Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Θανάσης Νίκας

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Καλάμι TIBORON της SPORTEX

14 Ιουλίου, 2016

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Καλάμι TIBORON της SPORTEX

 

Αυτή τη φορά θα µιλήσουµε για ένα καλάµι spinning το οποίο δοκιµάσαµε, ψαρεύοντας σε όλες σχεδόν τις συνθήκες που µπορεί να συναντήσει κανείς, και αν µη τι άλλο µας άφησε πολύ ξεχωριστές εντυπώσεις. Ο λόγος για το Tiboron AB 2402 της Γερµανικής εταιρείας Sportex, µήκους 2.40 m και cw 15-40 gr.

Tiboron_Sportex_fournaris_03Για αρχή θέλω να εξηγήσω τι είναι αυτό που κάνει το Tibοron τόσο διαφορετικό, τόσο για µένα, όσο πιστεύω και για την πλειοψηφία των Ελλήνων spinners. Στην χώρα µας έχουµε σε µεγάλο βαθµό επηρεαστεί αλιευτικά από την µακρινή Ιαπωνία. Εποµένως, όσον αφορά στον εξοπλισµό µας έχουµε υιοθετήσει τα ιαπωνικά στάνταρ και είµαστε συνηθισµένοι να ψαρεύουµε µε καλάµια κατασκευασµένα µε βάση την ιαπωνική νοοτροπία γύρω από το spinning. Πίστευα λοιπόν ότι το Tiboron της Sportex είναι άλλο ένα καλάµι µε καλά «ονοµαστικά» χαρακτηριστικά. Αυτό φυσικά, πριν το πιάσω πρώτη φορά στα χέρια µου!

Tiboron_Sportex_fournaris_04Η άµεση εντύπωση που παίρνει κανείς βλέποντας πρώτη φορά το Tiboron, είναι ότι πρόκειται σαφώς για ένα ιδιαίτερα ποιοτικό και µελετηµένο κατασκευαστικά µοντέλο, µε πανέµορφη σχεδίαση και αισθητική. Ο συνδυασµός µαύρου και χρυσού χρώµατος, µε το διακεκοµµένο µαύρο EVA στη λαβή, µαγνητίζει αµέσως το βλέµµα. Με µια δεύτερη µατιά, παρατηρεί κανείς τη λαβή FUJI TVS, που είναι φτιαγµένη έτσι ώστε να εξασφαλίζει το καλύτερο δυνατό κράτηµα του καλαµιού και τέλεια µετάδοση των «πληροφοριών» από το καλάµι στο χέρι µας. Ακόµα, οι οδηγοί του είναι «K» SiC της Fuji, µια εταιρεία που δε χρειάζεται συστάσεις και εγγυάται τη µέγιστη ανθεκτικότητα των οδηγών ακόµα και κάτω από µακροχρόνια χρήση στο αλάτι.

ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ

Tiboron_Sportex_fournaris_05Ας µιλήσουµε τώρα για τη συµπεριφορά του Tiboron στο ψάρεµα. Πρώτα από όλα, να επανέλθω στα προαναφερθέντα περί ιαπωνικής και ευρωπαϊκής νοοτροπίας κατασκευής καλαµιών. Το κύριο στοιχείο που δείχνει ότι το Tiboron είναι ευρωπαικής κατασκευής, είναι το µήκος των 2.40 m για max cw 40 gr. Πράγµατι, σε τέτοιo cw τα ιαπωνικά καλάµια είναι σχεδόν πάντα πολύ µακρύτερα, πράγµα που σε κάποιες περιπτώσεις δεν εξυπηρετεί. Το Tiboron λοιπόν, έρχεται να καλύψει τα κενά για όλες εκείνες τις περιπτώσεις που θέλουµε ένα όχι πολύ µακρύ καλάµι, το οποίο να µπορεί ωστόσο να διαχειριστεί σωστά τεχνητά των 25 και πάνω γραµµαρίων. Μιλώντας για τεχνητά και µε βάση τα όσα γνωρίζαµε ως τώρα, το cw των 40 gr παραπέµπει σε ένα καλάµι «κουτσουράκι», δηλαδή ένα καλάµι αρκετά σκληρό και δυνατό, το οποίο συχνά δεν είναι αυτό που χρειαζόµαστε, καθώς µειονεκτεί σε ευαισθησία. Και εδώ είναι κατά την άποψή µου το µεγαλύτερο πλεονέκτηµα του Tiboron, αφού µπορεί να συνδυάζει την ευαισθησία µε τη δύναµη! Μας έκανε µεγάλη εντύπωση, το πως η ευλύγιστη αλλά και νευρική µύτη του πρόσφερε απόλυτη αίσθηση και έλεγχο του τεχνητού µας,  ενώ συγχρόνως το καλάµι διέθετε µεγάλα αποθέµατα δύναµης που αποκαλύπτονταν στη µάχη µε το ψάρι.

Tiboron_Sportex_fournaris_02Με άλλα λόγια, πρόκειται για ένα καλάµι που συνδυάζει τα χαρακτηριστικά ενός σχετικά πιο light καλαµιού όταν χρησιµοποιούµε τεχνητά στο κατώτερο όριο του cw του (15 gr), πράγµα που µας ικανοποίησε ιδιαίτερα στο ψάρεµα του αγαπηµένου µας λαβρακιού, χωρίς σε καµία περίπτωση να υστερεί στην χρήση βαρύτερων δολωµάτων κάτω από αντίξοες συνθηκες, όπως πχ. ψάρεµα σε βαθύτερα νερά µε δυνατά ρεύµατα. Επιπλέον, διαθέτει όπως είπα τα αντίστοιχα αποθέµατα δύναµης στα οποία παραπέµπει το cw του, και είναι ικανό να διακόψει το φευγιό µιας µεγάλης παλαµίδας ή να σηκώσει από το βυθό µια συναγρίδα ή µαυρόψαρο µεσαίου µεγέθους. Όσα για τα τεχνητά, µείναµε εξίσου ικανοποιηµένοι από την ανταπόκριση του Tiboron τόσο στο ψάρεµα στο βυθό µε σιλικόνες, όσο και στο έντονο jerking µεγάλων minnow,  ακόµα και στο ψάρεµα στον αφρό µε wtd τεχνητά και poppers.

Κλείνοντας, θα ήθελα να πω ότι το Sportex Tiboron είναι ένα καλάµι ξεχωριστό και προβλέπεται ότι σε αρκετές περιπτώσεις θα «λύσει τα χέρια» όσων τολµήσουν το διαφορετικό και το επιλέξουν για τα ψαρέµατά τους. Τέλος, να αναφέρω ότι σε περίπτωση που τα blank των καλαµιών της Sportex παρουσιάσουν κατασκευαστική ατέλεια, καλύπτονται από 10ετή εγγύηση.

 

  • sportex_logowww.fournarisfishing.com
  • 210 9600 940
[jetpack-related-posts]
Comodo SSL