Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Γιώργος Τυρίκος - Εργάς

Light rock fishing: Οι ιδανικές ώρες και εποχές του LRF

8 Φεβρουαρίου, 2023

Light rock fishing: Οι ιδανικές ώρες και εποχές του LRF

Από τότε που θυµάµαι τον εαυτό µου να ψαρεύει, υπάρχουν δυο στιγµές µέσα στη µέρα που άκουγα από όλους να θεωρούνται ιδανικές για ψάρεµα: το ξηµέρωµα και το σούρουπο.

Όλοι λίγο πολύ ξυπνάµε άγρια µεσάνυχτα για να είµαστε το χάραµα στην παραλία και όλοι βιαζόµαστε να φύγουµε το µεσηµέρι από το σπίτι, πριν σουρουπώσει, ώστε να προλάβουµε να ρίξουµε στο σούρουπo. Και αυτό άσχετα από την ψαρευτική τεχνική του καθενός.

Μετά από αρκετά χρόνια στο LRF, µπορώ πλέον να πω µε σιγουριά πως για µένα το ξηµέρωµα και το σούρουπο είναι απλά … οι χειρότερες ώρες για τη συγκεκριµένη τεχνική. Σε αυτό το άρθρο θα δούµε ποιες µου έχουν αποδειχθεί καλύτερες, καθώς και άλλες διάφορες πληροφορίες για το «πότε» και το «πώς» του LRF.

 

Χειµώνας ή καλοκαίρι;
Το κλισέ γύρω από το LRF, είναι πως αποτελεί κυρίως καλοκαιρινό ψάρεµα. Σε αυτό πιστεύω έχει παίξει µεγάλο ρόλο η αίσθηση πως το καλοκαίρι είναι η θάλασσα κάπως πιο γαληνεµένη, οι ακτές πιο προσβάσιµες και το ψάρεµα πιο άνετο το απογευµατάκι, και πως τελικά η συγκεκριµένη τεχνική αποδίδει καλύτερα σε ήπιες συνθήκες.

Ίσως ο ερχοµός των κοκαλιών (αλίευµα πολύ κοινό στο LRF), τα µελανούρια σε µεγαλύτερους αριθµούς και οι ζαργάνες σε αφθονία, να έχουν επίσης ενισχύσει την αίσθηση πως το LRF είναι καλοκαιρινό ψάρεµα. Κι όµως, υποστηρίζω πλέον µετά λόγου γνώσεως, πως τόσο το καλοκαίρι, όσο και ο χειµώνας, γενικά τόσο οι ψυχροί, όσο και οι θερµοί µήνες του χρόνου, όλοι ανεξαιρέτως προσφέρονται για LRF.

Σαργοί
Ο χειµώνας προσφέρεται πολύ περισσότερο για τους µεγάλους σαργούς. Είναι η περίοδος που γυαλώνουν για να αναπαραχθούν. Τότε είναι πολύ επιθετικοί και θα χτυπήσουν το τεχνητό µας όχι µόνο για να φάνε, αλλά και για να διώξουν τον παρείσαρκτο από την περιοχή τους.

Μελανούρια
Τα µεγαλύτερα µελανούρια του χρόνου, θα τα βρούµε τέλη Οκτώβρη-αρχές Νοέµβρη, αλλά και βαθιά µέσα στο χειµώνα. Μπορεί να µην είναι πολλά και κοπαδιαστά, φτάνουν όµως σε εντυπωσιακά µεγέθη και δίνουν αξέχαστες µάχες.

Λαβράκια
Τα µεγάλα λαβράκια του χειµώνα, που έχουν πλέον µάθει τα πάντα, θα ξεγελαστούν από finesse τεχνικές όπως το LRF. Στο χέρι µας είναι να τα προσεγγίσουµε και να ανέβουµε ψαρευτικό επίπεδο, καθώς ο δείκτης δυσκολίας του να βγάλεις ένα µεγάλο λαβράκι µε τόσο λεπτά εργαλεία είναι πολύ ανεβασµένος.

Τσιπούρες και µουρµούρια
Τσιπούρες και µουρµούρια µας περιµένουν επίσης σε µεγάλα µεγέθη το χειµώνα, σε αλιευτικά καταφύγια, κοφτά βράχια που συνορεύουν µε λασπώδη βυθό και ποσειδωνία, και είναι ιδιαίτερα επιρρεπή σε ψάρεµα µε βιοδιασπώµενα και σιλικονάκια. Ίσως είναι καιρός να δοκιµάσουµε εκείνο το solid καλάµι επιτέλους!

Μεσηµέρι, η παρεξηγηµένη ψαρο-στιγµή!
Τα καλύτερα ψάρια στο LRF, τα έχω πάρει από τις 10 το πρωί έως χοντρικά τις 3 το µεσηµέρι, µε αποκορύφωµα εκεί γύρω στις 12. Και αυτό, ψαρεύοντας σε πολλά σηµεία από το Βόρειο έως το Νότιο Αιγαίο. Η πιο παρεξηγηµένη ώρα, η αποκαλούµενη «νεκρή» ώρα, ήταν για µένα πάντοτε η καλύτερη.

Σας καλώ να το δείτε προσεκτικά! Πολύ µεγάλοι σαργοί σε micro-minnows, θρυλικά µελανούρια, τσιπούρες διόλου ευκαταφρόνητες και λαβράκια, έχουν παραδοθεί ακριβώς γύρω από το «σταύρωµα» της µέρας! Είναι νοµίζω η αποδοτικότερη στιγµή για LRF του εικοσιτετραώρου.

Φουρτούνα ή γαλήνη;
Εκ των πραγµάτων, το LRF δυσκολεύει όσο δυσκολεύουν και οι συνθήκες. Γιατί όµως να ταλαιπωρείται κανείς; Με απόλυτη γαλήνη και καθαρά νερά, µέρα µεσηµέρι το LRF αποδίδει τα µέγιστα!

Μπορεί σε ορισµένους φίλους αυτό να ακούγεται εξωφρενικό: σαργοί µέρα µεσηµέρι, σε απόλυτη γαλήνη; Μόνος µου σύµµαχος, τα πάµπολα βίντεο που έχω ποστάρει στο κανάλι µου. Σας µιλώ ειλικρινά, ούτε εγώ δε θα πίστευα πόσο αποδοτικές είναι αυτές οι συνθήκες, αν τελικά δεν το έβλεπα. Η γαλήνη, τα καθαρά νερά, η άπνοια, παύουν να είναι αντίπαλοι πια και γίνονται η ιδανική συνθήκη για LRF!

LRF τη νύχτα;
∆ουλεύουν τα τεχνητά και τα πλανάκια τη νύχτα; Και βέβαια δουλεύουν. Και µάλιστα ακόµα και σε γρήγορες ανακτήσεις. Τα δικά µας µάτια δεν έχουν φτιαχτεί για να βλέπουν βράδυ στο υγρό στοιχείο, εδώ όµως έχουµε να κάνουµε µε θηρευτές που έχουν εξελιχθεί να τρώνε νύχτα και µάλιστα µε τεράστια επιτυχία. Πλάσµατα που κυνηγούν µε την όραση, την όσφρηση, την ακοή και τις αισθήσεις από την πλευρική τους γραµµή, η οποία αποτελεί σηµαντικότατο όργανο για κάθε ψάρι.

Ας δώσουµε τη ΝΥΧΤΑ προσοχή σε:
• βιοδιασπώµενα: εκτός από την κίνηση, έχουν οσµή και γεύση, οπότε θα εντοπιστούν εύκολα σε κάθε συνθήκη φωτός.

• glow εξοπλισµό: πολύχαιτα, γαρίδες, µαλάκια και άλλα πλάσµατα λείας, έχουν βιοφωτισµό, δηλαδή εκπέµπουν λάµψη από µόνα τους. Οι glow µολυβοκεφαλές και γενικά οι glow λεπτοµέρειες στα τεχνητά µας, µιµούνται αυτές τις ιδιότητες και γίνονται αισθητές πολύ εύκολα.

• Οn the drop: η λεία που βουλιάζει από ψηλά προς τον πυθµένα το βράδυ, µιµείται τη φυσική ροή τροφής στον κιρκαδιανό ρυθµό των πλασµάτων, και ακολουθεί την καθηµερινή µετανάστευση πλαγκτόν από τον βυθό προς τα ανώτερα στρώµατα του νερού και πάλι πίσω. Με πολύ ελαφριές µολυβοκεφαλές και slow πλανάκια, αυτό το «πέσιµο» τροφής τη νύχτα, είναι πράγµα που πρέπει να µιµηθούµε.

• Πλάσµατα όπως σαλούβαρδοι και µεγάλες τσιπούρες, δεν θα χτυπούσαν σχεδόν ποτέ µέρα, οπότε µια νέα γκάµα αλιευµάτων ανοίγεται µπροστά µας! Για τους λάτρεις του λεπτεπίλεπτου: καρδινάλιοι, µπαλαδάκια, σούροι, καπόνια … ένας απέραντος κόσµος οµορφιάς.

• Να εκµεταλλευτούµε τις σκιές στα λιµάνια, ειδικά αυτήν που φτιάχνει το φως ακριβώς κάτω από τα πόδια µας. Το παιχνίδι πατωτά µε σιλικόνες και βιοδιασπώµενα, φέρνει εκπλήξεις. Εφόσον είµαστε στις παρυφές του φωτός σε λιµάνι, ας επικεντρώσουµε τα πλανάκια και τα τεχνητά εκεί που αυτό «σβήνει».

Tags
Light Rock Fishing Τα ψάρια και οι εποχές τους Τσιπούρα Σαργός Μελανούρια Ψάρεμα από ακτή Μουρμούρα Εξοπλισμός Λαβράκια Νυχτερινό Ψάρεμα Εποχές Spinning
Comodo SSL