Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Γιώργος Πολυχρονίου

Kayak Fishing: Επιλέγοντας το κατάλληλο kayak

31 Ιουλίου, 2020

Kayak Fishing: Επιλέγοντας το κατάλληλο kayak

Με ιδιαίτερη χαρά µου διαπιστώνω καθηµερινά ότι το kayak fishing αρχίζει να ενδιαφέρει όλο και περισσότερους, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τα τηλέφωνα και τα email τα οποία καταφθάνουν στο περιοδικό. Παρότι είναι λίγο πιο «µπελαλίδικος» τρόπος ψαρέµατος, αν συγκριθεί µε άλλες µεθόδους έχει τόσα πλεονεκτήµατα που το κάνουν µοναδικό, ώστε να κερδίζει συνεχώς όλο και περισσότερους οπαδούς.

Γιατί να ψαρέψουµε µε καγιάκ το έχουµε αναφέρει ξανά:
• Προσφέρει πρόσβαση σε απρόσιτους από στεριά ψαρότοπους.
• Έχει µηδενικό κόστος χρήσης (παρά µόνο ένα σχετικά λογικό κόστος απόκτησης).
• Είναι αθόρυβο και φυσικά αποτελεί έναν φοβερό συνδυασµό άθλησης και ψαρέµατος, καλύπτοντας µια τεράστια γκάµα τεχνικών.
Αναφέρω κάποιες από αυτές: συρτή, καθετή, ζοκάκι, spinning, light και medium jigging, match fishing κλπ.

Από όλες αυτές ξεχωρίζει η συρτή και κυρίως η συρτή αφρού. Αφού «παντρεύει» ιδανικά το καγιάκ µε το ψάρεµα. Είναι πραγµατικά απεριόριστοι οι συνδυασµοί τεχνικών και µπορούµε εύκολα να προσαρµόσουµε και να πραγµατοποιήσουµε κάθε λογής ψαρέµατα από την πλαστική µας «σανίδα». Για παράδειγµα, θυµάµαι ένα δυνατό ψάρεµα µε µελανούρια, κοντά σε µια απόκρυµνη ακτή της Εύβοιας.

Το δολωµένο µε ψαροδόλι αγκίστρι σε λεπτό παράµαλλο δεν κατάφερνε να κατέβει στο βυθό. Αφού τα µεγάλα µελανούρια «έτρωγαν» ελάχιστα µέτρα κάτω από το καγιάκ. Φυσικά, µε τον ίδιο εύκολο τρόπο που ψαρεύουµε, µπορούµε να χρησιµοποιήσουµε το καγιάκ για να µεταφέρουµε τον εξοπλισµό µας σε κοντινά νησάκια και να ψαρέψουµε casting, απίκο κλπ. Πολλοί µε ρωτούν για την επικινδυνότητα του ψαρέµατος µε ένα καγιάκ και όχι άδικα.

Είναι επικίνδυνο το ψάρεμα με το καγιάκ;
Οµολογώ πως και εγώ είχα ανάλογους ενδοιασµούς πριν ασχοληθώ µε αυτό. Όµως, στην πράξη είδα πως αν ακολουθήσουµε τα απαραίτητα µέτρα ασφαλείας (σωσίβιο, κουπί δεµένο, καλή γνώση της περιοχής και αξιόπιστη πρόβλεψη του καιρού) δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Σηµαντικότερο όλων όµως είναι η σωστή επιλογή ενός καγιάκ για ψάρεµα. Αφού δεν είναι όλα τα µοντέλα κατάλληλα για τέτοια χρήση. Τα σωστά fishing kayaks έχουν την απαραίτητη ευστάθεια. Είναι αναπαυτικά, προσφέρουν λειτουργικούς χώρους για τον εξοπλισµό µας και το σηµαντικότερο ανήκουν στην κατηγορία sit on top. Δηλαδή είναι αβύθιστα ακόµα και όταν γυρίσουν ανάποδα.Η σωστή επιλογή
Ιδίως το πρώτο καγιάκ πρέπει να διαλεχτεί µε ιδιαίτερη σοβαρότητα. Γιατί αν πάρουµε κάτι που δεν είναι σωστό ή κατάλληλο για το σκοπό µας, το µόνο σίγουρο είναι ότι στη θάλασσα θα βγάλουµε λάθος συµπεράσµατα σχετικά µε την τεχνική ψαρέµατος και το πιθανότερο να απογοητευτούµε.

Ψάχνοντας το «τέλειο» καγιάκ θα αναρωτηθούµε, τι είναι καλύτερο. Ένα µικρό να χωρά στο αµάξι ή ένα µεγάλο για περισσότερη ασφάλεια. Στενό για ταχύτητα ή φαρδύ για ευστάθεια; Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι µερικά µόνο από αυτά που θα συναντήσουµε στο σταυροδρόµι της µεγάλης απόφασης και µετά την ενδελεχή έρευνα αγοράς.

Ευτυχώς, οι εταιρίες έχουν ξεχωρίσει τα µοντέλα για το ψάρεµα από τα υπόλοιπα που προορίζονται για ποτάµια, κοντινές βόλτες σε θάλασσα και λίµνες κλπ. Είτε έχοντας σχεδιάσει από λευκό χαρτί ένα «ψαράδικο» σκάφος, είτε έχοντας εκ των υστέρων τοποθετήσει σε κάποιο ήδη υπάρχον µοντέλο κάποια ψαράδικα χαρακτηριστικά, καλαµοθήκες και ένα «πιασάρικο» όνοµα. Γνωστές εταιρίες έχουν δώσει µεγάλη σηµασία στα fishing kayaks, εξελίσσοντας τα συγκεκριµένα µοντέλα τους.

Μάλιστα κάποια από αυτά έχουν υιοθετήσει και βοηθητικούς τρόπους ώσης µε πετάλια ή και ηλεκτρικούς κινητήρες, όπου µπορεί µεν να ξεφεύγουν από τον καθαρόαιµο τρόπο ψαρέµατος µε καγιάκ, διευκολύνουν όµως αρκετά στο ψάρεµα αφήνοντας τα χέρια ελεύθερα. Για τα υπόλοιπα, πιο συµβατικά fishing kayaks, θα πρέπει να αναζητήσουµε χαρακτηριστικά πιο ταιριαστά στον τρόπο και τον τόπο ψαρέµατος.

Αν για παράδειγµα µας ενδιαφέρει να διανύουµε µεγάλες αποστάσεις ψαρεύοντας συρτή για τονοειδή, κυνηγούς, λούτσους κλπ. Θα πρέπει να προσανατολιστούµε προς µεγάλα σκάφη, µήκους 4,5 µέτρων. Τα οποία αναπτύσσουν µεγαλύτερες ταχύτητες χωρίς να χρειάζονται εντατικό κουπί και στερούνται σε ευελιξία και ευστάθεια.

Το αυξηµένο βάρος σε σχέση µε ένα µικρότερο, κάνει λιγότερο εύκολη την µετακίνησή του στην στεριά, το φόρτωµα στο αµάξι κλπ. Αν και υπάρχουν τρόποι να µετακινήσουµε ακόµα και το πιο βαρύ καγιάκ µόνοι µας µε την χρήση φορητού τρέιλερ µεταφοράς µε φουσκωτούς τροχούς, ιδανικούς για την άµµο.

Από την άλλη, αν ψαρεύουµε µε jigging ή καθετή και θέλουµε ένα µικρό, εύχρηστο καγιάκ µε µεγαλύτερο χώρο στο deck και καλύτερη ευστάθεια, θα αναζητήσουµε ένα πιο φαρδύ µοντέλο πλάτους 0,75 µέτρων και µήκους 3,5. Βέβαια υπάρχουν και ενδιάµεσα µοντέλα τα οποία συνδυάζουν λίγο από όλα. Με µήκος γύρω στα 4 µέτρα και πλάτος 0,75. Αντιλαµβάνεστε δηλαδή πως η σχεδίαση του σκάφους παίζει ουσιαστικό ρόλο στην πλεύση και την ευστάθεια. Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να λαµβάνεται υπόψη πριν την τελική επιλογή.

Τα κατάλληλα kayak για ψάρεµα έχουν χώρους για καλαµοθήκες, βυθόµετρο, ψυγείο πάγου καθώς και ό,τι άλλο µπορεί να εξυπηρετήσει στο ψάρεµά µας.

Άλλες ουσιαστικές λεπτοµέρειες, είναι η άνετη θέση καθίσµατος για να κάνουµε κουπί όσο γίνεται πιο ξεκούραστα και αναπαυτικά. Η ευκολία εισόδου στο νερό και εξόδου από αυτό, η άνετη και απροβληµάτιστη αποθήκευσή του, να διαθέτει βάρος τέτοιο ώστε να βολεύει στις µετακινήσεις σας. Φυσικά να έχει την απαραίτητη άνωση για να θα είναι ικανό να «σηκώσει» το βάρος µας και το βάρος του εξοπλισµού µας.

Επιπροσθέτως, από ένα καγιάκ ψαρέµατος ζητάµε χώρους στο κατάστρωµα (επίπεδες επιφάνειες). Αυτό γίνεται για να µπορούµε να τοποθετήσουµε καλαµοθήκες και λοιπό εξοπλισµό. Τα σηµεία αποθήκευσης παρελκόµενων ψαρέµατος, ψυγείων πάγου κλπ, καθώς και στεγανά καπάκια για να κρατήσουµε µακριά το νερό από τις αποθήκες και να διατηρήσουµε την πλευστότητα. Ακόµα και στην σπάνια περίπτωση ανατροπής του.

Σε αυτό το σηµείο θα ήθελα να κάνω µία παρένθεση σχετικά µε την ευστάθεια και την ισορροπία του kayaker πάνω στο σκάφος του. Ένα πράγµα που µε απασχολούσε πολύ πριν δοκιµάσω για πρώτη φορά. Πίστευα πως το πέσιµο στο νερό και ακόµα χειρότερα το αναποδογύρισµα της «σανίδας», είναι κάτι που συµβαίνει συχνά πυκνά. Μέγα λάθος! Στην πραγµατικότητα είναι δύσκολο να βρεθείς στο νερό.

Αν προσέξουµε τον εξής βασικό κανόνα, ποτέ δε θα αντιµετωπίσουµε τέτοιο πρόβληµα. Θα πρέπει να διατηρούµε (κινούµε) το κεφάλι εντός του πλάτους του σκάφους. Δηλαδή να µη σκύβουµε εκτός του καγιάκ, γιατί όπου πάει το κεφάλι θα ακολουθήσει και το σώµα. Όταν κωπηλατούµε ή ψαρεύουµε, έτσι και αλλιώς το σώµα µας βρίσκεται στο κέντρο του καγιάκ. Ο κίνδυνος ανατροπής ελλοχεύει όταν θελήσουµε να πάρουµε κάτι πίσω µας. Ο µόνος ασφαλής τρόπος είναι να γυρίσουµε πλάγια. Βουτώντας τα πόδια µας στο νερό και έπειτα να σκύψουµε προς την πρύµνη. Έτσι δεν πρόκειται να βρεθούµε στο νερό για κανένα λόγο. Μάλιστα, αυτή η «στάση» ξεκουράζει τον kayaker, ενώ θεωρείται ιδανική για το ψάρεµα της καθετής.

Όµως επειδή όλο και κάποιος καινούριος αναγνώστης θα διαβάσει το άρθρο, καλό είναι να το γνωρίζει. Αφού πρόκειται για το θεµελιώδη κανόνα προκειµένου να µην έχουµε κάποια πτώση στη θάλασσα. Αυτά προς το παρόν για την ευστάθεια. Όπως αντιλαµβάνεστε από τα παραπάνω, όσο πιο φαρδύ είναι το σκάφος τόσο µεγαλύτερη είναι η ευστάθειά του. Ενώ το µήκος έχει άµεση σχέση µε την ταχύτητα.

Tags
Kayak Fishing Σωστή Επιλογή Kayak Ψάρεμα με Kayak
Comodo SSL