Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Σάκης Φύλλος

Ψάρεμα Casting: Αρματωσιές με εντυπωσιακά δολώματα (χάντρες, πούλιες και άλλα αξεσουάρ)

5 Ιουνίου, 2019

Ψάρεμα Casting: Αρματωσιές με εντυπωσιακά δολώματα (χάντρες, πούλιες και άλλα αξεσουάρ)

Τον τελευταίο καιρό, πολλοί ψαράδες κάνουν λόγο για ψάρια λιγοστά και ψαριές φτωχές, ακόµα και αν έχουν προσπαθήσει και δοκιµάσει τα πάντα. Έτσι, ενώ προσφέρουν τις καλύτερες δολωσιές, µε τα πιο φρέσκα δολώµατα, τα οποία παρουσιάζουν µε τον πιο φυσικό τρόπο πάνω σε αρµατωσιές λεπτές και πολύ διακριτικές, µε παράµαλλα αόρατα κλπ.-κλπ., τα αποτελέσµατα είναι πενιχρά και πολλές φορές εντελώς απογοητευτικά.

Η αδιαφορία των ψαριών, ακόµα και για την πιο λαχταριστή λιχουδιά που θα στείλουµε στο βυθό, δηµιουργεί πολλά ερωτηµατικά και προβληµατισµούς στον ψαρά. Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια τα ψάρια έχουν γίνει κάπως δύστροπα, οι διατροφικές τους συνήθειες αλλάζουν συνεχώς, όπως επίσης και οι διαθέσεις τους για φαγητό. Αναζητώντας µια λύση πιο δραστική, ίσως το «κόλπο» βρίσκεται στη δηµιουργία ενός είδος εντυπωσιασµού µε τα δολώµατά µας!

Αυτό µπορεί να επιτευχθεί µε τη βοήθεια κάποιων πολύ πρακτικών αξεσουάρ, τα οποία κυκλοφορούν εδώ και αρκετό καιρό στο εµπόριο. Ο λόγος γίνεται για τις διάφορες χάντρες και πούλιες, τις οποίες προσαρµόζουµε επάνω στο παράµαλλο, λίγο πριν το αγκίστρι, έτσι ώστε τα χρώµατά τους και οι αντανακλάσεις που δηµιουργούν µε το φως, να εξαφανίσουν την αδιαφορία ή τις αναστολές των ψαριών και να τα κάνουν να πλησιάσουν τα δολώµατά µας από περιέργεια.

Στόπερ σιλικόνης.

Χάντρες
Υπάρχει µια αρκετά µεγάλη γκάµα επιλογών όσον αφορά στους χρωµατισµούς, τα µεγέθη ή το σχήµα τους. Υπάρχουν λοιπόν οι κλασσικές χάντρες σε σχήµα µπάλας, σε διάφορα χρώµατα, ικανά να προσελκύσουν όλα τα ψάρια.

Χάντρες φωσφόρου.

Χάντρες φωσφόρου
Θα µας βοηθήσουν αρκετά στα νυχτερινά µας ψαρέµατα, χάρη στο απαλό φως που εκπέµπουν όταν φωτιστούν µε φακό και το οποίο θα τραβήξει τα ψάρια από πολύ µακριά. Λίγα δευτερόλεπτα στο φως του φακού λίγο πριν πέσουν στο νερό, αρκούν για να κεντρίσουν την περιέργεια των ψαριών και να τα φέρουν κοντά στα δολώµατά µας. Από εκεί και πέρα, όλα είναι ευκολότερα!

Χάντρες swarovski.

Χάντρες τύπου swarovski
Να δούµε τι άλλο θα κάνουµε για να φέρουµε τα ψάρια στην ψαρεύτρα µας… Και όµως υπάρχουν και αυτές οι χάντρες, τις οποίες διαθέτουν πολλά καταστήµατα µε είδη αλιείας. Η δράση τους είναι εκπληκτική.
Το πρισµατικό τους σχήµα, τους χαρίζει την ιδιότητα να αντανακλούν το φως όπως ένα διαµάντι, µε αποτέλεσµα να δηµιουργείται µια νευρικότητα στα ψάρια και να αυξάνεται ο ανταγωνισµός γύρω από το δόλωµά µας.

Πούλιες πολύχρωµες.

Πούλιες
Yπάρχουν πολλές, σε διάφορα σχέδια (σχήµατα) και χρώµατα. Και αυτές µε τη σειρά τους, µε τη χαρακτηριστική ιδιότητά τους να αντανακλούν το φως, θα συνεισφέρουν σηµαντικά στην προσέλκυση των ψαριών. Αν και όπως προανέφερα υπάρχουν σε διάφορα σχήµατα, προτιµούµε κυρίως τις πούλιες µε το πολυγωνικό σχήµα, για το λόγο ότι ταιριάζουν καλύτερα ογκοµετρικά σε συνδυασµό µε τις χάντρες.

∆ιάφοροι συνδυασµοί.

Συνδυασµοί και χρώµατα
Το πόσες χάντρες και πούλιες θα τοποθετηθούν στα παράµαλλα, αποτελεί θέµα κρίσης και έµπνευσης του κάθε ψαρά. Πάντως θα πρέπει να λάβουµε υπόψη µας επίσης, το είδος και τον όγκο του δολώµατος. Πχ., ένας δολωµένος ακροβάτης θα δεχτεί λιγότερες χάντρες σε σχέση µε µία µάνα ή ένα κοµµάτι φαραώ. ∆ε χρειάζεται να κάνουµε όµως υπερβολές, γιατί τελικά µπορεί να έχουµε το αντίθετο αποτέλεσµα από αυτό που επιδιώκουµε και τελικά να αποτρέπουµε αντί να προσελκύουµε τα ψάρια

Ο κάθε ψαράς θα συνδυάσει τις πούλιες και τις χάντρες µε το δικό του προσωπικό τρόπο σκέψης.

∆ύο µε τρεις χάντρες και ανάµεσά τους από µία πούλια, είναι το πιο διακριτικό και επιθυµητό. Να σηµειώσουµε µόνο ότι θα χρειαστεί και η συµβολή ενός ελαστικού στόπερ, για να «εγκλωβίζει» τις χάντρες και να µην σκορπάνε πάνω στο παράµαλλο. Όσον αφορά στους χρωµατισµούς, µπορούµε να πειραµατιστούµε δοκιµάζοντας διάφορους συνδυασµούς χρωµάτων, έτσι ώστε να ανακαλύψουµε ποιοι από αυτούς θα έχουν τα καλύτερα αποτελέσµατα. Καλό λοιπόν είναι να έχουµε έτοιµα παράµαλλα µε διάφορους συνδυασµούς υλικών και χρωµάτων, ώστε να διευκολυνθούµε στις δοκιµές µας και να καταλήξουµε πιο γρήγορα ποιος συνδυασµός αποδίδει περισσότερο και δίνει σχεδόν «ακαριαία» αποτελέσµατα.

Κασετίνες µε πούλιες και χάντρες για την κατασκευή αρµατωσιών.

Μια ακόµα διαφορετική παραλλαγή, έχουµε µε τη χρήση float, στην περίπτωση που θέλουµε να ανυψώσουµε το δόλωµά µας από το βυθό. Και εδώ θα πρέπει να προσέξουµε την αρµονική «συγκατοίκηση» των υλικών πάνω στο παράµαλλο, επιλέγοντας παρόµοια σχήµατα και µεγέθη, ώστε όλα να µοιάζουν πολύ προκλητικά και παράλληλα… αφύσικα φυσικά!

 

Tags
Αρματωσιά για Casting Χάντρες Πούλιες Χάντρες Φωσφόρου Casting Αρματωσιά Ψάρεμα από ακτή Χάντρες Swarovski [jetpack-related-posts]
Comodo SSL