Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Νίκος Γιαννακόπουλος

Καθετή: 4 Έξυπνες δολωσιές για μεγάλα αρπακτικά

3 Μαΐου, 2019

Καθετή: 4 Έξυπνες δολωσιές για μεγάλα αρπακτικά

Η βαθιά καθετή ή διαφορετικά η καθετή που θα αναζητήσουµε µεγάλα και αξιόλογα αλιεύµατα είναι αναµφισβήτητα µια τεχνική η οποία είναι ικανή να µας χαρίσει αρκετές συγκινήσεις ιδίως εάν επιλέξουµε να ψαρέψουµε µε λεπτά εργαλεία και light εξοπλισµό. Μεγάλα σκαθάρια αλλά και κάποια κόκκινα όπως φακρόπουλα αλλά και σκορπίνες είναι µερικά από αυτά τα ψάρια µε τα οποία είναι πιθανό να αναµετρηθούµε.

Σκοπός αυτού του άρθρου όµως είναι να παρουσιάσουµε µερικές δολωσιές που µπορούµε να εφαρµώσουµε στη βαθιά καθετή µε αξιόλογα αποτελέσµατα. Πρόκειται για δολωσιές τόσο µε νωπό ή φρέσκο καλαµάρι όσο και µε κάποιο ψαροδόλι όπως καποιο σαυρίδι, µικρό σκουµπρί ή και κάποια γόπα. Ας δούµε λοιπόν κάποιες δολωσιές όχι ιδιαίτερα δύσκολες σε µερικές από τις οποίες όµως η χρήση ελαστικού νήµατος κρίνεται απαραίτητη.

1η ∆ολωσιά
Αρχικά, θα χρειαστούµε ένα νωπό ή φρέσκο καλαµάρι µε το φρέσκο να αποδίδει σαφώς καλύτερα. Έπειτα αφου διαχωρίσουµε το σώµα από το κεφάλι του καλαµαριού θα καθαρίσουµε προσεκτικά το σώµα του καλαµαριού από οποιαδήποτε πέτσα ή βλέννα έτσι ώστε να ασπρίσει. Επιπρόσθετα, καλό θα ήταν και µε ένα σφυράκι να χτυπήσουµε το καλαµάρι έτσι ώστε να µαλακώσει. Αφού κάνουµε όλα τα παραπάνω τώρα είµαστε έτοιµοι να κόψουµε ένα ικανοποητικό κοµµάτι από το σώµα του καλαµαριού σε σχήµα φιλέτου. Αµέσως µετά χαράσουµε το κοµµάτι στο κάτω µέρος δηµιουργώντας ένα είδος ουράς (φωτο 1). Εδώ µπορούµε να σηµειώσουµε ότι εάν έχουµε κάποιο πολύ µικρό καλαµάρι µπορούµε να εφαρµώσουµε τη ίδια δολωσιά µε ολόκληρο το σώµα του καλαµαριού. Αφού επιλέξουµε το αγκίστρι και το παράµαλλο που θα χρησιµοποιήσουµε η δολωσιά µας έχει ως εξής. Περνάµε το αγκίστρι µας τελείως από την µια πλευρά µέχρι να βγεί στην από πίσω και αµέσως µετά ξαναπερνάµε το αγκίστρι µας µέσα στο φιλέτο βγάζοντας το κοντά στην ουρά που έχουµε δηµιουργήσει (φωτο 2). Τέλος θα διπλώσουµε το φιλέτο µας κρύβοντας σχεδόν το αγκίστρι (φωτο 3) και θα αρχίσουµε να τυλίγουµε την δολωσιά µας µε το ελαστικό νήµα ώστε να σταθεροποιηθεί (φωτο 4).

2η ∆ολωσιά
Με την χρήση ελαστικού νήµατος µπορούµε επίσης να δηµιουργήσουµε και µια ακόµη δολωσιά χρησιµοποιώντας όµως αυτήν την φορά κάποιο νωπό ψάρι όπως αυτά που προαναφέραµε. Αρχικά, χρειάζεται να αφαιρέσουµε το κεφάλι και το κόκκαλο δηµιουργώντας έτσι 2 φιλέτα (φωτο 1). Το λευκό κρέας και το αίµα του ψαριού είναι εκείνα τα οποία θα προσεκλύσουν τα γύρω ψάρια της περιοχής. Έπειτα θα τρυπήσουµε την µία πλευρά του ψαριού (φωτο 2) και αφού κλείσουµε τις δυο πλευρές (φωτο 3) θα ξεκινήσουµε να τυλίγουµε την δολωσιά µας µε το ελαστικό νήµα (φωτο 4). Σ’ αυτό το σηµείο αξίζει να σηµειωθεί ότι πρέπει να χρησιµοποιήσουµε αρκετό περισσότερο ελαστικό νήµα σε σχέση µε την προηγούµενη δολωσιά εάν θέλουµε να εξασφαλίσουµε την ακεραιότητα του δολώµατος µας µέχρι την κάθοδο του στον βυθό µιας και το φιλέτο ψαριού είναι ιδιαίτερα µαλακό σε σχέση µε το καλαµάρι.

3η ∆ολωσιά
Εξίσου αποδοτικές όµως δολωσιές µπορούµε να πραγµατοποιήσουµε και χωρίς την χρήση ελαστικού νήµατος και µάλιστα αξιοποιώντας τµήµα από το καλαµάρι που µας έχει περισσέψει αλλά και το κεφάλι του καλαµαριού. Αξιοποιώντας λοιπόν κοµµάτι του καλαµαριού που µας έχει περισσέψει θα κόψουµε µια µικρότερη αυτή την φορά λορίδα από το κοµµάτι του σώµατος του καλαµατιού. Αυτήν την λορίδα θα επιλέξουµε στην µια της πλευρά να τις κάνουµε 2-3 χαρακιές δίνοντας της µια άλλη κίνηση και πλεύση µέσα στο νερό και ιδιαίτερα κατά την κάθοδο της προς τον βυθό (φωτο 1). Για να ολοκληρωθεί η δολωσιά µας αποµένει µόνο ένα απλό διπλό πέρασµα του αγκιστριού µας στην λορίδα της δολωσιάς µας (φωτο 2).

4η ∆ολωσιά
Όπως προαναφέραµε για την κατασκευή µιας δολωσιάς για την καθετή µας µπορούµε να χρησιµοποιήσουµε και το κεφάλι του καλαµαριού και ειδικά τα πλοκάµια του. Έτσι θα επιλέξουµε να διαχωρίσουµε τα µάτια από 2-3 πλοκάµια προσέχοντας τα όποια πλοκάµια διαχωρίσουµε να κρατηθούν ενωµένα µεταξύ τους (φωτο 1). Έπειτα, παίρνοντας το αγκίστρι µας θα το περάσουµε ανάµεσα στα πλοκάµια δολώνοντάς όπως ένα σκουλίκι και βγάζοντας το αγκίστρι ανάµεσα τους (φωτο 2). Με αυτό τον τρόµο έχουµε καταφέρει να παρουσιάσουµε µια δολωσιά η οποία παροµοιάζει ένα µικροσκοπικό καλαµάρι. Αυτές είναι µερικές από τις δολωσιές τις οποίες µπορούµε εύκολα και χωρίς την προυπόθεση ύπαρξης εξεζητηµένων δολωµάτων να τις εφαρµώσουµε στα ψαρέµατα της βαθείας καθετής αναζητώντας πάντοτε κάποιο αξιόλογο και πάνω από τα συνηθισµένα αλίευµα. Σαφώς οι πειραµατισµοί και οι αναζητήσεις νέων «στρατηγικών» αποτελούν ένα αέναο και προσωπικό αγώνα κάθε ψαρά στην προσπάθεια του για βελτιώσει την τεχνική του συνάµα µε τα αποτελέσµατα των ψαρευτικών του εξορµήσεων. Καλούς πειραµατισµούς σε κάθε ψάρεµά σας.

Tags
Καθετή Νωπό δόλωμα Ψάρεμα από Σκάφος Δολωσιές για Καθετή
Comodo SSL