Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Γιώργος Πολυχρονίου

Ψάρεμα καλαμαριών από ακτή και kayak

30 Αυγούστου, 2017

Ψάρεμα καλαμαριών από ακτή και kayak

Ένα από τα πιο δηµοφιλή εποχιακά ψαρέµατα στην χώρα µας είναι αυτό του καλαµαριού. Από τα µέσα φθινοπώρου και ως αρχές της άνοιξης, όταν δηλαδή η θερµοκρασία του νερού αρχίσει την κάθοδο, τα νόστιµα κεφαλόποδα αναζητούν την τροφή τους στα ρηχά, εκεί που απαγκιάζει ο γόνος. Κινούνται κάθετα σε σχέση µε την ακτή, πλησιάζοντας από το σούρουπο ως την αυγή τις ακτές, σε κάβους, λιµάνια, και µικτούς βυθούς µε ποσειδωνία.

Με το πρώτο φως του ήλιου τα καλαµάρια αποµακρύνονται, για να πλησιάσουν ξανά το βράδυ. Ψαρεύονται µε διάφορους τρόπους, από το σκάφος ή την ακτή, και παρότι η µαχητικότητα και το τράβηγµα ακόµα και των µεγάλων του είδους δεν συγκρίνεται µε αυτή των ψαριών, το ψάρεµά τους είναι άκρως διασκεδαστικό και αποδοτικό. Εκτός από την υπέροχη γεύση τους ένας βασικός λόγος σύλληψης είναι για να χρησιµοποιηθούν σαν ζωντανό δόλωµα στοχεύοντας σε µεγάλα αρπακτικά ψάρια. Σε αυτή την περίπτωση η εξασφάλιση κάποιων ζωντανών καλαµαριών για το µολύβι φύλακα, ζόκα κ.λπ. είναι καθοριστική και περιορίζει την επιλογή ψαρέµατος. Όσοι έχουν ασχοληθεί εντατικά µε το ψάρεµά τους από σκάφος, µπορούν να πιάνουν καλαµάρια σε συγκεκριµένα βαθιά σηµεία ακόµα και το καλοκαίρι σε βάθη κάτω από τα 40 µέτρα, εκεί που η θερµοκρασία της θάλαασσας παραµένει σταθερή και µόνο σε ελάχιστες περιοχές το βράδυ κάνουν την εµφάνισή τους στα ρηχά. Εκεί φυσικά µπορούµε να τα αναζητήσουµε και µε το καγιάκ, φτάνει να έχουµε το στίγµα, την πληροφορία ή τον εξοπλισµό να τα βρούµε.

Για την ανακάλυψη αυτών των ψαρότοπων είναι απαραίτητη η καλή «ανάγνωση» του βυθόµετρου, και βέβαια αφού τα βρείτε µην αµελήσετε να σηµειώσετε το στίγµα στο GPS. Συνήθως πρόκειται για τραγάνες ή σηκώµατα µε έντονη παρουσία τροφής, σηµεία που πιθανόν ως σήµερα να τα ψαρεύατε µε καθετή. Στο επόµενο ψάρεµά σας, στο ξηµέρωµα, ρίξτε τις καλαµαριέρες σας και ίσως φανείτε τυχεροί. Αυτό που θα πρέπει να προσέξετε σε αυτά τα κοµµάτια είναι η σωστή διαχείριση του τόπου, γιατί πιθανόν να µοιάζουν στην αρχή σαν ατελείωτα, όµως αν το παρακάνετε το κοπάδι θα αισθανθεί το κίνδυνο και ίσως αλλάξει µόνια περιοχή. Οι φίλοι που ψαρεύουν από την ακτή θα πρέπει να είναι πιο καρτερικοί περιµένοντας την κατάλληλη εποχή για το ψάρεµά τους. Ακολουθούν δύο άρθρα, ένα για το ψάρεµά τους µε το καγιάκ και ένα για την νέα «τρέλα», το ιαπωνικό ψάρεµα eging από την ακτή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ:

Egi Fishing: Ψάρεμα καλαμαριών από ακτή

Kayak Fishing: Με στόχο τα καλαµάρια

Tags
Kayak Fishing Ψάρεμα από ακτή Ψάρεμα καλαμαριών Καλαμάρια Εποχιακά Ψαρέματα
Comodo SSL