Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Νίκος Εικοσιπεντάκης

Mολύβι φύλακας: Μαγιάτικα με δόλωμα ζωντανό τονάκι

20 Ιανουαρίου, 2023

Mολύβι φύλακας: Μαγιάτικα με δόλωμα ζωντανό τονάκι

Όσοι µε γνωρίζετε διαβάζοντας τα τεύχη του Boat & Fishing, θα ξέρετε ότι ένα από τα αγαπηµένα µου θηράµατα είναι τα µεγάλα µαγιάτικα. Έχω γράψει αρκετά άρθρα για το ψάρεµά τους µε ζωντανά δολώµατα όπως οι λούτσοι και τα νωπά καλαµάρια.

Σε αυτό το άρθρο θα µιλήσουµε για ένα ζωντανό δόλωµα πολύ αποδοτικό και συνάµα δύσκολο, το τονάκι. Αυτό που το κάνει δύσκολο, δεν είναι τόσο η εύρεση, αλλά κυρίως η συντήρηση και η δόλωσή του.

«Πουθενά» οι λούτσοι
Τα τελευταία χρόνια ψαρεύω τα µεγάλα µαγιάτικα µε ζωντανό λούτσο. Άλλες φορές µε επιτυχία και άλλες µε αποτυχία. Λέω αποτυχία, γιατί υπήρχαν φορές που έκανα συρτή για λούτσους από το χάραµα και δεν κατάφερνα να βρω δόλωµα. Αφού λοιπόν έπρεπε να βρω ένα άλλο δόλωµα για να ψαρέψω, η πρώτη µου σκέψη ήταν το τονάκι. Είναι πιθανό να το γνωρίζετε και σαν «ντασκάκι» ή «καρβούνι. Όπως και να το έχετε ακούσει, πρόκειται για το ίδιο ψάρι.

Η έμπνευση!
Ο λόγος που το µυαλό µου πήγε σ’ αυτό το δόλωµα, ήταν γιατί κάποτε βρήκα στο στοµάχι ενός µεγάλου µαγιάτικου ένα εναµισόκιλο τονάκι! Εξαιτίας αυτού του γεγονότος αλλάξαμε τακτική και αρχίσαμε την αναζήτηση. Η αναζήτηση δεν είχε να κάνει με τον τόπο που θα βρίσκαµε τα τονάκια. Μιας και την εποχή που αναζητώ τα µαγιάτικα, τα τονάκια βρίσκονται σχεδόν παντού. Είχε να κάνει τόσο με τον τρόπο που θα τα πιάναµε, όσο και με τον τρόπο που θα τα κρατούσαµε ζωντανά και τελικά θα τα δολώναµε σωστά.

Εναλλαγή μεταξύ των τεχνικών ψαρέματος
Όλα φαίνονταν εύκολα στο µυαλό µας και έτσι αρχίσαµε την αναζήτηση για δόλωµα µε έναν τρόπο ψαρέµατος διαφορετικό από αυτό που θα αναζητούσαµε τα µαγιάτικα.

Το πρώτο τονάκι που πιάστηκε στις σαλαγκιές των τεχνητών µας, είχε καρφωθεί µέσα στα βράγχια. Αυτό είχε ως αποτέλεσµα να πεθάνει µόλις το δολώσαµε. Έτσι αλλάξαµε τεχνητά και ψαρέψαµε µε την παραδοσιακή συρτή που χρησιµοποιείται για τονάκια, µια συρτή γνωστή σε όλους.

Τα ζωντανά τονάκια αποτελούν µια δυνατή επιλογή για το ψάρεµα του µεγάλου µαγιάτικου

Με αυτήν τη συρτή συνεχίσαµε το ψάρεµα των καρβουνιών, έχοντας καλές πιθανότητες για περισσότερα, αλλά κυρίως πιο υγιή δολώµατα. Χωρίς σοβαρούς τραυµατισµούς τα καρβούνια είναι πιο ανθεκτικά σε διάρκεια και πολύ πιο δελεαστικά σε όψη και κίνηση.

Η συντήρηση του ζωντανού
Το επόµενο πρόβληµα που αντιµετωπίσαµε, ήταν να συντηρήσουµε το δόλωµά µας µέχρι το σηµείο που θα ψαρεύαµε. Στην αρχή είχαµε το πλεονέκτηµα στον τόπο που αναζητούσαμε τα µαγιάτικα να υπάρχουν και αρκετά τονάκια. Οπότε όταν πιάναµε το δόλωµα το ρίχναµε αµέσως στα ψάρια.

Αυτό δεν κράτησε για πολύ, µιας και κάποιες μέρες, ενώ υπήρχαν τα τονάκια, τα μαγιάτικα δε χτυπούσαν εκεί. Επόμενο ήταν να τα αναζητήσουμε σε νέους, πιο µακρινούς τόπους. Εάν όμως δεν βρίσκαμε λύση για το πρόβληµα της συντήρησης των δολωµάτων αυτό ήταν ανέφικτο.

Δοχείο ιδιοκατασκευή: Για να διατηρηθούν ζωντανά τα τονάκια χρειάζεται µια πατέντα σαν κι αυτή. Kάθε σωλήνας φιλοξενεί ένα ψάρι και διαθέτει σεντίνα µε συνεχή παροχή φρέσκου θαλασσινού νερού

Η πατέντα
Γνώριζα από παλιά ότι το τονάκι δε ζει µέσα σε ένα δοχείο µε νερό, όπως το καλαµάρι και ο λούτσος. Αποφάσισα να φτιάξω µια πατέντα για τη συντήρηση των µικρών τόνων που βρήκα στο διαδίκτυο. Έτσι µετά από πολλές ήµερες και αρκετό ψάξιµο είχα λύσει όλα τα θέµατα και ήµουν έτοιµος για ψάρεµα.

Ξεκινήσαµε την αναζήτηση του δολώµατος σε τόπους που είχαµε πιάσει παλιότερα ή τα είχαµε δει να παίζουν στον αφρό. Αποφασίσαµε να δοκιµάσουµε µε δύο καλάµια, ένα µε την παραδοσιακή συρτή και ένα µε τεχνητό raglou, µε ταχύτητα περίπου 4-5 µίλια. Αφού εξασφαλίσαµε το πολυπόθητο δόλωµά µας, το βάλαµε µέσα στο δοχείο ιδιοκατασκευή και γραµµή για τον τόπο που θα αναζητούσαµε τα µαγιάτικα!

Ο εξοπλισμός
Για τον εξοπλισµό έχω ξαναγράψει, οπότε επαναλαµβάνω λίγο περιληπτικά. Το καλάµι µας θα είναι κατηγορίας 30 έως 50 λιµπρών και το νήµα µας PE 2.5-3. Η πετονιά µας διαµέτρου µεγαλύτερης των 0.90mm και στην αρµατωσιά µας θα προτιµήσουµε νήµα (assist line) αντοχής 200lb, εξοπλισµένο µε 2-3 µεγάλα αγκίστρια.

Η δόλωση
Η δόλωση είναι δύσκολη και χρειάζεται γρήγορες και σωστές κινήσεις. Σε αυτό το στάδιο µε βοήθησαν πολύ µερικά βίντεο από το διαδίκτυο και έτσι έµαθα τη σωστή δολωσιά. 

Η μάχη με το μαγιάτικο
Αφού λοιπόν είναι όλα έτοιµα και έχουµε δολώσει το ζωντανό µας, θα ξεκινήσουµε το ψάρεµά µας µε µολύβι φύλακα. Η ταχύτητά µας µε αυτό το δόλωµα µπορεί να φθάσει µέχρι και το 1-1.5 µίλι, µιας και είναι ένα πελαγίσιο ψάρι που αντέχει αρκετά.

Τα µαγιάτικα περιφέρονται στα µεσόνερα, οπότε το δόλωµα θα πρέπει να κινείται και αυτό στα µεσόνερα, έτσι ώστε να έχουµε περισσότερες πιθανότητες. Το τονάκι µας θα κινείται νευρικά µέσα στο νερό και µάλιστα θα το «ακούµε» πολύ δυνατά στο καλάµι µας. Όταν όµως αντιληφθεί το µαγιάτικο, πραγµατικά θα τρελαθεί και θα αρχίσει να χτυπάει µε δύναµη.

Κατά την άποψή µου θα πρέπει να αφήσετε το µαγιάτικο να φάει καλά, να νιώσετε τη µύτη του καλαµιού να κατεβαίνει δυνατά και τότε να κάνετε ένα πολύ δυνατό κάρφωµα.

Η µάχη µε ένα µεγάλο µαγιάτικο πραγµατικά θα µείνει χαραγµένη στο µυαλό σας, γι’ αυτό απολαύστε τις καλές θάλασσες όσο περισσότερο µπορείτε!

Tags
Συντήρηση δολωμάτων Ζωντανό δόλωμα Μολύβι Φύλακας Ψάρεμα Μαγιάτικου Ντάσκα Μαγιάτικο Ψάρεμα από Σκάφος Ψάρεμα από βάρκα
Comodo SSL