Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Πως Αγρινιώτες ερασιτέχνες ψαράδες “πλήρωσαν” 10.000 ευρώ την καθετή!

20 Μαΐου, 2020

Πως Αγρινιώτες ερασιτέχνες ψαράδες “πλήρωσαν” 10.000 ευρώ την καθετή!

Αγρινιώτες ερασιτέχνες ψαράδες έφαγαν πρόστιμο 10.000 ευρώ για καθετή – προτίθενται να προσφύγουν κατά των αποφάσεων του Λιμεναρχείου Λευκάδας και κάνουν λόγο για εξάντληση κάθε αυστηρότητας σε βάρος τους

Έξαλλοι είναι ερασιτέχνες αλιείς από το Αγρίνιο, που υπέστησαν όπως καταγγέλλουν μια πρωτοφανή ταλαιπωρία και την επιβολή εξοντωτικών προστίμων την περασμένη Παρασκευή, μετά από έλεγχο που τους έγινε από αξιωματικούς του Λιμεναρχείου της Λευκάδας, στην θαλάσσια περιοχή του Μύτικα.

Οι ψαράδες, σε δυο διαφορετικές περιπτώσεις, βρίσκονταν σε βάρκες, όταν με σκάφος και με προβολείς τους προσέγγισαν οι λιμενικοί και τους οδήγησαν στο Λιμεναρχείο, αφού πέραν των προστίμων έγιναν και συλλήψεις.

Πρόκειται για την εφαρμογή της ΚΥΑ Αριθμ. ΔΙα/ΓΠ.οικ. 27823/2020 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1651/Β/3-5-2020

Η επίμαχη διάταξη της ΚΥΑ, που αφορά στη χρήση σκαφών και την ερασιτεχνική αλιεία (σ.σ. λήγει σήμερα 18 Μαΐου) αναφέρει συγκεκριμένα:
“Επιτρέπεται η διενέργεια ερασιτεχνικής αλιείας και λήψης θαλασσίου λουτρού αποκλειστικά από ιδιωτικά σκάφη ολικού μήκους έως επτά (7) μέτρων υπό την προϋπόθεση:
i. της μη προσέγγισης σε νησί της ιδίας ή άλλης Περιφέρειας του λιμένα απόπλου και χωρίς παραμονή κατά τη διάρκεια της νύχτας“.

Σχολιάζει σχετικά το agriniopress.gr:”Η “παραμονή κατά τη διάρκεια της νύχτας”, είναι μια αναφορά που προκαλεί ήδη διχογνωμίες, αφού ερμηνεύεται με διαφορετικούς τρόπους. Οι λιμενικοί επισημαίνουν πως σημαίνει την απαγόρευση παραμονής στη θάλασσα τις νυκτερινές ώρες (σ.σ. πιθανώς ο κορωνοϊός να μεταδίδεται πιο εύκολα τη νύχτα!). Πολίτες ερμηνεύουν αλλιώς την εγκύκλιο, ότι δηλαδή απαγορεύει την προσέγγιση και παραμονή σε νησί άλλης Περιφέρειας ή σε λιμάνι αυτής.”

Σε κάθε περίπτωση, η επιβολή των βαρύτατων προστίμων και οι συλλήψεις έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και όχι μόνον σε ερασιτέχνες αλιείς, αλλά και σε μερίδα της κοινής γνώμης, που βλέπει για παράδειγμα να επιτρέπονται συγχρωτισμοί πλήθους κόσμου σε πλατείες, παραλίες, εκκλησίες, (όπου σε χιλιάδες πιστούς έγινε την Κυριακή μετάληψη χωρίς κανένα μέσο προστασίας) και την ίδια στιγμή, επιβάλλεται εξοντωτικό πρόστιμο 10.000 ευρώ σε ζευγάρι και αντίστοιχο σε δυο φίλους που “τόλμησαν” από τις βάρκες τους, να ρίξουν “καθετή” και να ψαρέψουν, λίγο μετά τη δύση του ηλίου!

Με δυο λόγια, όπως γράφει το agriniopress.gr, οι μηχανισμοί του κράτους, ως προς τους ελέγχους για την τήρηση των περιοριστικών μέτρων, «διυλίζουν τον κώνωπα και καταπίνουν την κάμηλον»

Πληροφορίες του agriniopress.gr, αναφέρουν πως οι τέσσερις πολίτες, προτίθενται να προσφύγουν νομικά σε βάρος των αποφάσεων, να υποβάλουν ενστάσεις στο Λιμεναρχείο της Λευκάδας, να επικοινωνήσουν με την Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας και σε κάθε περίπτωση να εξαντλήσουν κάθε μέσο για να αναιρεθεί η -προφανής- αδικία που έγινε σε βάρος τους.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος, πως την επομένη του περιστατικού, το Λιμεναρχείο Λευκάδας, προχώρησε σε “διευκρινιστική ανακοίνωση” την οποία έστειλε σε ΜΜΕ του νησιού, σχετικά με την επίμαχη ΚΥΑ και την ερμηνεία της.

Πηγή: www.agriniopress.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νυχτερινή πλεύση και βραδινό ψάρεμα από σκάφος, επιτρέπονται ή απαγορεύονται;

Tags
Ψάρεμα απαγορεύσεις Καθετή Μύτικας Αιτωλοακαρνανίας Λιμεναρχείο Λευκάδας Κορονοϊός Αγρίνιο
Comodo SSL