Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Αντώνης Ιωνάς

Παραγάδι: Συντήρηση εξοπλισμού

9 Σεπτεμβρίου, 2022

Παραγάδι: Συντήρηση εξοπλισμού

Όπως σε όλες τις τεχνικές ψαρέµατος, έτσι και στο παραγάδι πρέπει να συντηρούµε κατά διαστήµατα τα εργαλεία που χρησιµοποιούµε, για να είναι πάντα στην καλύτερη δυνατή κατάσταση και να πιάνουν ψάρια.

Ευτυχώς στο παραγάδι τα πράγµατα είναι αρκετά απλά για τον ερασιτέχνη ψαρά, αφού δεν µπλέκεται µε µηχανισµούς, καλάµια και άλλα εργαλεία, αρκετές φορές δύσκολα στη συντήρησή τους. Εδώ µε πετονιά, αγκίστρι και ορισµένα βασικά παρελκόµενα ακόµη τα πράγµατα αποκτούν νέα όψη.

Η συντήρηση στον εξοπλισµό µας χωρίζεται σε δύο κατηγορίες,

  1. σε αυτή του βασικού εξοπλισµού (παραγάδι), και σε εκείνη του βοηθητικού, δηλαδή καλαδούρια, φελά και µολύβια, λεκάνες και
  2. ότι άλλο θεωρεί ο καθένας µας εξοπλισµό του. 

∆ηλαδή το να έχεις την απόχη σου σε καλή κατάσταση και το γάντζο κοφτερό στο σκάφος, αλλά και τα µαχαίρια σου ακονισµένα αποτελεί µέρος της συντήρησης και όχι µόνο για την τεχνική του παραγαδιού στην οποία εµείς θα αναφερθούµε.

Το προσεκτικά µαζεµένο στη λεκάνη παραγάδι θα µας διευκολύνει στο νετάρισµά του.

Το παραγάδι µας – Νετάρισµα
Το νετάρισµα του παραγαδιού µας είναι η βασική συντήρησή του.

Ένας κανόνας που πρέπει να ακολουθεί ο ερασιτέχνης παραγαδιάρης είναι η αντικατάσταση του παραγαδιού του µετά από πέντε-έξι καλαρίσµατα. Για ορισµένα παραγάδια βέβαια ίσως θα ήταν προτιµότερη η αντικατάσταση µετά από τρεις χρήσεις, αλλά για να µη φανούµε υπερβολικοί θα πούµε πέντε.

Ευτυχώς, το κοστολόγιο αυτής της αντικατάστασης είναι µικρό, αφού το µόνο που θα χρειαστούµε είναι µάνα και αγκίστρια, µιας και η πετονιά για τα παράµαλλα µας δίνει αρκετά παραγάδια.

Όσον αφορά όµως στο θέµα του νεταρίσµατος, ο ερασιτέχνης θα πρέπει να δίνει ιδιαίτερη σηµασία. Όταν νετάρουµε το παραγάδι µας, θα πρέπει να το φέρουµε σε µία κατάσταση ίδια για να µην πω καλύτερη από την αρχική.

Η αλλαγή του φελλού στη λεκάνη ή το γύρισµα πάνω κάτω, είναι κάτι που χρειάζεται να γίνεται τακτά.

Νετάρω δε σηµαίνει βάζω το εργαλείο σε άλλη λεκάνη, νετάρω θα πει αφαιρώ κάθε τι περιττό υπάρχει µέσα στη λεκάνη, αντικαθιστώ τα σκουριασµένα αγκίστρια και όσα έχουν χάσει το αρπάδι τους και δεν καρφώνουν.

Νετάρω, θα πει τσεκάρω το παράµαλλο σε όλο του το µήκος µήπως έχει φθαρεί σε κάποιο σηµείο (ψηλά ή χαµηλά), ελέγχω τη µάνα εκατοστό-εκατοστό όπου φαίνεται γδαρµένη εξαιτίας κάποιου µπλεξίµατος σε βράχο και αφού «σηµαδέψω» όλο το κοµµάτι της πετονιάς µε την αλλαγµένη υφή, κόβω και µατίζω τη µάνα.

Άρα έχουµε και λέµε: οι φθαρµένες πετονιές αντικαθιστώνται άµεσα, τα αγκίστρια τσεκάρονται και ανάλογα, τα αλλάζουµε, ή αν χρειάζεται τα λιµάρουµε λίγο µε έναν ακονιστή αγκιστριών ώστε να αρπάζουν. Μην παραξενεύεστε αν καµιά φορά βρείτε να λείπουν όλα τα δολώµατα στο σήκωµα του παραγαδιού αλλά ψάρια πουθενά…

Πώς να έχει ψάρια αν τα αγκίστρια δεν τρυπάνε;

Ο ηλεκτρικός µηχανισµός βοηθά στην εύκολη ανέλκυση του παραγαδιού από τα βαθιά, δίνοντάς µας καλύτερη τοποθέτησή του στη λεκάνη, µε αποτέλεσµα ένα εύκολο νετάρισµα.

Παρελκόµενα
Θα ξεκινήσουµε τη συντήρηση των βοηθητικών εργαλείων του παραγαδιού από τα καλαδούρια µας. Αυτό το κάνω εσκεµµένα, µιας και πρόκειται για το κοµµάτι του εξοπλισµού που µπορεί να µας αφήσει όλο το παραγάδι στο βυθό αν δεν είναι σωστό. «Αδύναµο κρίκο» αποτελούν πρώτα-πρώτα οι σηµαδούρες µας, εξαιτίας της κατασκευής τους από πλαστικό και της συνεχόµενης έκθεσής τους στον ήλιο.

Η έντονη ηλιακή ακτινοβολία τις αλλοιώνει σηµαντικά, µε αποτέλεσµα µετά από καιρό να αλλάζει η µοριακή δοµή του πλαστικού, και χάνοντας τη συνοχή του, να σπάει. Βέβαια, δε µπορούµε να πούµε πως χαλάνε πάρα πολύ εύκολα, αλλά καλό είναι κατά διαστήµατα να τις ελέγχουµε. Το πιο βασικό κοµµάτι του καλαδουριού µας είναι το σχοινί. Για να ξεκαθαρίσουµε ορισµένα πράγµατα, θα πρέπει να πούµε πως υπάρχουν σχοινιά και σχοινιά για αυτή τη δουλειά.

Ανάλογα µε το τι θέλει να αγοράσει ο καθένας, έχει και τη δική του συντήρηση. ∆ηλαδή υπάρχει το κουραλόν, ένα σχοινί βυθιζόµενο το οποίο θεωρείται το καλύτερο για χρήση σε καλαδούρια, µιας και η αντοχή του είναι τεράστια σε δύναµη και ανθίσταται περισσότερο στις φθορές του χρόνου, υπάρχουν όµως και τα άλλα, σαφώς φθηνότερα, τα οποία δεν αντέχουν στο χρόνο και αν δεν το έχετε δει, πραγµατικά δε µπορείτε να φανταστείτε πως γίνονται όταν αλλοιωθούν από τον ήλιο. Τρίβονται και γίνονται στην κυριολεξία σκόνη.

Τα σκουριασµένα και ταλαιπωρηµένα αγκίστρια πρέπει να τα αλλάζουµε.

Αυτό φυσικά δε σηµαίνει πως αν τα αλλάζουµε µόλις ανακαλύψουµε σηµαντικές φθορές και αλλοιώσεις δεν κάνουν για τη δουλειά µας, απλά χρειάζεται προσοχή για να µην µείνουν τα παραγάδια στο βυθό από κοµµένα σχοινιά που δεν κατάφεραν να ανέβουν στο σκάφος.

Ένα ακόµα σηµείο που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής στα καλαδούρια, είναι τα λεπτότερα σχοινάκια για το δέσιµο των βαριδιών µας, τα οποία επίσης χρειάζονται έλεγχο ανά τακτά χρονικά διαστήµατα. Στη συνέχεια, θα κάνουµε συντήρηση στα φελά και τα µολύβια µας.

Η συντήρηση αυτή έχει να κάνει µε την ανάγκη νέων δεσιµάτων, ανάλογα µε τον τρόπο που τα τοποθετούµε στο παραγάδι µας. Επειδή όµως-ιδιαίτερα- τα βαρίδια πολλές φορές χάνονται, καλό είναι να τα αντικαθιστούµε για να µη µας λείπουν όταν τα χρειαζόµαστε.

Τσεκάρουµε επίσης τις παραµάνες αν τις χρησιµοποιούµε στα καλαδούρια, γιατί και αυτές χαλάνε µε το χρόνο, και τέλος ερχόµαστε στη λεκάνη, το τελευταίο από τα παρελκόµενά µας. Εδώ τα πράγµατα είναι ακόµα πιο απλά, αφού οι λεκάνες δε χρειάζονται τίποτα το ιδιαίτερο.

Μια που θα τις αγοράσουµε και µια που θα τις αλλάξουµε εξαιτίας της φθοράς του χρόνου. Απλά που και που τσεκάρουµε τη λωρίδα του φελλαριού καρφώµατος των αγκιστριών, µήπως και από τα πολλά καρφώµατα έχουν ανοίξει παντού τρύπες. Αν διαπιστώσουµε κάτι τέτοιο, το µόνο που κάνουµε είναι να τουµπάρουµε το πάνω-κάτω και την επόµενη φορά το αντικαθιστούµε, µιας και θα έχουν καταστραφεί και οι δύο πλευρές του.

Ιδιαίτερη προσοχή θέλουν και οι χαρακιές, γιατί αν έχουν ανοίξει πολύ (µαλακιά λωρίδα) δεν κρατάνε το δολωµένο αγκίστρι. Βλέπετε λοιπόν πως δεν υπάρχει κάτι πολύ ιδιαίτερο στο να συντηρήσουµε τον εξοπλισµό µας, αν όµως κάτι δε γίνει έγκαιρα και προσεκτικά, δυστυχώς µπορεί να χάσουµε όλο µας το εργαλείο. Συντηρούµε λοιπόν µε προσοχή, για να ψαρεύουµε σωστά και να πιάνουµε ψάρια.

Από τα βασικότερα κοµµάτια του καλαδουριού, είναι το σκοινί που πρέπει να ελέγχεται σε τακτά χρονικά διαστήµατα, ιδιαίτερα όταν δεν είναι καλής ποιότητας.

Ακολουθήστε το boatfishing.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις θαλασσινές ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Tags
Παραγάδι Ψάρεμα από Σκάφος Συντήρηση Εξοπλισμού Παραγαδιού
Comodo SSL