατζηρόδος), τις Φουσκωτά Σκάφη FOST (Πέτρος Φωστιέρης) και MVD (Βαλής Μανώλης). Θερµές ευχαριστίες στα παιδιά από τη Σύρο, τους Γρυπαίους (Μανώλη και Κωστή), τους κ.κ. Νίκο ∆ερτιλή («πατέρα») και Νίκο Καµπάνη, την οικογένειά µου, καθώς και όλη την τρελοπαρέα που µε περίµενε στο αεροδρόµιο!

Tags
Συνέντευξη Αγώνες Υποβρύχιας Αλιείας Σύρος 2016 Γιώργος Βασιλείου
Comodo SSL