Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Φίλιππος Σίντος

Ψάρεμα από σκάφος: Τεχνική Tai Rubber με ψιλά εργαλεία

2 Νοεμβρίου, 2023

Ψάρεμα από σκάφος: Τεχνική Tai Rubber με ψιλά εργαλεία

Μία τεχνική σχετικά νέα στα ελληνικά νερά, αλλά πολύ αποτελεσµατική και χωρίς µεγάλες απαιτήσεις σε συγκεκριµένες κινήσεις ή τακτική.

Απευθύνεται καθαρά σε κόκκινα ψάρια, όπως τσαούσια, φαγκριά και συναγρίδες. Εύκολα όµως θα δελεαστούν και άλλα ψάρια, από µαυρόψαρα έως τονοειδή.

Πολύ βασικό κοµµάτι της τεχνικής, είναι η επιλογή καλαµιού και µηχανισµού, ενώ και τα λεπτά νήµατα αποτελούν µονόδροµο. Υπάρχουν καλάµια σχεδιασµένα καθαρά γι’ αυτήν την τεχνική, τα οποία λειτουργούν σχεδόν µόνα τους στο κάρφωµα των ψαριών και αυτό γιατί είναι κατασκευασµένα έτσι που το τελευταίο κοµµάτι (το ανώτερο, το στέλεχος κορυφής) τους είναι solid.

Έτσι, έχουµε τη δυνατότητα ενώ κάνουµε την ανάκτηση του τεχνητού και το ψάρι χτυπήσει την τρέσα µας, να λειτουργεί αυτόµατα σαν ελατήριο και να καρφώνει το ψάρι. Γενικά, υπάρχουν πολλές κατασκευάστριες εταιρείες και µπορούµε να επιλέξουµε το εργαλείο που ταιριάζει ακριβώς στο χέρι µας.

Ο ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Ο µηχανισµός πολύ βασικό να είναι baitcast, δηλαδή να έχει µαγνητικά φρένα και κατανεµητή, ούτως ώστε το λεπτό νήµα µας να ρολάρει οµοιόµορφα στη µποµπίνα του. Επιλέγουµε κάποιον µε σχέση περιστροφής 6:1 ή ακόµα και 7:1.

Χρησιµοποιήσουµε οκτάκλωνο νήμα, από PE 0.8 έως 1.5 και αυτό για να µπορούµε να έχουµε πολύ γρήγορη βύθιση του τεχνητού µας και αµεσότητα στα καρφώµατα. Επίσης, όταν έχει ρεύµατα το λεπτό νήµα θα µας εξυπηρετήσει για να µην κάνει γωνία όλο το σύνολο από το καλάµι µέχρι το βυθό, καθώς το τεχνητό µας παρασύρεται από το ρεύµα.

Παράµαλλο θα χρησιµοποιήσουµε από 0,30 έως 0,40mm και στην άκρη του θα δέσουµε το assist µε την τρέσα.

Τεχνητά υπάρχουν πάρα πολλά και µπορούµε να επιλέξουµε έτοιµα ή να φτιάξουµε µόνοι µας αγοράζοντας τα αξεσουάρ για την κατασκευή της τρέσας.

Αφού σετάρουµε τον εξοπλισµό µας, το επόµενο βήµα είναι να έχουµε ένα καλό βυθόµετρο για να εντοπίσουµε τα ψάρια.

ΒΥΒΟΜΕΤΡΟ
Το Tai Rubber είναι µία τεχνική που δουλεύει κάθετα και η χρήση βυθοµέτρου είναι απαραίτητη. Αφού εντοπίσουµε τα ψάρια, δεν έχουµε παρά µόνο να κατεβάσουµε το τεχνητό µας στο βυθό. Όταν πατώσει, ξεκινάµε την ανάκτηση και µαζεύουµε περίπου 10 µέτρα από το βυθό.

Τα χτυπήµατα συνήθως γίνονται στα πρώτα 2-3 µέτρα, υπάρχει όµως πιθανότητα τα ψάρια να χτυπήσουν το τεχνητό την ώρα που κατεβαίνει. Εκεί πρέπει να καταλάβουµε απευθείας το strike και να κλείσουµε το baitcast, ούτως ώστε να καρφώσουµε το ψάρι.

Είναι ένα απολαυστικό ψάρεµα, το οποίο µπορούµε να το κάνουµε είτε µόνοι µας είτε µε παρέα, ακόµα και µε την οικογένειά µας. Ο τρόπος είναι πολύ απλός και µπορεί οποιοσδήποτε, έµπειρος ή αρχάριος, να εξασκήσει την τεχνική.

Μία µικρή συµβουλή: Καλό είναι να αποφεύγουµε πετρώδεις βυθούς, όπως πχ. τις ξέρες, γιατί σε πιθανό χτύπηµα ροφού ή άλλου µαυρόψαρου τα λεπτά εργαλεία δε θα µπορέσουν να µας υποστηρίξουν και αυτό δε θα έχει επιπτώσεις µόνο για εµάς, αλλά και για το ψάρι που θα µείνει µε το τεχνητό στο στόµα.

ΤIP
Όταν δεν δολώνουµε το τεχνητό µας, δίνουµε τη δυνατότητα σε µεγαλύτερα ψάρια να χτυπήσουν και φυσικά η ουσία του Tai Rubber είναι αυτή. Απλά κάποιοι κάνουν κάποιες παραλλαγές και το δολώνουν. Από τη στιγµή όµως που δολώνεται, παύει να είναι τεχνητό…

Εύχοµαι καλό φθινόπωρο σε όλους και πολλά όµορφα, δυνατά ψαρέµατα.

Tags
Tai Rubber Κόκκινα Ψάρια Τεχνικές για Jigging Ψάρεμα από βάρκα
Comodo SSL